De Shakespeare a Philip Ridley

La companyia Parking Shakespeare, que des de fa quatre estius ofereix espectacles a l’aire lliure, creix i es transforma en Parking d’Hivern. El proper dilluns dia 11, i fins el 23 de febrer, la companyia presentarà Pell de Mercuri de l’anglès Philip Ridley a la Fabra i Coats.

De l’estiu a l’hivern. De les comèdies de William Shakespeare a drames d’autors contemporanis. La companyia Parking Shakespeare, que des de fa quatre estius ofereix espectacles a l’aire lliure, creix i es transforma en Parking d’Hivern. El proper dilluns dia 11, i fins el 23 de febrer, la companyia presentarà Pell de Mercuri de l’anglès Philip Ridley i dirigida per Antonio Calvo a la Fabra i Coats del barri barceloní de Sant Andreu.

“Hem arribat a un punt de maduresa que ens permet de fer més coses que Shakespeare a l’estiu” comentava ahir Santi Monreal, un dels membres d’aquesta companyia formada per onze actors. A l’estiu continuaran representant les comèdies del mestre anglès a l’aire lliure però tant Monreal com Pep Garcia-Pascual confessen que els venia de gust interpretar algun drama i, en certa manera, necessitaven un contrapunt a la comèdia de Shakespeare.

Pell de Mercuri és una obra força recent, escrita l’any 2005 pel dramaturg anglès Philip Ridley. Una fàbula futurista que ens porta a un futur apocalíptic, poc temps després que Anglaterra hagi patit un atac amb unes armes químiques conegudes com a butterflies. Unes papallones que perjudiquen la memòria i provoquen al·lucinacions desordenades fetes de records del passat. Aquesta premissa serveix a Ridley per parlar dels úsos del llenguatge. Els personatges comencen a parlar d’algun fet i, de cop i volta, se n’obliden i passen a preguntar-se qualsevol banalitat. “Te n’adones que, per ells, el llenguatge no té sentit” explica el seu director, Antonio Calvo.

“Al final de l’espectacle”, avança Calvo, “et preguntes quin sentit té la llengua si no es produeix cap comunicació”.  Per representar aquesta dificultat i el desordre mental en el que viuen els personatges, Marc Rosich ha optat en la traducció per utilitzar per igual el català i el castellà. És a dir, que estem davant d’una obra totalment bilingüe.

Per aquesta nova aventura d’hivern, els de Parking Shakespeare han canviat alguns aspectes de l’espectacle però mantenint la seva filosofia d’apropar la cultura a tothom. Pell de mercuri, tot i representar-se a un recinte tancat com és la fàbrica de Creació Fabra i Coats, és un espectacle gratuït on el públic decideix al final de l’espectacle el que vol pagar, si és que pot. “Volem donar l’oportunitat d’anar al teatre a gent que potser per motius econòmics no hi pot anar” explicava ahir Pep Garcia-Pascual. Així doncs, les aportacions són voluntàries i depenen totalment de la butxaca de l’espectador. Una filosofia semblant a la de “taquilla inversa” que han popularitzat els de Sixto Paz amb obres com Si existeix, encara no ho he trobat a la Sala Beckett. Tot i així, Garcia-Pascual i Monreal confessaven ahir que encara no acaben d’obtenir beneficis.

La força de les comèdies de Parking Shakespeare resideix completament en el text i els actors. No hi ha escenografia, ni so, ni il·luminació. Teatre a 360  graus.  Per raons òbvies l’espectacle de Parking d’Hivern es representarà en un recinte tancat i per tant, els focus seran necessaris. Tanmateix, l’essència és la mateixa. Teatre per a tothom. Perquè la cultura no hauria de tenir res a veure amb la butxaca.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació