Escena Poblenou fa quinze anys

El cartell mostra una súper heroïna, amb capa i casc, que apunta al futur amb esperança i alegria.

Oriol Puig Taulé

Oriol Puig Taulé

Crític i cronista d'arts escèniques. Cap de L'Apuntador.

Aquest dijous comença la quinzena edició del Festival de Creació Contemporània Escena Poblenou. Per a tal celebració no s’ha optat, sortosament, per muntar una festa de quinceañera mexicana: el cartell mostra una súper heroïna, amb capa i casc, que apunta al futur amb esperança i alegria. Dilluns es va presentar la programació a la Plaça Prim, sota l’ombra de dos arbres gegants ben arrelats al sòl.

Imatge del cartell de la 15a edició d'Escena Poblenou

L’any 2001 els artistes Ada Vilaró, Carles Nieto i Sergi Estebanell van crear un festival per donar espai a les propostes de creació escèniques i contemporànies, connectant-les amb un barri, el Poblenou, bastant deixat de la mà d’Al·là. L’heroïcitat d’haver arribat a la quinzena edició ha inspirat la imatge gràfica d’aquest any, que és al mateix temps un homenatge a l’heroïcitat de les persones anònimes.

En un pati davant de l’Hangar, sota l’ombra amable dels plàtans i amb un posterior vermut i pica-pica deliciós, Vilaró va efectuar de mestra de cerimònies presentant (fins on podia) algunes de les propostes que podrem veure del 20 al 23 d’octubre.

L’Escena Poblenou és un festival íntimament connectat amb el barri que l’acull i li dóna nom, no tan sols per una evident qüestió geogràfica sinó per la col·laboració amb entitats i associacions del barri: l’escola de dansa aèria On Air, El Casal de Joves, L’Eix Pere Quart o el Centre Cívic Can Felipa. O una nova veïna que acaba d’arribar al barri: la Sala Beckett, que ha acollit un taller de Creació escènica de noves dramatúrgies a càrrec de Labuena Compañía (Arantza López Medina i David Franch), destinat a gent “amb eina artística o sense”, “provinent de qualsevol disciplina o de cap”. O la Fundació IreS (Institut de Reinserció Social) que presentarà Hi sóc, un procés creatiu de teatre participatiu i social fet per joves del districte de Sant Martí, al voltant de la imatge que donem i que volem donar a les xarxes socials.

Labuena compañía. © sergi moro

La convocatòria Art i Territori presentarà, juntament amb Can Felipa, el projecte Al meu barri fan performances. Aquest any la Cia. Decollage mostrarà un Retaule Poblenou, on diferents generacions parlaran de la memòria del barri: passat, present i futur. El carrer Pere Quart és com una frontera, la part més degradada i oblidada del Poblenou, un lloc on els veïns han d’agafar el transport públic per anar al comerç de proximitat.

“De la idea a l’espectacle hi ha un camí molt llarg, que depèn de molts ajuts, de molts factors”, diu Vilaró. Per això es va crear el programa Embrions, on després de rebre 63 propostes se n’han seleccionat quatre: projectes en estat de gestació, que en un futur poden esvenir espectacles amb tots els ets i uts. La idea és que representants de centres de creació, agents productors i programadors puguin veure les propostes i, qui sap, donar-los l’empenta per esdevenir peces totalment desenvolupades. La Cia Juancallate presentarà Un leñador no es un diseñador, una història al voltant de Philippe Starck, el rei Mides de l’objecte, el dissenyador entre dissenyadors.

També veurem Momentos estelares de la humanidad, una peça site specific inspirada en el llibre de Stefan Zweig de la Cia Eléctrico 28, que es qüestiona com seria si la Història fos una dona (Herstory) i tingués veu. Isabel Piniella i Juan José Faccio presentaran Con-Tacto, un projecte musical i performatiu basat en l’exploració sonora, visual i tàctil de les pedres. Finalment, Les Impuxibles (les germanes Ariadna i Clara Peya) presentaran Aüc, un projecte sobre les violències en l’àmbit familiar, que normalment es silencien perquè generen culpa i vergonya a qui les pateix. La idea és que els Embrions es puguin veure a altres llocs, com ara FiraTàrrega, el TNT o l’Antic Teatre.

Semolina Tomic i Ada Vilaró amb el cartell d'Escena Poblenou. Fotografia d'Oriol Puig Taulé

Semolina Tomic, present a l’acte i col·laboradora des de l’Antic Teatre amb el festival gairebé des del seu inici, va defensar els projectes independents, pensats pels artistes i no pels gestors culturals, i va reclamar l’escola de creació que encara no existeix en aquest país. Tomic creu i defensa aferrissadament els col·lectius d’artistes que creen un espai per treballar a la seva manera (com va ser la creació de l’Antic Teatre) i diu que aquests projectes estan desapareixent, i que el risc d’acabar treballant per a una institució pública és molt gran.

També es va parlar del projecte Escena + Dones, que vol reconèixer i donar espai a les dones creadores i directores d’escena, tan poc presents a les nostres cartelleres. De 73 propostes rebudes, Escena Poblenou ha seleccionat a Mireia Tejero (històrica músic dels espectacles de Sol Picó) i Adèle Madau, que presentaran Si no fossis tu seria jo, un viatge provocador a través de la solitud i la incomunicació humanes, on la realitat i la ficció entren en conflicte. Diumenge la pròpia Ada Vilaró, directora d’Escena Poblenou, estarà al capdavant de l’acció UrGente A Mar: una performance que es posiciona davant de les polítiques de migració en un acte simbòlic de mirar el mar d’una altra forma, d’empeus i en silenci, durant 12 hores.

UrGente A Mar es veurà el diumenge 23 a la Platja del Bogatell

Si voleu tafanejar les propostes de la quinzena edició d’Escena Poblenou ho podreu fer aquí.

Amunt, amunt i fora!

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació