Brecht al Festival Escena UB

El festival de teatre universitari Escena UB tindrà lloc aquest any del dia 11 al 15 de maig a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona. Hem pogut parlar amb el grup d’aquesta mateixa facultat, que representaran un Arturo Ui renovat, actualitzat i molt crític amb la realitat del moment.

El festival de teatre universitari Escena UB tindrà lloc aquest any del dia 11 al 15 de maig a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona. Des de Núvol hem pogut parlar amb el grup d’aquesta mateixa facultat, que representaran un Arturo Ui renovat, actualitzat i molt crític amb la realitat del moment. La fita del teatre universitari és aprofitar l’absència de lligam comercial per experimentar i trobar la manera de fer pensar els espectadors, en un espai de reflexió i posada en pràctica dels coneixements teòrics assumits a les aules.

Un dels membres del grup del Festival Escena de la UB | Foto: Alba C. Coll

Enguany el Festival Escena UB eixampla els seus horitzons per donar cabuda a dues universitats més: la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i la Universitat Internacional de Catalunya (UIC). Aquest fet demostra com, de mica en mica, l’esforç dels estudiants que configuren els diversos grups de teatre es va manifestant en un festival cada cop més plural que pretén ser un punt de trobada i diàleg entre ells. Malgrat la manca de suport per part de les institucions i les insuficients infraestructures per a l’òptima representació d’un espectacle, un any més s’ha posat fil a l’agulla per dur a terme, amb plena llibertat creativa, una diversitat d’espectacles nascuda de joves estudiants amb ganes de canviar les coses.

L’Aula de Teatre UB, grup de la Facultat de Geografia i Història, representarà el dia 15 de maig a les 19h una versió lliure de l’obra de Bertolt Brecht, L’evitable ascens d’Arturo Ui. Originalment l’acció té lloc al Chicago dels anys 20 del segle passat, on un ciutadà provinent del Bronx i sense feina anomenat Arturo Ui es fa passar per una persona honrada quan en realitat no és res més que un gàngster disposat a fer qualsevol cosa per aconseguir poder. Mitjançant mostres de corrupció política, suborns, violència i crim organitzat, Brecht va escriure aquest text que té referències inqüestionables al tirà que va propiciar el seu propi exili. La versió que ens ocupa pren elements de l’actualitat més recent per elaborar el seu discurs: episodis de Pujol, del Partit Popular, de Fèlix Millet i de Podemos, entre d’altres. Sense posicionar-se, ens mostren tota una sèrie d’esdeveniments com en un ball de disfresses macabre. Ningú no en surt ben parat i la reflexió queda en mans de la interpretació del públic.

Escènicament, es plasma constantment l’efecte de distanciament (Verfremdungseffekt), forma teatral creada pel mateix Brecht i que consisteix a potenciar la diferència entre realitat i espectacle, fenomen que no permet que l’espectador arribi a sentir-se identificat amb allò representat i evita d’aquesta manera la catarsi. La música; la barrera constant entre actor i personatge, i les nombroses referències a l’actualitat fan possible aquest distanciament.

Bertolt Brecht, diuen els integrants de l’Aula, és un autor que va molt bé per al teatre universitari, pel que té de crítica i denúncia política i social. Són conscients que sempre és bo fer teatre polític, però en un moment de crisi com l’actual esdevé imprescindible, ja que és un camp de batalla molt idoni perquè hi surtin certs monstres. La ignorància ens hi pot abocar, mentre que el coneixement ens en podria prevenir.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació