Teresa Pàmies, una vida plena i tria de textos

Teresa Pàmies: una vida molt treballada, molt llegida i molt viatjada.

Als cent anys del naixement de Teresa Pàmies, que celebrem avui dimarts 7 d’octubre, li hem volgut dedicar un petit dossier sobre la seva figura i la seva obra més destacada. L’escriptora i periodista Montse Barderi recorda com va ser la vida de Teresa Pàmies i recull una tria de textos de cinc de les obres més importants. Tot això, al número 718 d’octubre, de «Serra d’Or».

Ella mateixa deia que «havia tingut una vida molt treballada, molt llegida i molt viatjada; en definitiva, una vida plena, en el doble significat d’atrafegada i a la vegada d’una existència amb sentit». Avui en dia en diríem multitasking, ja que, segons el seu fill Tomàs, «mentre teixia un jersei, escrivia un text i de reüll llegia un parell d’articles sabent que en set minuts hauria de treure l’olla del foc».

Un dels seus trets característics, «la capacitat de reconciliar aspectes contradictoris i de ser sempre rebel al dogmatisme», segons diu Barderi, tenia l’origen en els seus pares: la religiositat de la mare i la militància comunista del pare, aquest darrer retratat a Testament a Praga, «des de l’afecte i l’admiració, però sense obviar-ne els defectes».

Tots dos, pare i mare, seran molt importants en la seva vida. En aquest sentit, el pare és qui la introduirà al periodisme militant, «un factor fonamental per entendre la seva carrera literària»; la importància de la mare serà per «l’absència i la necessitat d’una explicació de la seva mort», ofegada al riu Balaguer dos anys més tard del seu exili. Memòria dels morts «és un intent d’explicar aquesta tragèdia»: «la mare, entesa com a personatge, serà l’únic ésser enyorat amb un amor incondicional i sense cap màcula».

Arran del seu compromís polític i social, a través de les Joventuts Socialistes Unificades de Catalunya i de l’Aliança Nacional de la Dona Jove, en van sortir Estem en guerra i Quan érem refugiats.

A l’exili, hi combinava l’escriptura amb altres feines, sovint modestes, però amb tota la dignitat del món: des de despatxar, cosir, cuidar canalla… fins a l’escriptura de llibres com Dona de pres o Si vas a París, papà

Teresa Pàmies «no parava de créixer literàriament», segons Raimon, i continua «fent obres cada vegada més tècnicament valentes, dient les coses amb senzillesa, però sense permetre’s mai simplificar-les d’una manera inadmissible», diu Barderi.

Del retorn de l’exili cap a Barcelona, en surt Va ploure tot el dia, Amor clandestí i Informe al difunt.

«Una vida ben treballada, publicada i molt llegida», amb paraules de Montse Barderi.

Pel que fa a la vida viatjada, ho va ser tant pels viatges que va haver de fer durant l’exili com pels llibres de viatge que va publicar, com ara Nadal a Porto o Busqueu-me a Granada.

En definitiva, la vida de Teresa Pàmies està marcada per tres etapes molt diferenciades: la jove militant comunista, l’exiliada que ha perdut la guerra i l’escriptora que retorna a casa.

Per acabar, volem compartir un fragment dels textos seleccionats per Montse Barderi sobre la influència dels seus pares en la seva vida i la seva obra, «un per rebel i lluitador contra les injustícies, l’altra per una bondat senzilla sempre enyorada»:

«Potser sí que va sofrir la mare amb vós. Moltes veïnes li ho havien dit, i jo me’n recordo. “Quin home t’ha caigut del cel, Moreneta, sempre amb embolics de política…!” I la mare somreia d’aquella manera que ho feia ella i afirmava que uns juguen, altres són doners, uns van a la taverna, altres són ganduls… el seu feia política. “El meu”, deia la mare, “fa la revolució social.” I quan li preguntaven què volia dir això de la revolució social, la mare contestava: “Vol dir donar pa al qui no en té prenent-lo al qui en té massa.” (Teresa Pàmies, Testament a Praga)

Llegeix el dossier complet de Montse Barderi amb motiu del centenari del naixement de Teresa Pàmies al número 718 d’octubre de «Serra d’Or», en paper o en digital!

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació