De l’arxiu al cos

El 18 de novembre engega la tercera edició del Cicle de dansa contemporània i performance Hacer Historia(s).

Engega la tercera edició del Cicle de dansa contemporània i performance Hacer Historia(s). Organitzat i comissariat per La poderosa, el cicle compta en aquesta ocasió amb l’estreta col·laboració del Mercat de les Flors, l’Antic Teatre, La Caldera i el MACBA. Durant més de dues setmanes (del 18 de novembre a l’1 de desembre) 14 artistes i grups de creadors investigaran, des de la creació escènica, sobre els conceptes de memòria, arxiu i cos amb l’objectiu d’interrogar, indagar, temptejar, rastrejar, desbordar. 

Thiago Granato fotografiat per Haroldo Saboia

Una declaració d’intencions

Es diu que la Història l’expliquen els vencedors, però ja fa temps que “els vençuts” (aquells a qui el relat historiogràfic clàssic no havia tingut en compte) troben maneres de subvertir-la, de demostrar-ne el caràcter relatiu, parcial. 

El sorgiment de la dansa contemporània va suposar un fort trencament amb les formes del ballet clàssic. El cos dels intèrprets buscava alliberar-se d’unes normes estrictes, rígides, inqüestionables. La nova dansa es volia experimental, lliure, híbrida… A mesura que es va anar institucionalitzant, però, la nova disciplina començà a estabilitzar els seus relats, crear els seus mites, establir les seves veritats. Fa un parell de dècades que una nova tendència lluita contra aquest estancament. Es tracta de recuperar propostes escèniques enterrades als arxius d’òperes i museus i reinterpretar-les des del cos present per a revelar-ne les fisures, les opacitats.

En aquest sentit, el nom del cicle és tota una declaració d’intencions. Anima a “fer”, activar, performar, ballar diverses històries. A partir d’una experiència física, present, efímera, els creadors investiguen com els relats amuntegats als arxius travessen els nostres cossos i la capacitat d’aquests per a crear nous relats, sempre problemàtics, sempre fugissers, sempre inestables…

El que podrem veure a La Poderosa…

Del 18 al 20 de novembre hi trobarem Quim Bigas reobrint l’arxiu de l’antic espai de creació La Porta. El creador proposa un exercici de trobada entre diferents punts de vista provinents de l’arxivística, el realisme especulatiu, els llenguatges documentals o l’edició gràfica. La Poderosa també acollirà la performance Manada, d’Azahara Ubera i la pràctica Sumario 3/94, un acto de justícia paralela, de Vicente Arlandis i Raquel Taranilla.

Al Mercat de les Flors…

Hi podrem veure dos solos, un del coreògraf brasiler Thiago Granato, i un altre de l’artista madrileny Juan Domínguez. La peça Sobre la bellesa, de la Societat Doctor Alonso, ja dins de la programació pròpia del Mercat, establirà un diàleg amb el cicle. El Mercat també organitza converses amb els artistes convidats i un vermut de cloenda!

A l’Antic Teatre…

Els amants del que és híbrid no es poden perdre Zinneke: una conferència performativa de gestualitats, poesies i veus silenciades d’Azahara Ubera. Imperdible també la performance Inventario, memorias de una aspiradora, de Bárbara Bañuelos.

A La Caldera…

La Caldera acollirà la performance Piezas, arquitectures y fetiches. Un recorrido por las arquitectures de la Ribot, de Jaime Conde de Salazar, The touching Community, un treball de Perez Galí a partir de l’impacte que va tenir l’epidèmia de la sida en la comunitat de la dansa en el context espanyol i llatinoamericà i Hablame, cuerpo, de Nazario Díaz.

També podrem assistir a la presentació de Cuadernos sobre el tocar, un conjunt de fascicles d’Aimar Pérez Galí i Jaime Conde de Salazar que sorgeix de la intenció de transmetre el saber associat a la pràctica de Touching Improvisation .

Al MACBA…

Els espais de debat del MACBA acolliran Azahara Ubera i Nazario Díaz, amb qui tindrem l’oportunitat de debatre sobre el concepte d’alteritat. El museu també acollirà l’espectacle de dansa contemporània que pren com a referència El Quixot Rojo pandereta, d’Ohiana Altube i Javier Vaquera i la performance El Folclor del provenir de Le Parody.

Podeu consultar el programa complet aquí. 

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació