Creació i territori a FiraTàrrega

Els assajos oberts i activitats relacionades amb aquests espectacles tindran lloc a diversos espais de Tàrrega, del 3 de maig al 29 de juliol.

Oriol Puig Taulé

Oriol Puig Taulé

Cronista i crític teatral. Cap de L'Apuntador.

Ja fa uns dies que Jordi Duran, director artístic de FiraTàrrega, i el seu equip van reunir una colla d’artistes i periodistes a un acollidor bar de l’Eixample per tal de presentar el Programa de Suport a la Creació. Es tracta d’una iniciativa que vol dinamitzar i acompanyar els processos de creació que neixin amb una clara voluntat d’innovació i experimentació, sempre en el terreny de les Arts de Carrer. Des del mes de maig fins a l’agost es presentaran una sèrie de projectes a Tàrrega, en forma d’assajos oberts, com una primera presa de contacte entre els creadors i el públic. Les peces es podran veure a la propera edició de FiraTàrrega, que tindrà lloc del 6 al 9 de setembre.

Ja ho dèiem, ara fa un any: les Arts de Carrer (també) s’aprenen a la universitat. El  Postgrau de Creació en Arts de Carrer de FiraTàrrega va néixer amb la intenció d’oxigenar i enfortir les propostes artístiques que s’estrenen a la capital de l’Urgell, una de les plataformes i mercats més importants en aquest gènere, i per tant qualificar l’oferta en arts vives de forma exponencial. Enguany, tres dels projectes seleccionats tenen una vinculació molt estreta amb el màster, ja que provenen d’exalumnes del mateix. És el cas de l’opera prima de Claudia González, de la companyia D’Jade, que presentarà Ohtli, un homenatge a la saviesa ancestral a partir de les tradicions al voltant de la mort a Mèxic. De fet, ohtli significa camí, en nàhuatl, i aquesta serà una peça itinerant per on els espectadors passejaran per la llera del riu Ondara. El col·lectiu d’artistes targarins Emilia Gargot presentarà ZH o 36 milions d’anys a 120 km/h, un espectacle basat en La terra de molts noms, de l’escriptor txec Josef Čapek: una proposta de teatre físic i visual, no textual, on reflexionen sobre com seria avui en dia la nostra terra promesa, o el que és el mateix, com decoraríem un nou planeta habitable. En aquest cas, l’assaig obert tindrà lloc a la nau 18 de Cal Trepat, durant el Festival Embarrat, que se celebra del 25 al 27 de maig. Finalment, la companyia Silere (formada per Maria Capell i Andrea Paz), presentarà Proyecto X, una reflexió lúdica al voltant de la configuració i els usos de l’espai públic: uns grans cubs es posaran al mig del trànsit, tant de cotxes com de persones, per tal de veure de quina manera els espectadors passen de la seva passivitat habitual a una actitud més activa.

Dins del Programa de Suport a la Creació també veure propostes com el Projecte d’escriptura dramatúrgica d’Antonio Zúñiga i Melina Pereyra, una peça per a un sol actor i per a tots els públics basada en la memòria històrica; Painball, de Les Impuxibles, el primer espectacle de carrer de les germanes Ariadna i Clara Peya, que a través de la música, la dansa i el teatre físic proposarà un joc sobre el dolor; o Corporeïtats al límit, de Diana Coca, un treball que qüestiona l’espai públic a través de l’acció i la performance, i que l’artista ha investigat a llocs com a la Xina i a Tijuana, fent-se preguntes com ara “Per què un policia pot portar passamuntanyes i jo no?”.

Un altre dels projectes interessants serà Hunting for the unicorn, de Becki Parker i Vero Cendoya, una coproducció amb el Stockton International Riverside Festival (al Regne Unit), que no és la primera vegada que col·labora amb FiraTàrrega. La particularitat d’aquest treball és que Becki Parker és una ballarina amb autisme, per la qual cosa la proposta investigarà la comunicació a través de la dansa entre una intèrpret autista i un altra que no ho és. Jordi Duran anima a altres creadors i companyies a incorporar persones amb altres capacitats als seus espectacles, per tal que mostrin la diversitat que es troba a totes les capes de la nostra societat.

El col·leciu Hui Basa presentarà Tza Tzpar (L’espera), la primera creació d’un col·lectiu nou, capitanejat per Lali Álvarez i Pau Matas, una proposta quasi sense text que vol reflexionar sobre de quina manera gestionem la por davant d’una amenaça violenta, convertint els espectadors en refugiats. Joan Català estrenarà 5.102 m/s, una investigació a partir del ferro –la seva olor, el seu so, la seva fredor– i l’artesania, amb gent del circ, el gest i la dansa contemporània, tot amanit amb dos percussionistes que faran molt de soroll (5.102 m/s és la velocitat en què es transmet el so a través del ferro).

A Tàrrega també hi ha unions entre artistes i científics (com va passar l’any passat amb urGENT estimar, d’Ada Vilaró i Josep Perelló), i en aquest cas la parella estarà formada per Joan Rieradevall, enginyer químic i investigada de la UAB, i Albert Gusi, artista visual que treballa amb el paisatge. Ells presentaran Arc residual, una reflexió ben corpòria sobre el trasbals mediambiental que arriba a generar una trobada com FiraTàrrega, on durant quatre dies es multiplica el consum d’aigua i d’energia, els desplaçaments i, per suposat, la creació de residus. Com una mena “d’Arc de Triomf per celebrar la merda”, segons paraules del propi Rieradevall, els espectadors veuran un gran arc de vuit metres d’altura, que s’aniran omplint de deixalles durant els dies que duri la fira. Jordi Duran explica que encara estan pensant on situaran la peça. Des d’aquí proposem que sigui la Plaça de les Nacions sense Estat, el rovell de l’ou de FiraTàrrega, per tal que l’obra no passi desapercebuda per a ningú.

El  Programa de Suport a la Creació també inclourà l’espectacle Flou Papagayo, de Mumusic Circus, que es va estrenar a la passada edició de la Mostra d’Igualada (“T’autoritzo a enganyar-me sempre que creguis el que m’estàs dient”) i que és la primera coproducció entre la fira de l’Anoia amb la de l’Urgell. Ada Vilaró i Josep Perelló presentaran el resultat del treball de ciència ciutadana vinculat a l’espectacle urGent estimar, presentat a FiraTàrrega 2017, on els espectadors podien participar mitjançant els dispositius instal·lats a la Plaça Major o a través d’un bot de Telegram. Finalment, a Tàrrega rebrem la visita de John Fisherman, un curiós personatge noruec que presentarà #Moneyforfree, una proposta d’investigació al voltant de la manipulació, la postveritat i el reclam de l’activisme. Jordi Duran ens va explicar que Fisherman no ha vingut ni vindrà a Catalunya, que no se se sap si és una o diverses persones, i que serà una proposta que qüestionarà la nostra manera neoliberal de viure a través de l’espai públic. I ja no ens va dir res més.

Els assajos oberts i activitats relacionades amb aquests espectacles tindran lloc a diversos espais de Tàrrega, del 3 de maig al 9 d’agost. Podeu consultar tot el programa en aquest enllaç.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació