Comença el cicle Dansa Ara a La Pedrera

'Dansa Ara' és el cicle d’actuacions de dansa contemporània de La Pedrera.

Aquest dimecres s’ha estrenat l’onzena edició del Dansa Ara, el cicle d’actuacions de dansa contemporània, organitzat per la Fundació Catalunya La Pedrera amb la intenció d’impulsar el talent jove i contribuir amb noves produccions a l’escena artística barcelonina.

'Get No', obra finalista del Premi de Dansa de l’Institut del Teatre 2018 | Foto: Dansa Ara
‘Get No’, obra finalista del Premi de Dansa de l’Institut del Teatre 2018 | Foto: Dansa Ara

Durant tot el mes de novembre es podran veure cada vespre de dimecres a l’Auditori de la mateixa Casa Milà diverses obres, algunes d’elles creades amb el suport de la Fundació. Amb la participació d’artistes com Anna Borrosa–que presenta la seva òpera prima Pink Fish–, Irene García –amb Get No, obra finalista del Premi de Dansa de l’Institut del Teatre 2018–, Miquel Barcelona – investigant el diàleg entre tradició i contemporaneïtat amb l’obra Parrà–i Lali Ayguadé–que tancarà el cicle amb dues de les seves últimes creacions: IuAn Mi i Underneath–. A més, la programació també compta amb una sessió familiar de diumenge, on actuaran Big Bouncers amb Jungla, tot un espai per explorar.

L’encarregat d’obrir el cicle ha estat l’extremeny Javier Guerrero, que ja havia actuat a La Pedrera en la 8a edició del DANSA ARA, on va presentar Wimbledon o la Gran Desilusión (2014), un dels seus primer projectes creatius, previs a haver-se graduat en Interpretació de la dansa i coreografia pel Conservatori Superior de Dansa de l’Institut del Teatre.  Enguany ha presentat dues peces: una primera, Stupid dreamers, produïda gràcies al suport de la fundació, que només és una petita mostra d’un treball encara en procés de creació. La segona, una adaptació d’AM27, peça guanyadora del Premi de Dansa de l’Institut del Teatre 2018, coproduïda pel Festival Grec i l’Institut del Teatre.

Stupid dreamers és un solo, interpretat per Candela Capital, que reflexiona sobre el temps de reflexió personal, és a dir, escenifica aquell espai de temps en què l’individu es qüestiona les seves expectatives passades en contrast amb la situació actual en què es troba. Una noia, mig caracteritzada com a nena que sembla haver estat jugant a fades, es troba sola al pati principal de l’entrada a La Pedrera, on fa passar l’avorriment entretenint-se amb el terra circular, explorant el límits i possibilitats del seu cos, observant el celobert de formes ondulades, o simplement imaginant-se que està en llocs, en el què , de fet, no hi és.

En la segona part de la sessió, el siteespecífic d’AM27 transcorre en dues parts i en quatre escenaris diferents, continuant així amb la intensió de fer interactuar la dansa amb l’espai. D’aquesta peça destaca la tècnica i versatilitat dels ballarins Julia SanzPaula TatoJoel MesaCarlos Roncero, que combinen el registre propi del coreògraf amb sortides i entrades gestuals que emulen gestos de la quotidianitat, però dramatitzats. D’aquesta manera, Guerrero construeix un diàleg entre la singularitat de l’individu i la dinàmica del col·lectiu, relació emmarcada en el topos de la civilització urbana. Aquesta manera de ser i funcionar degenera de mica en mica cap a l’animalitat dels personatges, passant de la dansa a una interpretació inquietant d’uns ballarins convertits en animals. La degradació, que en el fons vol tractar la relació de l’ésser humà contemporani amb la natura de la qual prové, arriba fins al punt de treure l’espectador de la seva butaca i portar-lo en mig de la selva, on la natura no entén de superioritats morals. Això sí, aquest recorregut passa per una mena de zoològic, on els humans encara es poden sentir segurs però incòmodes davant feres que qüestionen la seva còmoda integritat.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació