CultHulting Lab, experiències creatives per a empresaris

Després del passat CultHunting Day arriba CulHunting Lab, una trobada formativa basada en el debat i la dinàmica de grup per tal que directius i artistes interactuïn amb la intenció d’unir el món de l’empresa i la cultura.

Després del passat CultHunting Day arriba CulHunting Lab, una iniciativa innovadora de l’agència de comunicació aPortada amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona. CulHunting Lab neix com una trobada formativa basada en el debat i la dinàmica de grup per tal que directius i artistes interactuïn amb la intenció d’unir el món de l’empresa i la cultura.

La temàtica d’aquest primer CultHunting Lab, celebrat el passat dijous 27 de febrer a la Fàbrica Fabra i Coats de Barcelona, va ser la d’aprofitar els avantatges de la cultura per a innovar en la gestió de l’equip. Durant una tarda, una trentena de directius d’empresa i emprenedors de les àrees d’innovació, comunicació i màrqueting es van reunir per donar a conèixer les possibilitats que ofereix la cultura com a motor d’innovació a l’empresa. Cristina Salvador, impulsora del projecte i directora d’aPortada, va presentar la iniciativa definint CultHunting Lab com un programa pràctic per ajudar a trobar la identitat cultural de les empreses, per despertar la seva creativitat i transmetre els seus valors des de la cultura.

Carles Giner, coordinador de les Fàbriques de Creació de Barcelona, va ser el primer en tenir el torn de paraula introduint el concepte de cultura com a estratègia corporativa, en el sentit d’ajudar a crear condicions per connectar el sistema cultural amb l’educatiu i l’empresa, posant com a referent les Fàbriques de Creació de la ciutat (l’Ateneu de 9Barris, Hangar, Graner, Central del Circ, Nau Ivanow, Obrador de la Beckett, La Seca, Fabra i Coats) com a espai públic obert en favor de la creació. També va aprofitar l’ocasió per remarcar que des de les dues edicions del CultHunting Day, ja s’han realitzat quaranta projectes de nova creació a empreses com Softonic, Edebé o DKV Seguros, connectant el món de l’art dins l’empresa.

Una mostra d’aquestes possibilitats de sinergia entre empresa i cultura va ser  la conferència inspiradora de Pep Torres, director del Museu d’Idees i Invents de Barcelona (MIBA). Torres va reconèixer ser un apassionat de fabricar objectes nous confessant que li “agradaria canviar el món convencent a la gent de que poden canviar el món”. En aquest sentit, va introduir el concepte de museu com a camp d’experimentació amb invents quotidians com para-sols per llibres, innovadores màquines d’afaitar o llençols afrodisíacs.

El director del MIBA va posar especial èmfasis en l’actitud i posicionament que cal tenir per ser inventor, afirmant que no cal ensenyar tècniques ni habilitats, s’ha de ser inesperat. “Si vols canviar el món no té sentit ensenyar més coneixement, sinó generar una actitud i una sensibilitat que et permeti mirar endavant”. Per acabar, va concloure la seva intervenció amb tres frases molt il·luminadores per ser pioners en creativitat: el futur no s’escriurà per la tecnologia sinó per la sensibilitat amb la qual l’apliquem que estarà amb les persones que sabran fer-les utilitzar. La innovació no és coneixement sinó actitud, i finalment, la creativitat no és tenir idees espectaculars sinó dur a terme petites idees en que hi creus.

Cinc idees creatives pel món de l’art

La jornada va continuar amb cinc intervencions d’artistes que van presentar els seus projectes culturals per ajudar a les empreses a innovar.

Nutcreatives. Jon Marín i Àlex Jiménez van explicar propostes innovadores que realitzen al seu estudi de disseny. Van parlar del disseny com a motor de creació empresarial adaptant criteris de sostenibilitat per oferir millors solucions i desenvolupar conceptes nous. Un projecte a destacar va ser la iniciativa de la Setmana del Medi Ambient amb estudiants del barris de les Corts, per tal d’innovar en criteris per respectar el medi.

CoCreable. Un projecte de dinamització de processos creatius col·lectius amb l’objectiu de dur a les persones al màxim nivell creatiu. Un exemple va ser el projecte NouBarrisNou de residències d’artistes en centres públics d’educació secundària de la ciutat de Barcelona, amb la finalitat de generar idees col·lectives de millora de l’espai públic dels barris.

KeyBenefit. Maria Antònia Fontiverio va parlar de l’experimentació d’un nou llenguatge artístic musical en situacions d’identificació i resolució de dificultats. De com gestionar el conflicte i la relació de persones a través de la música com a llenguatge no verbal. A més a més d’assenyalar el compromís en la cultura, també va destacar el concepte de CultHosting, de ser portadors de cultura tan en l’empresa com en espais poc habituals per fer créixer aquest sector.

Creativity Body Connection. Gemma Massoni, psicòloga especialitzada en recursos humans, va destacar el procés creatiu dins les empreses a través de la ment més activa mitjançant una creativitat en tres dimensions: cor-emocions, cos-moviment i cap-ment. D’inspirar-nos en noves fonts i recursos que apareixen del moviment del cos per despertar la font innata que tenim dins.

TransFORMAS. Arts escèniques i transformació. Una iniciativa cultural que intenta fer de pont entre allò artístic i la societat a través de curtmetratges que  evidencien la situació artística actual, per tal de reflexionar entre l’empresa i els formadors.

Tallers pràctics

Després d’una pausa cafè en que els assistents van poder intercanviar idees i debatre sobre el tema, dos tallers eminentment pràctics van posar fi a aquesta tarda dedicada al CultHunting Lab. Es tracta de dues dinàmiques d’equip lligades a la innovació i la música per tal de conèixer noves tècniques de treball en equip.

D’una banda, el Taller Labimpro amb José Manuel Berenguer, director de l’Orquestra del Caos amb l’objectiu de treballar el diàleg creatiu i l’escolta activa donant com a resultat la creació d’una peça sonora a través d’altres sons produïts per ordinador. Així com, el Taller Sinfonomia de Menno Marien, expert en innovació i fundador de CROSSMOS, amb l’objectiu de composar per grups una obra musical amb instruments quotidians com ampolles de vidre, de plàstic, gots o cullers, que posteriorment van ser exposades per vendre a la resta de companys del taller.

Gràcies a CultHunting Lab participants i defensors de projectes van poder intercanviar punts de vista i sobretot posar en pràctica noves experiències creatives per tal d’apropar el món de l’art dins l’empresa. Una innovadora iniciativa que mostra com la cultura necessita nous aliats i els empresaris busquen nous estímuls perquè els seus treballadors siguin més creatius.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació