El barri fosforescent

L'Antic Teatre va presentar l'espectacle 'Mujer en cinta de correr sobre fondo negro' dins del Dansa Metropolitana

Ana Prieto Nadal

Ana Prieto Nadal

Investigadora teatral

Amb Mujer en cinta de correr sobre fondo negro, estrenada al Festival de Teatro de Málaga el gener de 2021, la creadora i performer Alessandra García (Màlaga, 1984) va guanyar el premi El Ojo Crítico, el Max al millor espectacle revelació i el Premio Ateneo a la millor interpretació. La creadora ‒i actual programadora del Contenedor Cultural de la UMA‒ forma amb la poeta Violeta Niebla el col·lectiu Dos Bengalas, que explora les arts vives i el teatre relacional en formats diversos. L’espectacle es va poder veure durant quatre dies a l’Antic Teatre, emmarcat dins del festival Dansa Metropolitana.

'Mujer en cinta de correr sobre fondo negro', un espectacle d'Alessandra García.
‘Mujer en cinta de correr sobre fondo negro’, un espectacle d’Alessandra García.

Mujer en cinta de correr sobre fondo negro parteix d’un text bastard que és tota una declaració d’intencions i troba el seu sentit en la performance que l’autora defensa amb dents i ungles. En ella afirma l’energia poderosa dels invisibles ‒els bandejats, els que viuen a la perifèria‒ i imposa la seva determinació de retratar-los en escena, glossar-los, reivindicar-los. En el contundent resultat final hi tenen molt a veure la dramatúrgia de Ramón Gázquez, l’espai escènic de Beatriz Ros i les llums d’Azael Ferrer.

Una ganyota per començar, una boca oberta com un crit. La performer se situa sobre una cinta de córrer ‒dispositiu gimnàstic i escènic del fet de caminar‒ i encadena, amb un ritme àgil i sense treva, una sèrie de descripcions de la gent del barri que veu pel carrer. Una estampa del passat ‒un grup de noies maquillant-se al lavabo d’un càmping, amb les samarretes per sobre del melic i el perfum intens‒ funciona com a referent de la presa de consciència del seu desig profund d’observar els altres: “Ese día fui consciente de que la vida de la gente me interesaba”.

Alessandra García, lúcida performer-clown amb el nas pintat de blau, una llarguíssima trena postissa de color verd i una vestimenta d’allò més estrident i bigarrada, recrea diferents situacions i caràcters. En un precís treball postural, aconsegueix ràpides caracteritzacions ‒una dona aclaparada per la pobresa; tres octogenàries que van a missa; un conductor d’autobús‒ sense burlar-se mai dels tipus humans ni parodiar-los. I intensifica el seu exercici d’empatia i autocrítica amb comentaris incisius: “Cuando caminas me cuentas tu dinero”; “Los pobres son de recorridos muy situacionistas”.  

Una escena de l'espectacle 'Mujer en cinta de correr sobre fondo negro'.
Una escena de l’espectacle ‘Mujer en cinta de correr sobre fondo negro’.

Assumint el seu desig de mirar, ens transmet allò que veu i com ho llegeix o tradueix; en un joc metonímic, però no reduccionista, ofereix instantànies de transeünts i passavolants ‒caracteritzats per les còrpores, les edats, els guarniments‒ i es permet inferències i llicències interpretatives. Expressa la paradoxa que implica sentir rebuig envers l’amuntegada, vociferant multitud i voler alhora comptar amb figurants o testimonis: “Porque quiero extras en mi vida, quiero gente que componga mi noche ideal”. Tot això ho connecta també amb la vanitat de l’artista, que, a banda de mirar, vol ser mirada i es posa “colorá” ‒imagineu-vos aquí, de banda sonora, Papá Levante‒ davant l’escrutini del públic.

La performance porta l’extraradi al centre i té com a personatge estrella una “merdellona” malaguenya. Mentre s’esplaia sobre els veïns de sota, les calces barates o el sector serveis, realitza accions com la d’inflar una pilota enorme, grimpar per una corda de nusos ‒amb el cap entre els focus i el gest d’abocar-se a l’exterior per observar, com una “depredadora visual”, els blocs de pisos i els balcons de què parla‒ i abraonar-se sobre un nino de plàstic de nou metres que li fa d’espàrring i la succiona com una aspiradora. Deforma noms de marques de roba, fent evident l’element aspiracional del capitalisme, i escup contra l’esclavatge que condemna els cambrers i els venedors de bisnagues al somriure estrany i a la inclinació reverencial dels subalterns. També reivindica els motes amb què coneix els habituals del barri i s’entrega a una llarguíssima i rítmica enumeració de malnoms que situen els al·ludits en relació amb la comunitat.

Alessandra García mostra una potència escènica descomunal, una energia neta i una intencionalitat molt ben dirigida en la seva relació amb el públic. A l’escena titulada “Las lenguas”, performa la parla d’idiomes que no coneix pròpiament, però que inventa sobre l’escenari i aconsegueix fer reconeixedors ‒identifiquem una llengua pseudoeslava, una musicalitat brasilera, una aproximació fonètica a l’anglès‒; en un altre moment, fa passar una frase rítmica per diferents estils musicals. Amb dicció vigorosa, un moviment a estones frenètic i efectius canvis de volum, velocitat i modulació ‒ara expansiva, ara íntima‒, ens planta davant els nassos ‒anomena, il·lustra, interpreta‒ allò que fa anys que observa amb devoció, curiositat o ràbia, incloent-hi també el que no li deixen mirar.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació