Meditant sobre l’1-O

Francesc-Marc Álvaro fa «una fotografia mig borrosa d'un instant, més que una possible predicció» sobre l'1-O

Francesc-Marc Álvaro escriu una interessant i encertada reflexió prèvia a l’1-O, és a dir, sense saber què havia d’acabar passant els dies abans, durant i després del dia 1 d’octubre. És, doncs, un article imprescindible per a conèixer la «fotografia mig borrosa d’un instant, més que una impossible predicció».

Xènia Bussé entrevista l’escriptora Isabel-Clara Simó que, amb motiu del Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, parla de la seva trajectòria literària, dels projectes que té en ment ara mateix i també d’algunes qüestions i opinions personals.

Lluís Duran rememora els 40 anys del Congrés de Cultura Catalana (1975-1977), un esdeveniment que va «ajudar a revitalitzar la nostra realitat nacional, el país, per primer cop amb intenció de normalitat». També explica totes les tasques que s’hi van dur a terme i el que va comportar per Catalunya i la llengua i la cultura catalanes.

A la secció d’art, Montse Gispert-Saüch es refereix a l’exposició «David Bowie is», que es pot veure al Museu del Disseny de Barcelona fins al 15 d’octubre. Gispert-Saüch ressegueix les diferents facetes artístiques de Bowie des de la pintura, l’escriptura, l’escultura, el cinema… fins a la música. Per a Bowie, «una cançó ha d’afectar el públic no només com una cançó, sinó com un estil de vida».

A lletres, Jordi Puntas parla del narrador, poeta, traductor, dramaturg i director de teatre Jordi Cussà, i especialment de la seva obra relacionada amb l’etapa de la seva vida immersa en el món de les drogues, «i que uns anys després és capaç de transformar aquestes vivències personals i col·lectives, sense judicis ni lliçons morals, en literatura», com veiem en Cavalls salvatges i Formentera Lady, per exemple.

Lluís Alpera recorda el poeta valencià Francesc Badenes, amb motiu del centenari de la seva mort. Comenta la seva creació literària i el reivindica per la «pràctica jocfloralesca vuitcentista i pel seu paper d’atansar-se al moviment renaixentista de Catalunya».

Vicent Pitarch reprodueix el discurs que van fer els Amics del Camí premiats al Premi Vicent Ventura 2017, atorgat per les universitats de València-EG i Jaume I.

A música, Albert Morcillo fa un repàs de la història de la Capella Clàssica Polifònica, el primer cor de cambra de Catalunya. Albert Ferrer Flamarich ofereix un panorama de la discografia catalana de música clàssica per al 2017 més destacada. Finalment, Miquel Pujadó, a més de la seva habitual Discografia catalana recent, escriu sobre els diferents cantautors i cantautores que van començar la seva carrera professional el 1977.

A teatre, Francesc Massip parla del teatre popular, centrant-se amb la Passió medieval de Cervera, representada a l’església de Santa Maria de Cervera.

Paco Poch comenta els films presentats en la nova edició d’enguany d’El Festival de Karlovy Vary, com per exemple Men Don’t Cry, com a premi especial, o Arrhythmia, per tenir el millor actor, Alexander Yatsenko.

Finalment, Sandra Comas Anglada, arran d’una entrevista a Marc Ribas, escriu un article que ressegueix aquest nou personatge de TV3 que ha entrat amb força gràcies a les seves receptes al programa «Cuines» i, darrerament, al concurs «Joc de cartes»: «Està demostrat que tots els restauradors que hi participen hi guanyen, perquè guanyen moltíssima visibilitat i això els va molt bé, el restaurant se’ls omple.»

I com sempre, Josep M. Cadena, Josep M. Panareda, Irene Rigau i Jaume Fabre ens ofereixen els seus articles d’opinió, i a la secció de lectures Xulio Ricardo Trigo ens proposa la seva Tria personal, a més de les ressenyes i notes de lectura habituals. A la pàgina d’entreteniments, Màrius Serra i David Puertas ens posen damunt la taula nous jocs de mots encreuats i el sidoku per a pensar.

Llegeix el número d’octubre de «Serra d’Or» en paper o en digital!

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació