‘53 diumenges’ per posar-nos al dia

Una obra on Cesc Gay aconsegueix desxifrar la fórmula màgica de les relacions entre germans.

Gina Duran Oliu

Gina Duran Oliu

Periodisme cultural

No hi ha persona que et pugui arribar a irritar més que un germà. Els germans et coneixen molt bé, saben què t’agrada i sobretot, què no t’agrada (important!), i saben què t’emprenya un xic i què t’emprenya el doble. Certament, les discussions entre germans són ben curioses. Mai ningú sap quin és l’origen, però tots s’hi embranquen aferrissadament, llançant retrets i crítiques i quedant ben descansats de la rancúnia que guardaven al seu germà o germana d’un temps ençà. En això, els protagonistes de 53 diumenges, representada en el marc del Temporada Alta, en són uns experts totals. Us els presento: tenim el germà petit o “mitja merda” interpretat per Pere Arquillué, la germana mitjana i erudita per Marta Marco i el germà gran o el cantamañanas interpretat per Lluís Villanueva. Tots tres orgullosos i tossuts de mena, semblen fills del mateix pare! Àgata Roca encarna la parella del germà petit, un actor que, laboralment, no ha tingut molta sort a la vida.

Pere Arquillué protagonitza '53 diumenges'. | Fotografia David Ruano.
Pere Arquillué protagonitza ‘53 diumenges’. | Fotografia David Ruano.

Podríem dir que Cesc Gay, cineasta, guionista, autor i director teatral de 53 diumenges, ha aconseguit desxifrar la fórmula màgica de les relacions entre germans, i ha trobat en Arquillué, Marco, Villanueva i Roca els intèrprets ideals per aquesta entranyable família. Tres germans que tenen el pare molt gran: es perd i va a parar lluny de casa i, a més, ha agafat el costum d’ensenyar la titola a la seva veïna. La germana creu que l’haurien d’internar en una residència o en algun lloc on el poguessin cuidar i atendre bé. Els dos germans pensen que no és necessari. Cal una reunió familiar dels tres per posar-hi solució. Una reunió que sembla que no hagi d’arribar mai. Però mentre no arriba, els tres germans es posen al dia. Que, per si no ho sabíeu, “posar-se al dia” ara és el nou “discutir”.

La cuina i el menjador del germà petit i de la seva parella acull la història familiar, enmig de llaunes d’anxoves, gerros verds i lletjos (és una realitat acceptada per tots ells), flors que fan de la vetllada un moment màgic i un gat que mai ningú es recorda de posar-li menjar. Una escenografia càlida, que fa casa, i fa un lloc agradable on poder discutir, per exemple, de per què el teu germà no t’ha agafat el telèfon en 53 diumenges.

L’obra de Cesc Gay és una comèdia irònica, divertida (les rialles del públic en són l’evidència), amb un estira-i-arronsa constant entre els protagonistes, i amb un gir final que vindria a dir “I de què us ha servit discutir tant?”. Una obra on el germà petit és el qui més hi té a perdre.

Articles com aquest són possibles gràcies a la vostra ajuda, que permet que Núvol continuï endavant i ofereixi continguts de qualitat. Si voleu contribuir a l’existència del diari digital de cultura en català, podeu subscriure-us aquí i ajudar-nos a superar la inestabilitat que genera l’actual crisi del coronavirus.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació