El dúplex de Joan Brossa

Una àmplia nau, dos nivells, parets de color orxata i una altíssima prestatgeria amb les lleixes plenes de confeti, que l’artista i escriptora Alicia Kopf ha col·locat en petits pilons.

Una àmplia nau, dos nivells, parets de color orxata i una altíssima prestatgeria amb les lleixes plenes de confeti. Confeti d’un vermell intens que l’artista i escriptora Alicia Kopf ha col·locat en petits pilons. Som al nou Espai Joan Brossa. “La poesia és transformació”, sostenia el poeta. I Kopf ha transformat els llibres en paperets, en festa i sang nova. “Kopf ha fet dialogar l’art nou amb el de Brossa. Ha interrelacionat l’escriptura amb el llenguatge visual i escultòric i, sobretot, amb l’art de la vida”, deia fa unes setmanes Vicenç Altaió, president de la Fundació Joan Brossa. El mar que banya la barcassa de Caront, obra exposada i recuperada per al nou espai, també és de confeti. Kopf ha estat l’artista convidada per guarnir el nou pis. El dúplex de Brossa.

Barcelona estrena braser cultural, creatiu i expositiu. Inaugurat fa un parell de setmanes, aquest nou àmbit de creació contemporània és una peça més del procés de renovació que la Fundació Joan Brossa va iniciar fa cosa d’un any, quan Altaió arribava a la presidència. El procés va començar amb la completíssima exposició Poesia Brossa al MACBA, va continuar amb la fundació del Centre d’Estudis Joan Brossa i ha sumat recentment la publicació dels Poemes Inèdits. Tot això, com dèiem, en poc més d’un any. Ara la Fundació consolida la feina amb l’obertura d’aquest espai. Es preveu que la renovació culmini el 2019, coincidint amb el centenari del poeta. La Fundació, a més, i com seria natural, espera poder establir la seva seu en aquest espai.

El nou centre està situat a l’antiga fàbrica de la moneda La Seca de Barcelona. És, doncs, al número 2 del carrer La Seca que trobem l’Espai Joan Brossa (l’accés és un pèl intricat). L’espai connecta per un dels laterals amb l’Espai Escènic Joan Brossa (el teatre), al qual entrem per Flassaders. Per entendre’ns: tots dos recintes conformen La Seca, que es divideix entre La Seca 1 (Espai Escènic Joan Brossa) i La Seca 2 (el flamant Espai Joan Brossa). La remodelació de l’immoble l’ha dirigit l’arquitecta Meritxell Inaraja, que ha fet una excel·lent feina.

La Fundació ha pensat l’espai com un lloc de referència de l’univers brossià, de les escriptures radicals, de la performance i de les arts parateatrals. Els objectius, resumidament, són exposar, editar, divulgar i estudiar. Es volen un esperit i una metodologia semblants a les que tenen la Fundació Tàpies i la Fundació Miró. “Tàpies i Miró són dos artistes universals que han tingut un espai de reconeixement ampli a la ciutat. Si haguéssim de dir-ne un tercer, aquest seria, sense cap mena de dubte, Brossa”, sosté Altaió. La programació regular no començarà fins a la tardor, amb una primera exposició –Art i follia– que presentarà la relació entre psiquiatria i art a partir de la col·lecció particular del psiquiatre i professor Joan Obiols.

Tot i així, el centre ja ha estat utilitzat per acollir algun acte. El lloc va guanyant vida. La gent l’ha d’anar coneixent. L’emplaçament va obrir oficialment les portes fa unes setmanes amb l’actuació de la Colla Castellera Falcons de Barcelona, una acció artística organitzada per Kopf també. El dia 13, la poeta Esther Xargay va dissenyar una desfilada pels carrers del voltant de la institució en el que va ser un homenatge a Carles Santos. I aquesta setmana s’hi ha presentat l’antologia Mig segle de poesia catalana. Del Maig del 68 al 2018, que edita Proa.

La remodelació de l’espai que ha fet Inaraja, les activitats de presentació que hi ha hagut fins ara, la supervisió d’Altaió, Glòria Bordons i Daniel Giralt-Miracle des del Centre d’Estudis i l’esperit de Brossa que respira el nou centre fan despertar una optimista curiositat per tot el que arribarà a partir de la tardor. Esperem no desencantar-nos.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació