Josep Maria Flotats, doctor honoris causa

L'actor i director de teatre català Josep Maria Flotats ha estat investit doctor honoris causa per la UAB.

L’actor i director de teatre català Josep Maria Flotats ha estat investit doctor honoris causa per la Universitat Autònoma de Barcelona. Format a l’École Nationale Supérieure d’Art Dramatique de Strasbourg entre 1959 i 1962, va ser membre de la Comédie de l’Est i el Centre Dramatique National a Estrasburg, tot i que els seus inicis teatrals es troben en l’Associació Dramàtica de Barcelona.

“Rebo aquest doctorat com un homenatge, un reconeixement que, a través de la meva persona, es ret al teatre en general, a tot el teatre. A totes les persones que viuen, i malviuen, d’aquest tan bell i dissortat. Així ho entenc en rebre aquest doctorat honoris causa”, ha afirmat Flotats.

Durant la dècada dels seixanta i fins als vuitanta, va viure i treballar a París, en institucions com Théâtre de l’Oeuvre, Théâtre des Arts, Théâtre de la Commune d’Aubervilliers, Théâtre National Populaire-Chaillot, Théâtre de la Ville, Théâtre Espace Cardin, Théâtre d’Orsay, Théâtre de l’Atelier i Théâtre Antoine. El 1981 va ser contractat a la Comédie Française i el 1982 va ser nomenat Sociétaire de la Comédie Française.

El seu retorn a Catalunya es va produir el 1983, quan va crear la Companyia Flotats a Barcelona, amb la qual va interpretar obres com Cyrano de Bergerac, fins que el 1995 va fundar el Teatre Nacional de Catalunya i en va ser el primer director. Hi va dirigir la creació dels equips tècnics, administratius i artístics, i en va programar les tres primeres temporades, així com va coordinar i supervisar l’última fase de construcció del nou equipament. La presentació oficial del teatre es va fer el 1996 amb l’estrena de l’obra Àngels a Amèrica a la Sala Tallers, que no es va poder estrenar a la Sala Gran perquè encara estava en construcció.

“Si alguna cosa, però, he tingut sempre molt present ha estat la de no desmerèixer, d’estar a l’alçada de totes aquestes magnífiques oportunitats, d’aquests excepcionals regals, de ser-ne digne i agraït, multiplicant esforç, dedicació i humilitat. Amb la voluntat d’alçar cada cop un pèl més el llistó al servei de l’art. No per batre rècords, sinó per servir-lo en el que és la seva vocació: unificar, eixamplar, elevar”, ha pronunciat durant l’acte Flotats. Us podeu descarregar el discurs íntegre en aquest enllaç.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació