Fira Tàrrega, fàbrica d’experiències

Comença el compte enrere. Falten deu dies perquè les arts escèniques ocupin els carrers de Tàrrega, poc més d’una setmana perquè tingui lloc la gran cita teatrera: Fira Tàrrega. Sabem que per molt que vulgueu, el dia només té 24 hores i no ho podreu veure tot. Us ajudem a encertar la tria perquè passeu quatre dies inoblidables.

Som a les portes de la gran cita del teatre de carrer: Fira Tàrrega. En el certamen, que tindrà lloc del 10 al 13 de setembre, hi participaran 54 companyies, de les quals més de la meitat són catalanes, i comptarà amb un 82% d’espectacles de carrer. Sabem que per molt que vulgueu, el dia només té 24 hores i no ho podreu veure tot. Us ajudem a encertar la tria perquè passeu quatre dies inoblidables.

Cortez-Fontán presenten Los cuerpos a FiraTàrrega

Compra’m: L’art visual serà el protagonista de l’edició d’enguany. De fet, l’espectacle inaugural, Compra’m, un muntatge de cinema sobre els límits de la felicitat i la societat de consum, ja és tota una declaració d’intencions. La peça creada per la companyia Insectotròpics, barrejarà teatre amb música, pintura i videocreacions i intercalarà narracions inspirades en relats d’Esteve Soler. Compra’m és, també, un bon exemple d’una de les grans apostes de la fira: potenciar els muntatges híbrids, que fusionen diversos gèneres i llenguatges artístics. Una bona manera de començar Fira Tàrrega.

Cuando todos pensaban que habíamos desaparecido: És un dels plats forts. Un espectacle que, molt probablement, recordarem durant dies. Si encara se us encongeix el cor al recordar aquell espectacle de nom impronunciable (Lo único que necesita una gran actriz…) no us podeu perdre aquest muntatge. Ara la companyia mexicana Vaca35 s’ajunta amb TeatroDeCerca per crear una experiència gastronòmica i per als sentits. Un projecte sobre la memòria històrica que pretén agermanar records, emocions, anècdotes i cosmovisions a partir del diàleg entre dos móns que es troben al voltant d’una taula. No us el perdeu.

La partida: Us agrada el futbol? Us agrada la dansa? Al·lucinareu amb La Partida, l’últim espectacle de Vero Cendoya. La creadora s’atreveix amb un espectacle de carrer de gran format i aconsegueix l’inimaginable, allò que els altres encara no han assolit: trobar el futbol en la dansa. La poètica de la pilota. El muntatge, protagonitzat per cinc ballarines i cinc futbolistes, posa en evidència les semblances i les diferències entre les dues disciplines. A més, però, va molt més enllà i reflexiona sobre les necessitats i les prioritats de l’ésser humà. Passió, humor, força, sensibilitat, animalitat…Un espectacle de múltiples capes que fascinarà nens i adults. I pels més cinèfils: està inspirat en la pel·lícula L’arbitro de Paolo Zucca.

Los Cuerpos: No tot és Veronese, Tolcachir i Paula. Els argentins Cortez-Fontán han creat un duo de dansa contemporània difícil d’oblidar. Dos homes transiten en un espai despullat. Als seus cossos hi conviuen la bellesa, l’animalitat, la força extrema i l’abandó. No estan per delicadeses i, sense donar treva a l’erotisme, es toquen amb una emotivitat brutal. Les situacions els empenyen a zones incertes, s’enfronten amb els propis límits, a la vulnerabilitat, i desemboquen en múltiples mutacions. Un muntatge intents, un cop de puny a l’estómac. Us atreviu?

Wasted: Una combinació difícil de millorar: Els Íntims (recordeu El lloc?), Iván Morales, Loscorderos i Kate Tempest. Tres amics de vint-i-pocs anys, cansats d’un present que no és el que esperaven, volen canviar el curs de les seves vides, caminar per un altre camí. Una experiència, una intensa vivència dramatúrgia que captivarà unes quantes generacions. Qui volies ser quan tenies 15 anys? I ara? Qui no s’ha enamorat de les promeses de sempre, les promeses constants, qui no s’ha cregut el tòpic de “he canviat, m’has fet canviar”? Wasted aconseguirà l’inimaginable: apropar els adolescents al teatre.

La cena del Rey Baltasar: És l’altre plat fort de la Fira. Un teatre proper al de creadors com Ostermeier, Castellucci o Rigola. La companyia madrilenya Los números imaginarios es pregunta si té sentit muntar, actualment, una peça de teatre auto-sacramental. L’espectacle, doncs, és una adaptació molt contemporània de l’obra homònima de Calderón de la Barca. Un home que somia ser Baltasar,-el rei bíbil que va impulsar la construcció de la torre de Babel-, i convida als comensals a un sopar per celebrar les seves victòries. Els convidats i, per tant, protagonistes de l’acció dramàtica, seran els espectadors. Atreviu-vos. No us en penedireu.

Hands Down:  Teniu mitja horeta lliure? Correu a veure els Chameleon, un dels habituals de Fira Tàrrega. Música minimalista, dansa intrigant, emocionant. Els anteriors espectacles de dansa de carrer,- Search and Find (2009) i Push (2012) van atrapar al públic que passava per la plaça. Força, complicitat, duplicitat, imposicions i consessions.

The initial Approach: Us agrada el claqué? Encara que la resposta sigui negativa, és molt probable que aquest espectacle us fascini. I us convertiu en uns fanàtics de Michelle Dorrance i el tap dance.  Una peça coreogràfica de gran complexitat i contundència, amb un sorprenent efecte visual i emocional. Doneu-li una oportunitat. Fora prejudicis!

#Relleus: (Re)descobrir Tàrrega. És el que proposa Deriva Mussol. Caminar per la ciutat, perdre’s, descobrir nous camins i que tots podem ser (o ja som) material escènic. És una molt bona manera de començar el dia, això sí: porteu roba còmoda, calçat a prova de tot i una mica d’aigua. Dit això, a caminar!

A house is not a home: Protegits per la foscor de la nit, dos homes observen l’interior d’una casa des del jardí. Han de transmetre una notícia desagradable a la família. Aquest és el punt de partida, inspirat en l’obra Interior, de Maeterlinck, d’un espectacle que explora com podem capgirar l’ordre de les coses. Com ja van fer amb La norma de l’extinció (Círcol Maldà, 2014) la jove companyia Ignífuga s’han fet un vestit a mida. Aquest cop, però, ens proposen anar més enllà de la pura narrativitat i els espectador ens haurem d’integrar en l’acció dramàtica. És una obra que, de ben segur, ens sorprendrà a tots.

#Bonus track: Porteu hores caminant per Tàrrega, anant amunt i avall amb el mapa a la mà intentant no arribar tard a cap espectacle. Feu-vos un favor. Pareu una estona i dirigiu-vos cap a la plaça de les Nacions. Allà us esperen cinc petites propostes, cinc espectacles de pintura en directe amb ballarins de diferents disciplines: Urban Nation. Un homenatge de l’artista Quim Moya a les arts visuals.

I si encara us quedeu amb ganes de més, aquí teniu els itineraris que Fira Tàrrega i el portal Recomana han creat per tots nosaltres!

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació