“D’on vens? On vas? Com et dius? I amb qui t’estàs?”

Albert Estengre presenta l’espectacle ‘El misteri de Vallfogona, el cas del Rector’ al festival Litterarum

El Rector de Vallfogona va ser un escriptor i poeta català del segle XVII, també mossèn de la parròquia de Vallfogona de Riucorb. I amb motiu dels 400 anys de la seva mort, l’actor Albert Estengre el commemorarà amb l’espectacle El misteri de Vallfogona, el cas del Rector, el divendres 2 de juny a les 19:15 h en el marc del Festival Litterarum de Móra d’Ebre.

Albert Estrengre i el Rector de Vallfogona

Del Rector ens queda tant testimoni escrit com parlat, i és gràcies al boca-orella de la seva obra que s’ha nodrit la seva figura per acabar convertint-lo en llegenda. Sense anar gaire lluny, Estengre ja coneixia el Rector quan era petit en forma de rima. “Tota la vida havia sentit dir a la meva mare una frase que li agradava molt: D’on vens? On vas? Com et dius? I amb qui t’estàs?”. Va ser arran de la investigació per fer l’espectacle que va descobrir que era una frase que el Rector li deia al seu escolanet.

És ben sabut que Francesc Vicent Garcia -el nom de naixement del Rector de Vallfogona- va ser un bon escriptor, però passa desapercebuda la forma amb què va aconseguir la seva fama: com que molta de la seva obra era satírica i burlesca, el poble va començar a atribuir-li anècdotes d’aquest caire, tot i que fossin mentida o li haguessin passat a algú altre, i van ser aquestes històries les que el van convertir en un “personatge popular”.

Així, Estengre ha apostat per fer un espectacle de narració barrejat amb monòleg que se centrarà en la figura del Rector i no pas en la seva poesia. Recitarà un parell d’obres seves (una poesia picaresca i una de més seriosa), però bàsicament farà èmfasi en les anècdotes, essencials per a conèixer-lo.

El mateix divendres 2 de juny a les 11 del matí, també en el marc del Litterarum, es podrà veure un altre espectacle d’Estengre per a públic infantil titulat On és en Rovelló? Qui és?, una narració que porta temps duent amb èxit per les biblioteques i que fa referència a la novel·la Rovelló, de Josep Vallverdú.

Aquesta explica el primer any d’un gos ben especial i, utilitzant la idea del text que un any seu són nou per un humà, fa una reflexió sobre tots els aprenentatges aconseguits els primers anys de vida. “A mi m’agrada molt més actuar per la canalla, perquè m’agrada descobrir el món amb ells… dec ser molt canalla també!”, diu. Tot i això, admet que ha gaudit molt preparant l’espectacle del Rector (per adults), sobretot perquè té molta estima al personatge i se sent identificat amb el seu humor “blanc i poc àcid”.

Els dos espectacles d’Albert Estengre són gratuïts i es representaran a la Plaça de Dalt de Móra d’Ebre. A banda del d’aquest divendres, l’espectacle del Rector es podrà veure en algunes biblioteques de la Generalitat al llarg de l’any.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació