De totes les possibilitats, la precisió

Mal Pelo ha presentat un espectacle que ens introdueix en l’entramat musical de les 'Variacions Goldberg', al TNC.

La setmana passada es va estrenar On Goldberg Variations/Variations al TNC, la primera proposta escènica de Mal Pelo del Bach Project, una aproximació multifocal a l’univers del compositor alemany. No és la primera vegada però que la companyia de dansa treballa amb la música de J. S. Bach. La relació entre el compositor i la companyia catalana comença el 2004, quan Maria Muñoz presenta el solo Bach. Serà a partir de llavors, i amb la transmissió que fan d’aquesta peça a la intèrpret Federica Porello el 2016, quan esdevé un leitmotiv per a la companyia.

Per a les Variacions Goldberg, interpretades pel pianista Dan Tepfer, Mal Pelo ha presentat un espectacle que ens introdueix en l’entramat musical d’aquestes composicions a poc a poc, d’una manera física, emocional i intel·lectual. Ho aconsegueixen a través d’un moviment que genera i desfà pautes, direccions, interaccions, cànons, repeticions i fins i tot udols, crits i reclams de l’intèrpret Enric Fàbregas, que estableix una inusual manera de comunicar-se amb els altres.

La quantitat de llenguatges que es treballen a l’escena, fa que sigui gairebé impossible no perdre’s alguna cosa. Com passa en les Variacions Goldberg, en les quals l’harmonia actua com a fil conductor que permet jugar amb les melodies. Els sons en directe de les veus dels i les intèrprets, les veus en off i la taula que enregistra sons d’objectes; la música electrònica que s’entrellaça amb la de Bach, els cascos vermells que porta en Jordi Casanovas al principi i que se’ls posa la Maria en un moment de la peça; l’escenografia blanca a on es projecten vídeos sobre els cossos dels ballarins i ballarines. Són moltes les capes d’informació que l’espectador rep però, així i tot, es visualitza d’una forma directa, clara i sobretot precisa.

“Sense vida, l’espai no existeix” J. Berger

El ritme de l’espectacle està conformat també per poemes i textos de John Berger i un espai sonor dissenyat per Fanny Thollot que desfulla a poc a poc el nucli del moviment.

L’espai escènic de Kike Blanco segueix l’estètica minimalista que caracteritza els darrers espectacles que hem vist de Mal Pelo: dues taules llargues i estretes, una a cada costat blanc nu de l’escenari, una planta i uns tamborets. Un espai buit però acollidor que es deixa omplir de significació amb el moviment, el so i la projecció del vídeo. En un segon pla i cobert per unes cortines hi ha un passadís, que permet veure i no veure al mateix temps, intuir per a on entren i surten els cossos.

Els set intèrprets de la peça On Goldberg Variations/Variations, treballen amb la relació de la música i l’espai d’una manera acurada i no només el llenguatge del moviment sinó també l’estètica minimalista i interior, la lectura clara però profunda, les mirades compartides i les amagades, l’entrada i la sortida dels intèrprets en l’escena, el moviment de la paraula que juga amb el cos i el cos que improvisa sent observat.

Es crea un espai relacional entre els integrants per ser compartit també amb l’espectador i fer-lo partícip, no només d’una posada en escena de les variacions barroques, sinó per descobrir la manera d’endinsar-nos. Per obrir-les i habitar-les, jugar amb elles i amb el que ens evoca ara, amb nous sons i noves maneres d’interpretar-les. Les variacions de les variacions. Una primera trobada amb Bach Project que ens ha deixat amb ganes de més.

Sobre el procés de transmissió de Bach:

Bach a tres veus

Una experiencia de transmisión: Bach, de María Muñoz a Federica Porello

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació