El teatre català, tossudament optimista

La inestabilitat d'octubre va rebaixar fins al 15% els espectadors de teatre durant la temporada anterior.

“Realistes, optimistes i amb una forta il·lusió per encetar la nova temporada de teatre.” Amb aquestes paraules, Bet Orfila, presidenta de l’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya (Adetca) posava punt final a la temporada teatral 2017/18. Enmig de l’antiga Fàbrica Estrella Damm, informava que les xifres no han estat positives, però que la  temporada d’enguany l’afronten amb il·lusió i convençuts que els  espectacles que proposen són “molt potents”.

Un any escènic que no ha estat fàcil pel món dels espectacles a Catalunya, ja que les xifres mostren un clar retrocés econòmic marcat per la davallada dels mesos d’octubre i novembre, en que es van veure fortament marcats per la situació política a Catalunya. Un fet d’intranquil·litat i inestabilitat que no es podia preveure i que va provocar baixades fins al 15%  d’espectadors.

Pel que fa les dades comparatives entre la temporada 2016/17 i la temporada 17/18 suposen una recessió per l’any que s’acaba de cloure, ja que el nombre d’espectadors van caure un 7,38%. Això suposa uns 187.211 espectadors menys entre les dues temporades. La mitjana d’espectadors per funció ha caigut el 6,53%, és a dir, de 211 espectadors s’ha passat a 197 espectadors. Adecta també va mostrar el ranking dels espectacles amb més nombre d’espectadors. Els quals en les tres primeres posicions hi trobem el musical Cabaret al Teatre Victòria amb 74.910 espectadors, seguidament Dirty Dancing al Teatre Tívoli amb 65.186 espectadors i en tercer lloc The Hole al Teatre Coliseum amb 61.234 espectadors. D’altra banda, els espectacles amb autoria catalana han estat 632 títols, és a dir, el 59% i els de producció catalana 835 espectacles, que fa referència al 77%.

Per millorar aquestes dades, Adecta vol posar-hi solucions imminents. En primer lloc, demana ajuda a les administracions públiques i asseguren que, juntament amb la Generalitat, treballaran per engegar un Pla Integral de Teatre i l’increment dels pressupostos.

Per la seva banda, l’actor Àlex Casanovas, afegia que “la cultura és un bé de necessitat bàsica i s’ha de cuidar”. Tot i que inicien la nova temporada amb positivisme, Casanovas defensa que “no s’ha de deixar de lluitar i treballar per dignificar aquesta professió i millorar les condicions laboral”. A més, se senten satisfets de l’oferta teatral  que classifiquen de molta qualitat i rigor, però creu que Barcelona no hauria d’englobar tota l’oferta i s’haurien de crear altres punts de producció arreu de Catalunya.

Finalment, Toni Albaladejo, el vicepresident de l’entitat, va presentar la 17a edició  de la gala Catalunya Aixeca el teló, la qual vam poder gaudir en una retransmissió a TV3 ahir a la nit. Albaladejo, va explicar la novetat d’enguany, l’entrega de Premis de Teatre de Catalunya. Va assegurar que son uns premis per homenatjar les arts escèniques del país,  però que no tenen cap intenció de competir amb altres guardons.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació