Pura energia en moviment

«Aquesta escriptora de veu enèrgica i desafiant ha dedicat la seua vida a seduir-nos amb la paraula i a despertar-nos la consciència sobre tot allò que ha considerat necessari denunciar»

Salvador Busquets, director de Càritas Diocesana de Barcelona, l’escriptora i traductora romanesa Jana Balacciu i la productora de cinema Isona Passola són els tres entrevistats al número de maig de la revista «Serra d’Or». A més, també coneixerem els noms dels guardonats de Literatura i Assaig, Recerca, Teatre i Literatura Infantil i Juvenil dels Premis Crítica «Serra d’Or» d’enguany.

Isabel-Clara Simó | Foto: Bernat Puigtobella

Miquel-Lluís Muntané conversa amb el director de Càritas de Barcelona, Salvador Busquets, sobre com l’organització duu a terme la lluita contra la pobresa en un context com l’actual i sobre la utilitat i la repercussió de la seva tasca en aquesta societat: «L’any 2007, Càritas de Barcelona va destinar 3.714 euros en ajudes a pagar l’aigua, la llum i el gas; el 2016, al voltant de 190.000.»

Marta Nadal entrevista Jana Balacciu Matei, la traductora europea més activa de l’obra de Ramon Llull i que ha fet moltes altres traduccions d’escriptors catalans al romanès. A través d’aquesta entrevista podrem conèixer què és el que la va portar a traduir del català al romanès i la tasca que ha emprès amb l’editorial Meronia.

A cinema, Tariq Porter parla amb Isona Passola, productora del film d’Agustí Villaronga Incerta glòria. Conversen sobre el potencial del cinema català i sobre la falta de referents cinematogràfics, i se centren en aquest film en la qual «hi ha la necessitat de demostrar que es pot fer un cinema català, en català, amb esperit comercial i de qualitat».

Amb motiu del Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, que enguany ha estat atorgat a l’escriptora d’Alcoi Isabel-Clara Simó, li hem volgut dedicar un article, en el qual M. Àngels Francés dibuixa la intensa trajectòria literària de l’autora, «perquè aquesta escriptora de veu enèrgica i desafiant ha dedicat la seua vida a seduir-nos amb la paraula, però, també, a despertar-nos la consciència sobre tot allò que ha considerat necessari denunciar».

Frederic-Pau Verrié, home d’incansable curiositat i gran erudició, que destacà en moltes disciplines ―pintura, arqueologia, museologia, política―, ens va deixar el darrer mes de febrer. És per això que li hem dedicat dos articles, escrits per Alícia Suàrez, Mercè Vidal, Maria Rosa Manote i Francesc Ruiz, que n’analitzen la trajectòria professional i la valuosa dedicació a l’art medieval català, especialment al gòtic.

Eduard Vallès parla de l’exquisida exposició «Picasso. Retrats» al Museu Picasso de Barcelona, una magnífica oportunitat de veure en directe grans composicions de Picasso que rarament són prestades. Totes les obres exposades són retrats i caricatures de diferents personatges, també d’ell mateix.

A lletres, Pere Antoni Pons ens ofereix un article que ens ajuda a conèixer més a fons Vicenç Pagès Jordà, com a persona i com a escriptor, i fa un recorregut per la seva extensa obra: tres llibres de relats, quatre novel·les, centenars de ressenyes de llibres i un parell d’assaigs sobre matèries relacionades amb l’escriptura i la literatura.

Xavier Chavarria rememora els 450 anys del naixement de Claudio Monteverdi, «creador genial de música religiosa i considerat l’autor de la primera òpera tal com l’entenem avui en dia». Miquel Pujadó, a més de la seva habitual secció de discografia catalana recent, escriu sobre alguns temes i discos d’autors i intèrprets de casa nostra que han ajudat a mantenir viu el record d’alguns fets que «alguns voldrien fer-nos creure que mai no s’han esdevingut».

A teatre, Jordi Coca ressegueix la trajectòria de Meyerhold, actor, director teatral i teòric rus que es va formar en els criteris escènics de finals del segle XIX, que amb l’eufòria de la Revolució Russa ingressà al partit comunista i promogué un teatre nou i que, finalment, sota la brutal repressió de Stalin, va caure en desgràcia i acabà sent afusellat.

Jaume Fabre parla dels trenta anys que ja fa de la publicació del llibre «El País» a Catalunya de Josep M. Figueres.

Per acabar, Josep M. Ripoll s’ocupa de la Tria personal d’aquest mes i, també, oferim les ressenyes i les notes de lectura habituals. Tanquem el número amb els mots encreuats de Màrius Serra i el Sidoku de David Puertas.

Llegeix el núm. 689 de maig en format paper o bé en digital!

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació