Josep Maria Miró: roda el món… i torna al Poblenou

La Sala Beckett presenta un cicle dedicat al dramaturg Josep Maria Miró, un dels autors catalans més traduïts i representats avui en dia arreu del món.

Oriol Puig Taulé

Oriol Puig Taulé

Crític i cronista d'arts escèniques. Cap de L'Apuntador.

La Sala Beckett presenta un cicle dedicat al dramaturg Josep Maria Miró, un dels autors catalans més traduïts i representats avui en dia arreu del món. S’hi podran veure dos espectacles, dues lectures dramatitzades, una xerrada i tres taules rodones. A més a més, Miró està impartint un curs de dramatúrgia a l’Obrador durant els mesos de gener i febrer. Potser estaria bé que li posessin un llit supletori en algun racó del teatre.

Dies mironians a la Beckett. El dramaturg osonenc viurà, com aquell qui diu, durant un mes al teatre del Poblenou. I l’ocasió s’ho mereix, perquè dins del cicle dedicat a la seva persona destaquen poderosament dos fets: l’estrena del seu text Olvidémonos de ser turistas, dirigit per l’argentina Gabriela Izcovich, i la recuperació de Nerium Park, espectacle que va guanyar el Premi Quim Masó el 2013 i que només es va poder veure, al seu moment, al Temporada Alta i quatre dies al festival Grec del 2014. Servidor de vostès va fer allò de “Ja la veuré quan la programin a algun teatre”, i tururut viola. En el cas del primer espectacle, el text neix de l’encàrrec d’Izcovich i l’actriu Lina Lambert, que van demanar al dramaturg un text nou amb el viatge com a tema principal. I Miró els va fer cas, escrivint una obra basada en el viatge, la fugida i el retorn, i que situa al marc geogràfic de la triple frontera, el territori emmarcat per Argentina, Brasil i Paraguai. Miró ha viatjat en nombroses ocasions a aquests països, on se l’ha traduït i representat amb èxit i assiduïtat, i en aquesta ocasió ha situat una parella de Barcelona en aquest territori físic i mental. L’espectacle és una coproducció de la Sala Beckett, la companyia Gabriela Izcovich i el Teatro Español, on també es podrà veure.

El segon espectacle mironià que podrem veure a la Sala Beckett és Nerium Park, un muntatge que després de guanyar el Premi Quim Masó i representar-se quatre dies al Mercat de les Flors durant el Grec no vam poder veure mai més a casa nostra. Misteris del teatre català. La Beckett recupera el muntatge, dirigit pel seu autor i protagonitzat per Alba Pujol i Roger Casamajor, la història d’una parella que resideix a una urbanització batejada amb el nom de Nerium Park. El baladre (Nerium Oleander), la planta que decora normalment aquest tipus d’urbanitzacions, és en realitat de naturalesa tòxica, i a partir d’aquesta premissa Miró ens explica la història en dotze escenes, una per cada mes de l’any, on conflueixen la relació personal i la cultura de l’especulació i la bombolla immobiliària.

Pel que fa a les altres activitats del cicle, l’oferta és rica i variada, i reunirà alguns amics, mestres i còmplices de Miró a la Sala Beckett. El professor i traductor Laurent Gallardo farà la xerrada Josep Maria Miró, un autor polític, on reflexionarà al voltant de la mirada crítica de l’autor davant de la realitat. Recordem que Miró va exercir uns quants anys de periodista abans de dedicar-se exclusivament a l’escriptura i la direcció dels seus textos, i el seu diagnòstic sobre la societat impregna tota la seva obra. També podrem assistir a la trobada titulada Teatre i vida, una conversa entre Xavier Albertí i Josep Maria Miró, que durant anys han treballat plegats (el segon fent d’ajudant de direcció del primer) i que es declaren admiradors l’un de l’altre.

El cicle conté igualment dues lectures dramatitzades, triades per a l’ocasió per Miró mateix. En primer lloc, es podrà veure Desig, de Josep Maria Benet i Jornet, portat a escena per un equip de luxe: direcció de Jordi Prat i Coll, i interpretat per Pablo Derqui, Àurea Márquez, Xavier Ripoll i Anna Ycobalzeta. Miró veu en Desig ecos de Harold Pinter i José Sanchis Sinisterra, i també hi endevina els poders futurològics del Papitu: “M’atreviria a dir, fins i tot, que com passa amb els grans textos, s’hi pot anticipar o entreveure allò que encara no existia i que en breu començaria a despuntar, com seria el cas, per exemple, de Lluïsa Cunillé o un Martin Crimp”. També es programarà una lectura del text La benvinguda, de Marc Guevara, la primera obra d’un autor que ha sigut alumne dels cursos de Miró a l’Obrador de la Sala Beckett. Guevara és enginyer industrial i doctor en enginyeria ambiental, cosa que agrada molt a Miró, que assegura que “és un enginyer que llegeix més teatre que alguna gent de teatre”. La lectura estarà dirigida per Mònica Bofill i interpretada per Marta Bayarri i Santi Ricart.

El cicle també inclourà alguna activitat més, com col·loquis post-funció dels dos espectacles, i clubs de lectura al voltant de Olvidémonos de ser turistas. Com dèiem al començament, la flamant Sala Beckett del Poblenou és gran i espaiosa, i entre els seus nombrosos racons segur que hi haurà lloc per a un sofà, un matalàs, ni que sigui un plegatín, per a un autor que s’hi passarà, com aquell qui diu, dos mesos seguits.

(Entrevista realitzada per Raquel Barrera i Oriol Puig Taulé)

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació