Barcelona Districte Cultural: un primer tast

Barcelona Districte Cultural és un circuit estable d’espectacles professionals als centres cívics de la ciutat.

Griselda Oliver i Alabau

Griselda Oliver i Alabau

Cap de la secció Homo Fabra

Barcelona Districte Cultural és un circuit estable d’espectacles professionals als centres cívics de la ciutat. Però també és una nova de manera de formular la relació entre l’escenari i el públic, ja que busca apropar la cultura als ciutadans i els ciutadans a la cultura, per convertir-los en agents culturals actius. Aquest és el primer any que es posa en marxa, i s’han previst dues edicions, una per a la primavera i l’altra per a la tardor. Aquí en teniu el primer tast.

L’objectiu d’aquest circuit és triple: en primer lloc, es vol consolidar una programació artística estable i de qualitat als barris; en segon lloc, es vol donar suport al sector cultural i artístic de la ciutat; finalment, es vol fomentar la implicació d’un públic associat al projecte i al seu territori. “Volem dinamitzar la cultura de proximitat”, ha sostingut Jaume Collboni, tinent d’alcalde d’Empresa Cultural i Innovació durant la presentació. “Quan es va presentar per primera vegada el projecte, es va fer sota el títol de Trencant murs, perquè l’objectiu era anar més enllà dels circuits culturals de Barcelona”, ha afegit.

Carles Sala, director de Cultura i Proximitat de l’ICUB, ha assenyalat que el circuit respon a dues lògiques: d’una banda, a la lògica sectorial, ja que contracta artistes de la ciutat amb un mínim de tres actuacions per edició i, de l’altra, a la lògica territorial, ja que serveix per crear un arrelament al barri, per crear comunitats i per aconseguir una implicació en la programació cultural del barri de la gent que hi viu. “El circuit no pretén substituir la programació dels centres cívics sinó que vol afegir-hi activitats i vol servir per crear un treball en xarxa entre els centres cívics”, ha expressat.

El circuit compta amb una comissió general de programació, integrada per programadors de tots els centres participants i una sèrie de prescriptors (crítics, directors de festivals), que són els qui han escollit les 30 propostes d’aquesta primera edició. D’aquesta selecció, cada centre ha escollit i programat els espectacles del catàleg que ha considerat més idonis per al seu públic i territori. “L’única condició és que com a mínim tres centres escollissin una mateixa proposta artística, per crear una dinàmica de circuit i la circulació d’un mateix espectacle pels diferents barris de la ciutat”, ha explicat Sala.

L’actor Marc Martínez ha aplaudit la iniciativa i ha volgut subratllar la necessitat de tornar a crear una xarxa cultural a la ciutat, “perquè la cultura torni allà on li toca”. “Si només el 5% de la població va al teatre, tenim un problema i nosaltres l’hem de guarir, amb homeopatia, creant un treball en xarxa altre cop que connecti el públic amb els espectacles de la ciutat”, ha reivindicat.

Un primer tast

Quartet Brossa, Nakany Kanté, La Màlaga, Cia. Zero en Conducta, Cia. Patricia Palomares, Toni Mira / Nats Nus, Balkumbia, Mumusic Circus, 2princesesbarbudes, Les Impuxibles, Animal Religion, Marc Martínez i Sònia Gómez són els protagonistes de la primera edició del Barcelona Districte Cultural, que aplega quatre disciplines cada vegada més interconnectades: música, teatre, dansa i circ. Són 20 propostes artístiques —vuit de música, set de teatre i cinc de dansa i circ— que es representaran com a mínim tres vegades als 13 centres culturals de proximitat que participen en aquesta primera edició: en total, 88 actuacions. A més a més, es posaran en marxa cinc projectes artístics comunitaris, entre els quals es vol implicar els públics en la planificació cultural dels centres del barri.

Per a aquest 2017 es compta amb dues edicions, una primera durant els mesos de maig i juny i una segona durant els mesos d’octubre, novembre i desembre. Les activitats seran gratuïtes, però de cara a properes programacions es té en compte la possibilitat de fer pagar per assistir als espectacles. “La cultura també s’ha de pagar”, ha emfasitzat Martínez.

A partir del 2018, es preveuen més de 300 actuacions repartides per a les dues edicions, una primera durant els mesos de febrer, març i abril, i una segona durant els mesos d’octubre, novembre i desembre. En aquesta ocasió, hi participaran fins a 20 centres culturals, i es reprendran els cinc projectes artístics comunitaris.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació