Avui no és el Dia Mundial del Teatre

Per això, des de Núvol tenim clar que avui no és el Dia Mundial del Teatre. Cada dia és el Dia Mundial del Teatre. Cada dia podem omplir les sales, cada dia podem reivindicar que del teatre no es viu, es malviu.

“Els teatres catalans han augmentat un 4% l’ocupació i la recaptació un 8% respecte el mateix període de l’any passat” explicava l’altre dia el president d’Adetca, Xavier Marcé. Aquesta petita recuperació, però, respon principalment a l’èxit comercial que han tingut alguns musicals, com Sister Act o Mar i Cel. La resta de gèneres encara tenen dificultats. Davant d’aquest fet, em pregunto: la culpa és només del 21% d’IVA? Sí, està sent letal i sanguinari i, evidentment, hem de lluitar per baixar-lo. Ara bé, després què?

El Teatro CajaGranada sense espectadors

Com aconseguirem apropar la gent al teatre? Com captarem nous públics? “Els ciutadans no van al teatre perquè no els interessa” em deia l’altre dia un jove dramaturg. I si tingués raó? Més preguntes: Per què, com reivindicava ahir Andreu Gomila des de Time Out, només mirem el que fa i deixa de fer el govern del PP? A Catalunya també tenim retallades en cultura, les subvencions no arriben mai i durant molts (massa) anys les polítiques culturals s’han centrat més en les infraestructures. Tenim grans teatres, sí, però buits. És cert que l’Ajuntament de Barcelona ha augmentat les subvencions i sales, com el Teatre Lliure o el Mercat de les Flors, sobreviuen millor. Però i les petites? Són elles, juntament amb les companyies, les que assumeixen el risc. I les que, paradoxalment, sovint ofereixen els millors espectacles, les millors experiències teatrals.

Imaginem que, finalment, el ministre Montoro entra en raó perquè s’apropen les eleccions i decideix reduir l’IVA cultural. El problema estaria solucionat o les xifres proporcionades per Adetca continuarien sent devastadores? Per això, des de Núvol tenim clar que avui no és el Dia Mundial del Teatre. Cada dia és el Dia Mundial del Teatre. Cada dia podem omplir les sales, cada dia podem criticar que del teatre no es viu, es malviu.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació