Curiositats sobre el vestuari de L’Avar

“El que més odio del teatre és la cursileria, jo sóc més heavy-rock”, diu Maria Araujo. Creadora de la indumentària dels personatges de L’avar de Molière que es representa al Teatre Goya.

Clàudia Rius

Clàudia Rius

Periodisme i cultura. Cap de redacció de Núvol.

Sabíeu que per netejar teixits de seda els especialistes utilitzen vodka? Ho explica la figurinista Maria Araujo, creadora de la indumentària dels personatges de L’avar de Molière, en una de les activitats prèvies a les funcions que es duen a terme al Teatre Goya.

Maria Araujo és la creadora de la indumentària dels personatges de L’avar de Molière | Foto: Teatre Goya

La tasca dels figurinistes és crear i dissenyar el vestuari d’un espectacle. Maria Araujo és l’encarregada de fer realitat la indumentària de L’Avar de Molière, que es representa al Teatre Goya. “La meva feina és poc agraïda, quan es fa bé ningú la veu, i quan es fa malament tothom la nota”, explica l’artista, que ha hagut de recrear l’estètica del s. XVII. Araujo és una de les dissenyadores més reconegudes a nivell nacional, i ha rebut diferents guardons com ara el premi ADE de Figurinisme per Tío Vania (2008) o el premi Max de las Artes Escenicas Españolas per Amadeus (2009).

L’actor principal d’aquell Amadeus va ser Roger Pera, i ara Maria Araujo ha recuperat l’abric que portava perquè el dugui el seu pare, Joan Pera, l’avar. La peça de roba pesa molt i això fa que en Pera es queixi, però el lligam emocional que té amb aquesta indumentària fa que vulgui portar-la tan sí com no. Tot i així, Araujo diu que els actors mai s’han de sentir atabalats per la roba. És per això que durant les sessions de provatura, l’experta sempre pregunta: Et sents còmode? Et sents còmode? Et sents còmode?, recorda Joan Pera.

La figurista de L’Avar creu que a l’hora de dissenyar la indumentària d’un espectacle hi ha dues coses molt importants: per una banda, les textures i el color del vestuari sobre l’escenari; i per l’altra, l’estat d’ànim del personatge, que ha de quedar reflectit en la roba. Les textures i el color ajuden a situar el personatge a l’obra. Per exemple, si l’autor principal ha de destacar, anirà de vermell o blanc; la resta, grisos. En canvi, si els autors de dalt de l’escenari han d’estar al mateix nivell, tots lluiran diferents tonalitats d’un mateix color.

p020_t_avar_146e

Per a Maria Araujo l’experiència és un grau. Quan li encarreguen una obra, el primer que pregunta és: Obra contemporània o d’època? Llum calenta o freda? Quina escenografia tindreu? A partir d’aquí, Araujo té idees, busca teles i dibuixa el vestuari. “El que dibuixo és el que surt  l’escenari”, explica l’experta. És així com després dels primers esbossos, comencen aproximadament tres mesos de proves amb els intèrprets i visites als assaigs per afinar (acabar  de confirmar que tot està correcte). El vestuari, per norma, s’entrega 20 dies abans de l’estrena de l’obra. En aquest cas, Araujo va poder entregar-lo molt abans: el dia de la primera lectura de L’Avar.

“El que més odio del teatre és la cursileria, jo sóc més heavy-rock”, diu Maria Araujo. Els detalls en aquesta obra són múltiples i passen desaparcebuts: el fill de L’Avar, interpretat per Manu Fullola, duu el taló de les sabates vermell, moda de l’època; la seda es neteja amb un drapet mullat amb vodka; les actrius porten coixinets a les aixelles per si suen; el cosset de Frosina, interpretada per Alba Forejachs, prové d’un coixí que Maria Araujo va salvar d’un antiquari. “Reciclo molt”, explica la figurinista; “Fins i tot quan érem rics, reciclava”. És així com Maria Araujo crea el vestuari d’alta costura que podem veure a L’Avar. Només manca un detall: Maria Araujo, en realitat, no sap cosir.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació