Nou any, nou número, més cultura…!

Encetem el nou any carregats d’energia i molta cultura!

Encetem el nou any carregats d’energia i molta cultura. Carles Cabrera entrevista Joan Mas i Vives, escriptor i catedràtic de Literatura Catalana a la UIB. La seva activitat principal se centra en l’àmbit de la poesia i el drama català moderns, la història del teatre en general i la literatura catalana contemporània especialment circumscrita a les Illes: «No he abandonat mai la recerca, en part perquè és la meva professió.»

Com cada any, Joan Josep Isern ens ofereix les efemèrides, els aniversaris i les commemoracions per al 2018. Personatges com Vidal i Barraquer o Pompeu Fabra, centenaris il·lustres com els de Montserrat Abelló o Manuel de Pedrolo i aniversaris de setanta-cinc anys, cinquanta i vint-i-cinc és el que ressalta l’autor de l’article.

Pere Antoni Pons dedica el seu article a Jordi Borràs, fotoperiodista especialitzat en l’extrema dreta de Catalunya. Ha cobert centenars d’actes i manifestacions ultres des d’una òptica militant, fet que li ha costat diverses amenaces de mort i haver de canviar de domicili.

Aquest mes de gener, farà cent vint-i-cinc anys del naixement del gran poeta J.V. Foix. Josep Maria Fulquet ens en descriu la personalitat, ell que va tenir l’oportunitat de conèixer-lo personalment: «Conservo en la memòria retalls de converses d’aquelles tardes al pis de Setantí on es plantejaven problemes que avui encara no s’han resolt i que per ell —ja llavors— eren de rabiosa actualitat.»

Enguany se celebra un segle de l’anomenada grip espanyola, el primer cas de la qual es va detectar el 1918 al complex militar nord-americà de Fort Riley. Jordi Mata explica com va arribar aquesta grip fins a Europa, i tot el que va comportar aquesta terrible pandèmia.

Com cada any, ara és el moment de canvi de columnistes! Us els presentem: Francesc Fontbona, un dels referents del país en Història de l’Art, especialitzat en l’edat contemporània. La seva secció porta el nom d’«A contrapel, o no»; Jordi Graupera, periodista, doctor en filosofia i professor universitari establert als Estats Units. També col·labora en diversos mitjans de comunicació. El títol de la seva secció és «Ho aniré explicant». Per acabar, Marina Porras, llicenciada en Història de l’Art, llibretera i crítica literària. Actualment escriu articles d’opinió a diversos mitjans digitals.

Josep M. Cadena dedica el seu article de premsa al centenari de l’aparició de la revista «D’Ací i D’Allà». Francesc-Marc Álvaro defensa que en realitat, el segle XX va començar ara fa 100 anys, el 1918, acabada la guerra mundial de 1918: «Fa un segle, la humanitat va descobrir que tenia a les mans una capacitat de generar mort a una escala mai no vista.»

A la secció de «Textos», Jordi Pujol decideix endur-se pel record i l’agraïment. Reproduïm el seu article de 1966, «La Vall d’Aosta. Una crisi política significativa», que troba molt adient i de necessària anàlisi crítica en un context com el que estem vivint.

A art, Bernat Puigdollers parla del calendari de «Serra d’Or» 2018, dedicat a l’obra de Josep Puig i Cadafalch a Montserrat, amb motiu del recent cent cinquantè aniversari del seu naixement. La biblioteca del monestir, el Tercer misteri de goig del rosari monumental —al camí de la Cova—, el refetor o el claustre de Montserrat són alguns dels escenaris que hi apareixen.

A lletres, Josep Marqués conversa amb Àlex Susanna, figura clau en l’edició de bona part de l’obra literària de Jordi Pere Cerdà. Susanna ens parla detalladament sobre la seva relació personal amb l’autor, la qualitat de les seves obres, la figura mateixa de Cerdà i les aportacions que ha fet a la cultura i la literatura catalanes al seu territori, la Catalunya del Nord.

A música, Miquel Pujadó homenatja Daniel Viglietti, un cantautor uruguaià recentment desaparegut. Fa un repàs per tota la seva trajectòria músical i pels títols més destacats que va compondre. I, com sempre, publica la seva tria de discografia catalana recent.

A teatre, Enric Ciurans parla de Joan Obiols, «una personalitat polièdrica que va contribuir amb les seves accions i actituds a desenvolupar una “resistència cultural” al franquisme». Ens ofereix, doncs, un esbós de tot allò que va fer Obiols per la cultura catalana durant el franquisme.

A cinema, Gabi Stanislavsky centra el seu article amb Francesc Garrido, actor de cinema, teatre i televisió des dels anys noranta. La seva important trajectòria l’ha convertit en un referent sense pràcticament adonar-se’n i, sempre, amb tota la il·lusió a sobre: «L’actor és, o hauria de ser, algú que encara els personatges intentant fer una mirada cap a si mateix.»

A televisió, Nina Valls parla de «Latituds», un programa del canal 33, que té per objectiu donar visibilitat a projectes de desenvolupament social i als seus impulsors amb reportatges sobre desenvolupament econòmic, drets, humans, construcció de pau, medi ambient, sostenibilitat…

Per acabar, a Lectures, Xulio Ricardo Trigo ofereix la seva «Tria personal», Francesc Torralba presenta el panorama de literatura religiosa i, finalment, publiquem ressenyes i notes de lectura de les obres que volem destacar i que són editades recentment. L’última pàgina la dediquem als entreteniments, amb els mots encreuats de Màrius Serra i el Sidoku de David Puertas.

Llegeix el número de gener de 2018 de «Serra d’Or» en paper o en digital!

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació