25 anys gaudint del Circ d’Hivern

Philine Dahlmann i Eva Ordoñez dirigeixen la proposta d’enguany titulada ‘Fins i tot la foscor’.

Gina Duran Oliu

Gina Duran Oliu

Periodisme cultural

Han passat 25 anys des de l’Esplèndid, el primer Circ d’Hivern creat i produït per l’Ateneu Popular 9 Barris l’any 1996. Gairebé tres dècades de circ, rialles, màgia i acrobàcies impossibles. 25 anys on hem pogut gaudir, cada Nadal, de les propostes i els espectacles circenses del Nou Barris, demostrant-nos que el circ produït a Barcelona és d’una grandíssima qualitat, amb professionals increïbles i propostes inèdites. Aquest 2020 la pandèmia no ha aturat les ganes de circ. L’Ateneu ha presentat Fins i tot la foscor (Even the Darkness), un espectacle dirigit per Philine Dahlmann (acrobàcies mà a mà) i Eva Ordoñez (trapezi fix), integrants de la companyia My!Laika, essent la primera vegada en vint-i-cinc anys d’història que la proposta del Circ d’Hivern està dirigida exclusivament per dones!

Després de la seva temporada a Barcelona, entre el desembre del 2020 i el gener del 2021, l’espectacle inicia la seva gira pel territori començant pel Teatre Auditori de Granollers el proper 7 de febrer.

Els sis integrants de ‘Fins i tot la foscor’ | Fotografia Marta Garcia

Des del Núvol hem pogut parlar amb una de les directores, Philine Dahlmann, qui ens ha explicat nombrosos detalls d’aquesta edició. Fins i tot la foscor és un espectacle que vol recrear un univers eclèctic ambientat en diferents èpoques de la història de la humanitat fins al segle XX. “Un viatge a través de la cultura Occidental, de la religió, la moral, les creences i els comportaments de les persones”, ens explica Philine Dahlmann. L’experimentació és un element fonamental d’aquesta proposta circense, amb escenes que parlen de l’origen del món, el pecat original i l’obscuritat des d’una visió crítica.

Tots els temes són profundament personals i han sorgit arran de les personalitats dels artistes. “A partir del treball d’improvisació del grup van aflorar continguts molt obscurs i poc corrents d’una creació circense”, assegura Dahlmann. Tant ella com la resta d’integrants van aferrar-se a aquesta foscor, donant-li un toc d’humor, d’absurditat i de tragicomèdia. Un modus operandi molt característic de la companyia My!Laika, on Philine Dalhmann i Eva Ordóñez busquen crear els seus propis universos, a vegades fantasmagòrics i fora de la realitat. My!Laika no és desconeguda a Catalunya. L’any 2013 va portar a escena Popcorn Machine al Mercat de les Flors en el marc del Festival Grec.

Amb Philine Dahlmann i Eva Ordoñez és la primera vegada en 25 anys d’història que la proposta del Circ d’Hivern està dirigida exclusivament per dones

Fins i tot la foscor és un espectacle de circ contemporani immensament visual, que mescla imatges, text, música i acrobàcies per crear sensacions i emocions en l’espectador. Dalhmann assegura que els encanta crear diferents reaccions entre el públic: “que una mateixa escena desperti plors, rialles i deixi a l’espectador bocabadat”, explica la directora. La peça no vol transmetre una idea única o una moral concreta, sinó que vetlla perquè el públic tingui llibertat absoluta per interpretar el que veu.

Una escena de ‘Fins i tot la foscor’ | Fotografia Marta Garcia

Sis artistes circenses de nacionalitats ben diverses donen vida a l’espectacle: Emiliano Pino (músic i actor), Elise Bjerkelund (trapezista i contorsionista), Laura Espósito (corda volant), Julie Bergez (contorsionista), Junyi Sun (ballarí) i Dominique Joannon (trapezista). Ells i elles gaudeixen d’una llarga trajectòria professional que els ha permès desenvolupar uns rols i unes personalitats molt marcades dalt l’escenari.

La relació que manté Philine Dalhmann amb l’Ateneu 9 barris va començar fa 14 anys, quan va fer el càsting pel Circ d’Hivern 2006, i també gràcies a la seva participació en l’Escola de Circ Rogelio Rivel. “L’any passat em van encarregar aquest projecte i el vaig acceptar de seguida. Era idíl·lic. No passa cada dia que t’ofereixin la direcció d’un espectacle tan ben organitzat i amb una professionalitat enorme quant a comunicació i a producció”.

Articles com aquest són possibles gràcies a la vostra ajuda, que permet que Núvol continuï endavant i ofereixi continguts de qualitat. Si voleu contribuir a l’existència del diari digital de cultura en català, podeu subscriure-us aquí i ajudar-nos a superar la inestabilitat que genera l’actual crisi del coronavirus.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació