Dimecres

Una història d’amor explicada a partir de 21 relacions diferents. Un home, escriptor i d’uns trenta anys, torna a la seva Menorca natal on reviu, projecta o es troba amb totes les relacions que ha tingut (passat), té (present) o voldria tenir (futur ficcionat). Aina Tur estrena a la Sala Beckett.

Dimecres. Una història d’amor explicada a partir de 21 relacions diferents. Un home, escriptor i d’uns trenta anys, torna a la seva  Menorca natal on reviu,  projecta o es troba amb totes les relacions que ha tingut (passat), té (present) o voldria tenir (futur ficcionat). “Buscava una manera diferent d’explicar una història d’amor” explica l’autora Aina Tur. Una estructura diferent i ideal per la dramatúrgia sistèmica, un sistema inventat per José Sanchis Sinisterra i amb el qual treballa la directora Daniela De Vecchi, i que pretén arribar al contingut a partir del comportament.  Es podrà veure a la Sala Beckett del 30 de maig al 16 de juny.

De Vecchi, que ‘A fer sonar una flor…malgrat tot’ intentava esbrinar el mecanisme de les relacions socials, confessa que el que més li va atraure del text de Tur és l’estructura sistèmica del comportament humà. “El protagonista va repetint la seva conducta a través de les 21 dones” explica.  El comportament i fins i tot els gestos són els mateixos en cada escena, però amb cadascuna de les 21 dones la relació és diferent i per tant la dinàmica canvia i l’espai es transforma.  L’element dinamitzador de la proposta és l’efecte ‘randomness’ i és que cada dia l’ordre de les escenes canviarà. “L’escena final mai canviarà però no és el mateix arribar-hi després d’una història d’amor dolça que d’una de dura i agria” apunta l’Aina.  “Com actors estem a disposició de l’espectacle i tot i que el text és el mateix les emocions canvien segons l’ordre en que va transcorrent la història”, exposa Xesco Pintó. “A l’obra no hi ha marques, explica De Vecchi-, els actors tenen unes accions que poden anar canviant i modelant”.

Dimecres és una història d’amor molt lligada a Menorca i a la sensació de viure en una illa. “A la ciutat, entre el ritme frenètic i el soroll, és fàcil silenciar els conflictes interns però a un lloc tan petit com Menorca t’has d’escoltar a tu mateix” exposa Tur. “Quan estàs allà ho entens!” afegeix l’actriu Anna Berenguer, que és qui interpreta a les 21 dones. Això sí, la Menorca que veurem a la Beckett és la del silenci, la claustrofòbica, explica Daniela De Vecchi. Res a veure amb els anuncis d’Estrella Damm.

Alhora, aquest és un projecte que exemplifica com cap altre la idea i vocació de l’Obrador de la Sala Beckett de ser un planter, una cantera, de creació de la dramatúrgia catalana. Aina Tur és una habituals dels cursos i LAminimAL, la companyia de De Vecchi, va néixer fa tres anys als laboratoris realitzats a l’Obrador Internacional. Així doncs i com apunta Toni Casares, “Dimecres i LAminimAL estaven destinats a trobar-se!”.

I un apunt final que tant de bo no haguéssim de teclejar: ‘Dimecres’ és un projecte que ha patit les batzegades de les polítiques culturals imposades per l’actual govern balear. Tot i ser la única dramaturga menorquina actual, Aina Tur encara no ha pogut estrenar Dimecres a l’illa. Potser perquè és en català o perquè es pot vincular a l’Aina amb contextos polítics diferents al PP o potser, senzillament, perquè pels de Bauzà el teatre (i més el local!) és entreteniment. Un altre motiu per passar per la Sala Beckett i no perdre’s aquesta singular història d’amor.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació