‘Folk en moviment’, l’eclipsi de l’artifici

Dansa i folklore mallorquí de la mà de dues creadores emergents que troben el nexe comú en l’exploració de la matèria viva

Aquest divendres 23 de març s’estrena a L’Auditori l’espectacle integral Folk en moviment, nascut del laboratori de creació que Lali Ayguadé i Joana Gomila han compartit en el marc del cicle Escenes. Dansa i folklore mallorquí de la mà de dues creadores emergents que troben el nexe comú en l’exploració de la matèria viva. Tres úniques funcions per gaudir d’un duet evocador.

Els confins d’aquest diàleg artístic són impredictibles si partim de la trajectòria multidisciplinària d’ambdues protagonistes. Lali Ayguadé, amb una consolidada carrera després d’haver treballat amb coreògrafs com Akram Khan o Roberto Olivan, fa tot just un parell de setmanes presentava el seu segon muntatge de creació pròpia al Mercat de les Flors, IUanMi. Joana Gomila entrellaça projectes sense aturador, estenent el seu ventall artístic. Des del circ d’Hotel iocandi, companyia de la qual n’és fundadora, a la Medea d’Andrés Lima, fins a aterrar al seu projecte en majúscules, Folk Souvenir (2016), entramat de sons tradicionals mallorquins que s’empelten de l’exploració tímbrica, la música electrònica, el jazz i la improvisació lliure.

Per divisa, els materials sensibles

La recerca de la memòria col·lectiva i l’arrel tradicional és un tret distintiu de les creacions artístiques de Joana Gomila, des dels projectes de poesia i arts escèniques amb Espiral d’Embulls o Projecte d’Efak fins a la seva col·laboració amb Rufaca Folk Jazz Orchestra. Però va ser a Folk Souvenir que va poder experimentar i connectar amb la matèria sensible sense artifici, i recuperar la tradició per retrobar una part de si mateixa. Les tonades de feina o els arxius sonors del sampler que hi servien de matèria cardinal són per a Folk en moviment “la seva ànima, perquè hi ha uns conceptes que segueixen vigents”, recorda Gomila. La tradició persisteix com a punt de fuga creatiu, encara que el repertori d’un i altre projecte no sigui el mateix. I així com Gomila suma en aquesta nova creació a Santi Careta i Laia Vallès –de Folk Souvenir–, Ayguadé ha convidat Magí Serra, que en els seus projectes de dansa contemporània també s’ancora en la tradició per explorar-la artísticament.

Una creació col·lectiva que confegeix un engranatge de sensibilitats artístiques sense límits coneguts a hores d’ara. De fet, l’intercanvi que els proposava L’Auditori es perfilava en el límit temporal d’una setmana i n’han calgut dues per poder endreçar tot l’estol d’idees que es van generar des del primer dia. “Per nosaltres ha estat com una trobada per conèixer-nos, s’ha generat moltíssim material i el més difícil és triar, ordenar, veure quines coses tenim ganes de compartir encara més”, explica Gomila.

I mentre camina el projecte, Gomila i Ayguadé han explorat els límits de la veu i el moviment, acoblant les seves disciplines artístiques i desfigurant-ne l’ortodòxia. Com que el format del projecte no es limita a l’obtenció de resultats, ambdues creadores han pogut investigar i crear un llenguatge comú, una poètica amb segell propi que ha sigut molt fàcil de trobar; “sortia material, buscàvem imatges… Ens hem entès en aquesta part de joc, de passar-nos-ho bé, de no tenir la pressió d’un muntatge perquè, al final, es tracta d’una trobada”, recorda Gomila.

Per a l’artista manacorina aquesta trobada és el segon projecte de dansa d’enguany. El primer va ser amb Mariantònia Oliver a Las Muchísimas. En aquella ocasió no estava dalt l’escenari, sinó que en va crear l’espai sonor. Per Gomila “va ser un aprenentatge molt gran. A mi m’encanta el món escènic, i el món de la dansa té una part de poètica i abstracció amb la que jo m’hi sent molt propera”. Tornar a endinsar-s’hi de la mà d’Ayguadé ha estat un “autèntic regal”.

Anoteu-ho a l’agenda perquè d’oportunitats com aquesta n’hi ha ben poques: de divendres 23 a diumenge 25 de març el laboratori de creació Gomila-Ayguadé estarà obert al públic. I un cop eclipsat l’artifici, la forma nua que propagui serà irrepetible.

Per a més informació i entrades podeu consultar el web de L’Auditori.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació