Cos i veu al VI Africa Moment

La sisena edició de la Trobada Internacional d’Arts Vives Africa Moment se celebra a Barcelona i Terrassa, amb tres espectacles al Mercat de les Flors.

L’Africa Moment 2022 va arrencar el 21 de novembre amb les residències de creació artística, però arribarà als escenaris del Mercat de les Flors el 2 de desembre, amb l’espectacle Kolochi Baw de la companyia d’Aïda Colmenero, i s’hi estarà fins al 14 de desembre, quan el coreògraf Oulouy estreni la seva nova proposta, Afrikan party, al Teatre Principal de Terrassa. Des de fa sis edicions, l’objectiu d’aquesta trobada és generar espais de creació i reflexió corporals i contribuir al posicionament de la creació africana i de la seva diàspora dins el panorama nacional i internacional. D’aquesta manera, es pretén reivindicar la creació afrodescendent i transformar el sector de les arts escèniques per tal que sigui més divers i inclusiu.

Oulouy clourà la VI Trobada Internacional d’Arts Vives Africa Moment amb ‘Afrikan party’ | Africa Moment

Els dos vessants principals de la programació de l’Africa Moment són els espectacles d’exhibició i els cursos i tallers de formació; a més a més, per tercer any consecutiu, l’Africa Moment ofereix AM22On, des d’on es proporcionarà contingut digital i es podran seguir alguns dels actes en línia. Pel que fa a la formació, el cicle «Creació I Reflexió I Cos», s’adreçarà a professionals de les arts escèniques, el cos, les arts vives i la música.

Aquest programa formatiu tindrà lloc entre el 3 i l’11 de desembre al Centre de Creació de Dansa i Arts Vives el Graner de Barcelona. Entre els docents hi haurà el moçambiquès Panaíbra Gabriel Canda, el namibi Trixie Munyama, la brasilera Ana María Favacho i el mateix Oulouy, resident a Espanya, però originari de Costa d’Ivori.

En aquesta edició, la trobada se centra en la relació entre el cos i la veu a través de disciplines artístiques híbrides i de metodologies pedagògiques innovadores, amb un enfocament no eurocèntric. I, com a novetat, aquesta edició llançarà la secció AM22PRO, exclusiva per a professionals del sector.

Espectacles de l’Africa Moment 2022 al Mercat de les Flors

  • Kolochi Baw de cia. Aïda Colmenero Dïaz

Per construir la mesquita de Djenné, l’oracle del poble va aconsellar sacrificar la jove més bella de l’indret. Viva, dempeus, va ser coberta d’argila, convertint-se en el pilar principal de la mesquita. Aquesta és la història que Colmenero Dïaz pren com a punt de partida de la seva obra. En bambara, una de les llengües centrals a Mali, Kolochi Baw significa «els guardians»: els vigilants del temps, de la vibració i del sacrifici. Precisament, l’espectacle reflexiona sobre els conceptes de so, vibració i sacrifici en els processos d’aixecament de les grans construccions de la humanitat, així com els sacrificis lligats a la bogeria.

Kolochi Baw es podrà veure el 2 de desembre a les 20h al Mercat de les Flors. Podeu reservar les vostres entrades al següent enllaç.

Escena de l’espectacle ‘Kolochi Baw’ | Africa Moment
  • Mentides aplaudides (Cheered lies) de Panaíbra Canda

Qui us ha dit que els deus de la mitologia grega són invencions gregues? I si us digués que tots aquests deus provenen de mitologies africanes i que les seves deïtats van ser demonitzades per Occident, que les va reduir a la ignorància i les va titllar d’inferiors? Qui us ha dit que Pablo Picasso va inventar el cubisme? I si el moviment cubista va estar influenciat per distorsions fetes en màscares tallades i gravats africans?

I si tot el que ens han explicat són fake news? Mentides aplaudides vol reflexionar sobre el món actual, on els relats falsos formen part d’aquest joc sobre veritats i mentides, al voltant de la manipulació. A Mentides aplaudides, els quatre performers es capbussen en un diàleg amb el món en què vivim per descobrir els punts essencials de diferents qüestions, manipulades i no manipulades.

Si voleu repassar els temes més urgents de l’actualitat: xocs de civilitzacions, creences polítiques i ideològiques ho podreu fer els dies 6 i 7 de desembre al Mercat de les Flors.

Escena de l’espectacle ‘Mentides aplaudides’ | Africa Moment
  • Smeer de Trixie Munyama

Un dissabte al matí al cor de Katutura, el suburbi «negre» de Windhoek, un grup d’Ovahimbas es reuneix en camp obert, entre la ciutat i aquest paratge, per fer un ritual de curació a una persona de la comunitat. Tímidament, apareix una dona jove i aviat es transforma per adquirir el manierisme d’un home gran. La majoria dels treballadors del camp són homes, no obstant això, hi ha una altra dona fumant una pipa en silenci a la perifèria. La cerimònia s’esdevé submergida en el tràfec de la ciutat. Conviuen, així, entre el temps i l’espai, en dos mons, entre el passat i el present. A partir d’aquesta referència, la instal·lació performativa Smeer examina la intersecció entre la modernitat, el gènere i la identitat, i com aquests cossos, construeixen rols socials ben definits que imposen sistemes patriarcals i hegemònics.

Si voleu descobrir com un ritual pot derivar en una reflexió sobre la identitat, la modernitat i el sistema patriarcal podeu adquirir entrades pel 8 de desembre en aquest enllaç.

Escena de l’espectacle ‘Smeer’ | Africa Moment

El darrer espectacle de l’Africa Moment, Afrikan party, el protagonitzarà Oulouy al Teatre Principal de Terrassa el 14 de desembre a les 20 h, amb l’estrena mundial d’aquesta nova obra. Tot seguit, a les 21 h, hi haurà un acte de clausura amb Cheb Lila i Dj Fenix. Per més informació de la programació d’enguany consulteu la pàgina web de l’Africa Moment22.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació