Monzó, Premi d’Honor, i Any Pedrolo

«Vaig quedar parat. No tenia gens present que jo fos la mena d’escriptor a qui li donen aquest premi.» (Quim Monzó)

«Vaig quedar parat. No tenia gens present que jo fos la mena d’escriptor a qui li donen aquest premi», diu Quim Monzó, amb motiu del Premi d’Honor de les Lletres Catalanes que li han concedit enguany. Xènia Bussé entrevista un dels nostres escriptors de referència actualment, al número de juliol-agost, de «Serra d’Or». Ens parla del seu pas per la ràdio i la televisió, com també del sentit que té per a ell ser escriptor: «Un escriptor agafa les coses de la realitat i les modifica, les adequa per fer-ne una obra».

Amb motiu dels cent anys del naixement de Pedrolo, enguany se celebra l’Any Pedrolo; li dediquem, doncs, un petit dossier amb breus articles que l’homenatgen, escrits per Anna M. Moreno-Bedmar, Àlex Broch, Joaquim Carbó, Guillem-Jordi Graells, Marina Ginés i Josep Vallverdú. Sis punts de vista que retraten Pedrolo de prop, des de les relacions més personals fins a les més circumstancials vinculades al vessant professional.

L’Escola del Mar, «aquell edifici de fusta elevat per sobre de la sorra de la platja dels Pescadors, a la Barceloneta», ha deixat una empremta en la nostra memòria, per la potència poètica de la construcció i del projecte, i per la singularitat pedagògica que hi va introduir Pere Vergés. Marc Cuixart Goday explica com va ser impulsat i engegat aquest projecte i quin en serà el llegat.

Francesc Fontbona es pregunta, a la seva habitual columna d’opinió, si mereix Espanya una dreta civilitzada; Jordi Graupera titula la seva columna «Etnicisme», i Marina Porras centra el seu text en el dietari de J.V. Foix Catalans de 1918.

Tot seguit, publiquem un breu reportatge fotogràfic dels Premis Crítica «Serra d’Or» 2018 i els tres parlaments que hi van tenir lloc, protagonitzats, aquest cop, per l’abat de Montserrat, Josep M. Soler, i la secretària general de Cultura de la Generalitat de Catalunya, M. Dolors Portús.

Més opinió: Jaume Fabre dedica el seu article a Junceda, il·lustrador de l’acudit que va provocar l’assalt dels militars a les redaccions del «Cu-Cut!» i de «La Veu de Catalunya», entre d’altres. I Francesc-Marc Álvaro centra el seu article en la lluita de les dones «per assolir el màxim de llibertat, igualtat, justícia i equitat arreu».

A la secció d’art, Montse Gispert-Saüch ens ofereix un reportatge del Temps de Flors de Girona d’enguany, que ha estat especial per l’estesa del color groc arreu, amb motiu del context polític que estem vivint.

Lluís Calvo, a lletres, ressegueix la trajectòria poètica de Jordi Pàmias ara que ha complert vuitanta anys. «Una obra viva, en moviment, adaptada als temps i sotmesa al màxim rigor literari», i que encara avui, «es troba en ple procés creatiu».

A música, Albert Ferrer Flamarich ens fa quatre pinzellades del panorama de discografia clàssica catalana per al 2018. Miquel Pujadó, a més de la seva Discografia catalana recent, posa en relleu la integral, acabada de sortir, que aplega tota la producció discogràfica en català de Serrat.

Manuel Cubeles, que ens va deixar l’any passat, «va dedicar bona part de la seva energia creativa a la dinamització i la col·laboració amb diversos esbarts dansaires». Francesc Massip homenatja aquest home de gran compromís amb la cultura catalana i d’una irrenunciable vocació escènica, que va saber plasmar als escenaris, al cinema, a la televisió i a la ràdio.

A cinema, Tariq Porter parla del D’A Film Festival 2018, celebrat entre el 26 d’abril i el 6 de maig d’enguany. Algunes de les pel·lícules més destacades que comenta són On Chesil Beach, que «se centra en la nit de noces d’una parella jove, en el sopar, les converses i la culminació», Yo la busco, A Ciambra, Gutland i Dede.

El protagonista de l’article de televisió és Ivan Mercadé, cap de guionistes d’Arca Audiovisual i, juntament amb Pau Freixas, guionista de sèries tan populars com «Polseres vermelles», «Cites», «Sé quién eres» i, més recentment, «Benvinguts a la família». Gabi Stanislavsky conversa amb Mercadé sobre tot el recorregut professional que ha fet per arribar fins on és ara: una «peça clau de l’engranatge audiovisual que defineix, en gran mesura, l’èxit de les propostes televisives que genera».

Per acabar, a lectures, Teresa Mañà ens ofereix el seu habitual panorama de llibres per a infants i adolescents d’aquest 2018, centrat, entre d’altres, en la producció de Pedrolo i de Capmany, ara que en celebrem el centenari del naixement.

La Tria personal de Xulio Ricardo Trigo, les ressenyes, les notes de lectura i la pàgina de jocs, amb els mots encreuats de Màrius Serra i el Sidoku de David Puertas, tanquen aquest número d’estiu!

Llegeix el número d’estiu sencer en paper o en digital!

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació