Premis Crítica «Serra d’Or» 2017

Des de 1967, «Serra d'Or» atorga els Premis Crítica a les obres més destacades de l'any anterior. Són els premis més transversals dins de la cultura catalana.

L’Espai Endesa de Barcelona acull l’acte de lliurament, que ha presidit el P. Abat Josep M. Soler. El P. Josep Massot afirma que «Serra d’Or» «ha fet i fa grans esforços no solament per posar els seus lectors al corrent de la producció de l’editorial, sinó també per estar al dia en tot allò que pugui ser d’interès per a la nostra llengua i la nostra personalitat»

L’obra El Navegant, de Joan-Lluís Lluís, ha estat guardonada amb el Premi Crítica «Serra d’Or» de Novel·la 2017; Ouse, de Mireia Vidal-Conte, ha rebut el Premi Crítica «Serra d’Or» de Poesia 2017; Jordi Lara el Premi Crítica «Serra d’Or» de Narració 2017 per Mística Conilla; Gabriel Janer Manila el Premi Crítica «Serra d’Or» de Memòries 2017 per Ha nevat sobre Yesterday; i Xavier Montoliu Pauli el Premi Crítica «Serra d’Or» de Traducció 2017 per l’obra Per què ens estimem les dones de Mircea Cârtârescu. Aquests han estat els premiats en l’apartat de Literatura i Assaig.

Pel que fa a l’apartat de Recerca, Francesc Montero ha guanyat el Premi Crítica «Serra d’Or» de Recerca (Humanitats) 2017 per Manuel Brunet. El periodisme d’idees a l’ull de l’huracà; Josep Pla i Carrera ha obtingut el Premi Crítica «Serra d’Or» de Recerca (Altres Ciències) 2017 per Història de la Matemàtica: Egipte i Mesopotàmia; i Història de la Matemàtica: Grècia I; mentre que Tilbert Dídac Stegmann ha guanyat el Premi Crítica «Serra d’Or» de Catalanística 2017 per El plaer de llegir literatura catalana.

En la categoria de Teatre, el Premi Crítica «Serra d’Or» de Teatre 2017 al text de teatre català, donat a conèixer per l’estrena o l’edició, és per a l’obra hISTÒRIA, de Jan Vilanova Claudín; el Premi Crítica «Serra d’Or» de Teatre 2017 a l’espectacle teatral és per a Claudia de La Conquesta del Pol Sud, dirigida per Carles Fernández Giua; i el Premi Crítica «Serra d’Or» de Teatre 2017 a l’aportació més interessant és per a Barcelona Playwrights per la idea i la direcció de De Damasc a Idomeni.

Finalment, en l’apartat de Literatura Infantil i Juvenil, el Premi Crítica «Serra d’Or» Infantil 2017 és per a l’obra Els fantasmes no truquen a la porta, amb text d’Eulàlia Canal i il·lustració de Rocio Bonilla; el Premi Crítica «Serra d’Or» Juvenil (Creació) 2017 és per a La mèdium, de Silvestre Vilaplana; mentre que el Premi Crítica «Serra d’Or» Juvenil (Coneixements) 2017 és per a La Mia es fa gran, amb text de Mònica Peitx i il·lustració de Cristina Losantos.

L’Espai Endesa, allotjat en un edifici inaugurat el 1897, que és una excel·lent mostra del Modernisme industrial català i que està catalogat com a Patrimoni Històric de la ciutat, ha acollit la 51a edició dels Premis Crítica «Serra d’Or», que ha presidit el P. Abat Josep M. Soler. Les obres premiades corresponen a les més destacades de les publicades l’any 2016, i sense que s’hagin presentat a concurs. Cal recordar que els Premis Crítica «Serra d’Or» no tenen dotació econòmica i consisteixen essencialment en la proclamació del veredicte i en el lliurament d’una serreta d’or, de solapa, que representa la distinció, a càrrec del director de Publicacions de l’Abadia de Montserrat (PAMSA), i de la revista «Serra d’Or», el P. Josep Massot i Muntaner.

El jurat dels Premis Crítica «Serra d’Or» 2017, en l’apartat de Literatura i Assaig, ha estat format per Àlex Broch, Lluïsa Julià, Marta Nadal, Vinyet Panyella i Josep M. Ripoll. En l’apartat de Recerca l’han compost: Jaume Aulet, Manuel Jorba, Santiago Riera i Tuèbols, Joandomènec Ros i Francesc Vilanova. Joan-Anton Benach, Francesc Massip, Juan Carlos Olivares, Anna Pérez Pagès i Marta Monedero han constituït el jurat de Teatre. Mentre que el de Literatura infantil i juvenil, també per encàrrec de «Serra d’Or», l’han format Mònica Baró, Montse Ginesta, Teresa Mañà, Joan Portell i Núria Ventura.

Paraules del P. Josep Massot, director de «Serra d’Or»

El P. Josep Massot, director de la revista «Serra d’Or», ha destacat que, «malgrat dificultats de tantes menes, la producció editorial [de Montserrat], en àmbits tan diversos com la novel·la, la narració, la poesia, els estudis literaris, la recerca en humanitats i en ciència, el teatre i la literatura infantil i juvenil, és ben viva». «”Serra d’Or”, la revista més antiga del nostre país, ha fet i fa grans esforços no solament per posar els seus lectors al corrent d’aquesta producció, sinó també per estar al dia en tot allò que pugui ser d’interès per a la nostra llengua, la nostra personalitat i les vicissituds de tantes menes que augmenten cada dia, amb aspectes engrescadors i positius i alhora amb caires preocupants i que no acabem de saber on ens duran ni com evolucionaran. Tot procurant de mantenir una edició en paper elegant i digna dels 58 anys de la seva existència, no oblidem les exigències de les noves tecnologies i n’oferim també una edició digital, a més de tenir presència a les xarxes socials com Facebook i Twitter. La biblioteca virtual Miguel de Cervantes, d’altra banda, permet la consulta gratuïta, per internet, de tots els números de la nostra revista, des del 1959 fins al 1975 inclusivament, i esperem que en una segona etapa podrà arribar fins al 2000», ha afegit el director de «Serra d’Or».

El P. Massot ha recordat que el diari digital «Núvol» dedica un espai a «Serra d’Or» i ha destacat «bones notícies», com ara el quarantè aniversari de la revista «L’Avenç», que ha estat objecte d’una entrevista amb el seu actual director, l’amic Josep M. Muñoz, o el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes atorgat a Isabel-Clara Simó, que ocupa precisament la portada del número del mes de maig. El director de «Serra d’Or» ha tingut paraules de record per a «pèrdues irreparables», com la de Jordi Carbonell, «entusiasta impulsor i col·laborador de “Serra d’Or” en les èpoques difícils, i la recentíssima de Josep M. Muntaner i Pascual, que fins al començament de la seva dolorosa malaltia va col·laborar puntualment en la secció d’economia de la nostra revista».– Departament de premsa i comunicació de Montserrat (Òscar Bardají)

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació