Escoltar l’EVA, la veu del Penedès

Del 2 al 25 de juny, una trentena de municipis de l'Alt i el Baix Penedès acolliràn la 19a edició del festival EVA (En Veu Alta)

Jaume Forés Juliana

Jaume Forés Juliana

Actor, realitzador i gestor cultural

El Festival EVA (En Veu Alta), centrat en la narració i el poder de la paraula –sigui dita o cantada– torna un any més a les terres del Penedès i el Priorat per acostar una vuitantena d’espectacles a gairebé una trentena de poblacions d’aquestes zones vitícoles de Catalunya. Del 2 al 25 de juny se celebrarà la dinovena edició d’aquest festival al Penedès i, posteriorment, el cap de setmana del 30 de juny al 2 de juliol, la catorzena edició del Priorat tindrà lloc, com és costum, al municipi de Pradell de la Teixeta.

Assumpta Mercader, una de les rondallaires que participarà al festival EVA 2023 | Imatge cedida per l’EVA

El festival arrencarà el divendres 2 de juny a La Torregassa, un dels nuclis de població de Sant Jaume dels Domenys (Baix Penedès), amb un concert del músic Carles Dénia que oferirà, a trio, una selecció dels seus temes, especialment, del premiat àlbum El paradís de les paraules (Comboi Records, 2011), que amb un estil folk musica versos dels poetes valencians d’al-Àndalus, és a dir, dels segles IX al XIII. A partir d’aquí, l’EVA desplegarà els seus eixos de programació seguint els diversos camins de l’oralitat: cançons, narracions i obres de teatre per a tots els gustos.

Entre les propostes destacades cal remarcar la presència de dues premiadíssimes obres: Un segundo bajo la arena, del joveníssim Col·lectiu Desasosiego, i Ciutat Dormitori, creació itinerant de Pau Masaló i la plataforma Contenidos Superfluos. La primera és una versió lliure de la popular Bodas de Sangre de Federico García Lorca, que es podrà veure a La Bisbal del Penedès (18/6) i a Olèrdola (24/6), després d’haver finalitzat les funcions al teatre Maldà de Barcelona i d’haver obtingut el premi NovaVeu als Premis de la Crítica 2022.

El segon, en canvi, només es veurà a Vilafranca del Penedès, el dia 10 de juny, després d’haver exhaurit entrades al Sismògraf d’Olot i al Teatre Lliure de Barcelona en dues ocasions. Es tracta d’un recorregut guiat pel cementiri de la localitat que ben aviat també es podrà veure a Hong Kong i que va ser distingit com a Millor Espectacle d’Arts de Carrer als Premis de la Crítica 2021 i amb el Premi Temps de les Arts 2022 en Arts escèniques.

Una altra proposta guardonada, en aquest cas, amb el Premi del Públic al millor espectacle del Festival Internacional de Teatre de Tarragona (FITT) 2022, és l’emotiva obra Iaia, del col·lectiu Mambo Project. Aquest col·lectiu audiovisual explora diferents disciplines artístiques des d’una perspectiva documental. En aquesta ocasió, han entrevistat i recopilat el testimoni oral de les seves àvies i dels llocs on han fet residències per a reconstruir les seves vides i retre’ls un tribut. Un muntatge «absolutament i indiscutiblement meravellós», segons el nostre crític Oriol Osan, que podrem veure en dues sessions al Vendrell, el dijous 22 de juny.

El Col·lectiu Desasiego no són els únics que han partit d’un clàssic de la literatura per a crear el seu espectacle. Dins del mateix festival EVA podrem gaudir d’altres propostes amb unes arrels literàries similars. El gran duo còmic i sentimental format per Quimet Pla i Núria Solina reivindicaran els autors modernistes més tronats del mític local barceloní Els Quatre Gats a l’espectacle Absenta, una proposta que es podrà veure a la plaça de l’Església de Masllorenç el diumenge 4 de juny al vespre.

Per la seva banda, el diumenge 11 de juny, Ferran Frauca i Miquel Pujadó homenatjaran el poeta i músic Georges Brassens als Cellers Avgvstvs Forvm del Vendrell, amb La tendresa del goril·la (una visita a Georges Brassens). En aquest vessant més literari, el poeta Eduard Carmona i el músic Guillem Callejón presentaran un espectacle al VINSEUM (10/6) i a Pradell de la Teixeta sobre el Rector de Vallfogona, amb motiu dels 400 anys de la seva mort, i el músic Nico Roig i el poeta Josep Pedrals celebraran i reflexionar sobre l’art i el vi a El vi ver, al Celler Coca i Fitó de Sant Quintí de Mediona (3/6).

L’acordionista Pere Romaní acompanyat de Joan Tomàs (contrabaix) i Héctor Beberide (mandolina) | Imatge cedida per l’EVA

En el marc del festival també trobem tres propostes musicals destacades. Per una banda, l’acordionista Pere Romaní presentarà el seu nou disc, Romaní, a Santa Oliva (3/6) i, per l’altra, la banda Corrandes són corrandes presentarà el seu nou espectacle de glosa i corrandes per famílies en tres localitats: Sant Martí Sarroca (6/6), Vilafranca del Penedès (14/6) i Calafell (16/6). Finalment, el prestigiós Cor Francesc Valls actuarà a l’església de Sant Francesc de Vilafranca del Penedès (7/6), per presentar el seu nou espectacle: La polifonia veneciana del 1600: Monteverdi i Gabrieli.

Las Glorias Cabareteras també faran acte de presència a Sant Pere de Riudebitlles (3/6) i a Sant Joan de Mediona (24/6), amb el seu esbojarrat xou, i la cantant penedesenca Anna Roig, que acaba de publicar Aportar bellesa al món (Satélite K), el seu un nou disc després de diversos anys allunyada dels escenaris, impartirà un taller gratuït de formació per la lectura a Avinyó els dissabtes 3 i 10 de juny.  A més de Las Glorias Cabareteras, també podrem gaudir dels cuplets de Mònica Torra i Txema Riera a La Bisbal del Penedès (15/6) i del cabaretesc espectacle Patas arriba de Gemma Almagro i Izaskun Barbarie a Sant Martí Sarroca (9/6).

Dins de la seva programació familiar, l’EVA convida cada any a diversos narradors de renom i bagatge consolidat. Enguany podrem gaudir dels contes musicats de Santi Rovira i de les narracions d’una desena de rondallaires com Jordi Font, Mon Mas, Almudena Francés, Carles Alcoy o Ada Cusidó, entre altres, a una dotzena llarga de municipis de l’Alt i el Baix Penedès; especialment, a Cunit i a Vilafranca del Penedès.  

Per al públic adult, però, també hi haurà propostes narratives com la sessió basada en contes d’Alessandro Boffa que ens oferirà Juanan Rodríguez a Sant Pere de Riudebitlles (4/6) o les narracions amb sons cubans del duo format per Coralia Rodríguez i Lino Lores que podrem sentir a Lleger, al municipi de Sant Jaume dels Domenys (16/6), i a Sant Martí Sarroca (18/6). També podrem gaudir, al llarg del festival, dels contes nòrdics de Patricia McGill; els jocs de paraules i l’humor joglaresc de Christian Atanasiu; la reivindicació femenina de Martha Escudero o els contes bilingües del tàndem format per David Vila i la francesa Jess Neuquelman.

La rondallaire Jordina Biosca clourà l’EVA 2023 al Penedès amb el músic israelià Ravid Goldschmith | Imatge cedida per l’EVA

La cloenda tindrà lloc el diumenge 25 de juny al Castell de Mediona amb l’espectacle Místics on Jordina Biosca ens endinsarà en la vida de dues dones santes i ascetes, Lalla Ded (segle XIV) i Rabia Al-Adawiyya (segle VIII), acompanyada dels cants espirituals de David Jou, Jacint Sala i Josep Palau i Fabre, interpretats en directe pel músic israelià Ravid Goldschmith, especialista en l’instrument conegut com a hang.

El festival EVA, en el marc del seu programa ESPORES, iniciat l’any passat, també s’estendrà a alguns municipis veïns de les comarques de l’Alt i el Baix Penedès. Enguany durà diverses propostes a Torredembarra, Vilanova i la Geltrú, Sant Pere de Ribes i Begues. Podeu consultar tota la programació al web de l’EVA (En Veu Alta).

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació