FiraTàrrega reivindica la interculturalitat

El festival celebra la sisena edició del seu programa de Suport a la Creació i enguany rebrà 11 companyies que realitzaran residències artístiques per a preparar els seus espectacles escènics. El projecte compta amb tres línies d’actuació: Laboratoris de Creació, Residències Artístiques i Produccions Transnacionals.

Francesc Ginabreda

Francesc Ginabreda

Periodista i corrector

El festival celebra la sisena edició del seu  programa de Suport a la Creació i enguany rebrà 11 companyies que realitzaran residències artístiques per a preparar els seus espectacles escènics. El projecte compta amb tres línies d’actuació: Laboratoris de Creació, Residències Artístiques i Produccions Transnacionals.

La companyia teatral LAminimAL presentarà a FiraTàrrega 2016 APOCALYPSE UPLOADED, una reflexió sobre la memòria en un futur hipertecnològic

Amb aquesta iniciativa, FiraTàrrega aposta per facilitar el procés de creació i assessorar les companyies en diversos àmbits professionals amb l’objectiu d’apropar l’art de carrer a molt més gent. El director artístic de la Fira, Jordi Duran, va presentar ahir el programa de Suport a la Creació 2016, emmarcat en la 36a edició del festival, que aquest any tindrà lloc entre el 8 i l’11 de setembre a la capital de l’Urgell.

El projecte s’ha convertit en un programa d’activitats complementàries a l’oferta cultural municipal, que ofereix la possibilitat d’assistir a 12 assajos oberts a la població a partir d’aquest mes i fins al setembre, en què les companyies podran interactuar amb el públic. Paral·lelament, del 4 al 9 d’abril se celebrarà la Pre/Para Week, l’activitat biennal organitzada per la mateixa Fira integrada en el programa de Suport a la Creació, que comptarà amb presentacions, tallers i assajos que també estaran oberts al públic.

“Un 20% de la programació té a veure amb l’estrena i la valentia artística”, va explicar Duran, que va reivindicar la feina de la gent “que vol deixar la seva petjada” en les arts de carrer, tant del nostre país com de l’estranger: enguany, concretament, de Mèxic, Xile i Corea del Sud. No en va, “el lema de FiraTàrrega 2016 serà la interculturalitat”, va revelar Duran, que també va donar a conèixer els del 2017 (participació) i el 2018 (espai). A continuació, presentem els 11 projectes seleccionats i repartits en les tres línies d’actuació del programa.

Alguns dels artistes que participaran a la Fira, acompanyats de Jordi Duran, ahir en la roda de premsa de presentació del programa de Suport a la Creació 2016 | Foto: Martí E. Berenguer

Laboratotis de Creació

Vacía, de Maria Capell: un recorregut pels límits d’una ciutat incompleta que l’especulació immobiliària ha convertit en un paisatge residu, amb espais buits, inacabats, que han creat cadàvers urbanístics. Què s’amaga entre aquell llindar entre allò que és ciutat i allò que ja no ho és?

A mí no me escribio Tennesee Williams, de Roberto G. Alonso: una dona desnonada, econòmicament i, sobretot, socialment; desnonada de la vida, que podria protagonitzar perfectament Un tramvia anomenat desig. Una performance que buscarà la proximitat amb el públic des del prisma de l’humor.

The Curler Power Experience, de Sienta la cabeza: Un espectacle irreverent de psicoperruqueria que farà reflexionar sobre la individualitat en un món que pregona l’homogeneitat i que reivindicarà el dret de cada cos de ser perfecte en la seva imperfecció.

Handle with care, de Diana Gadish: una proposta que treballa el carrer, el clown i el moviment des de la fragilitat i la vulnerabilitat, amb elements performatius, jugant amb caixes de cartró, amb la plasticitat d eles formes i amb atmosferes creades a través del moviment.

Molar (relating to más), de Quim Bigas: projecte que treballa amb la felicitat com a actitud que té un comportament establert i amb el comerç de les emocions, amb el cos com a protagonista principal. Un espectacle que “neix de voler ser guai” en paraules del seu autor, que amb aquesta peça pretén fer aflorar les emocions col·lectives.

Residències artístiques

Cor roc, d’Escarlata Circus: una experiència “geocardioteatralcircense” concebuda com una visita guiada a una col·lecció de pedres amb forma de cor, que prenen vida i que expliquen històries.

Náufragos, de La Industrial Teatrera: clown de carrer catalanomadrileny que presenta un espectacle circular (i nocturn) de naufragis col·lectius sense paraules, però amb text corporal, perquè el cos no menteix mai.

Apocalypse reloaded, de LAminimAL: o la transhumanització de les abelles, segons l’autor del text Albert Pijoan. Una reflexió sobre les identitats virtuals i el jo apocalíptic en un viatge al futur que uneix teatre, música i nous llenguatges.

Produccions transnacionals

Algo de mí, algo de ti, de Carretera 45 Teatro: el recorregut dramaturg i director mexicà Antonio Zúñiga ens proposa una peça participativa i testimonial que es converteix en una celebració de la subjectivitat i la quotidianitat.

Massager, de CCOT. Visual Theater Company: el coreà Lee Cheol-Sung ens ofereix l’oportunitat de retrobar-nos mitjançant el cos tot aprofundint en la diversitat a través d’un taller de massatges.

Fulgor, de Teatro Niño Proletario: companyia xilena que posa la seva mirada artística en les fractures socials i la marginació, i en particular el fenomen d ela immigració en un món on es desdibuixen les fronteres econòmiques.

Trobareu més informació fent clic en aquest enllaç.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació