Maite Carranza, una icona de la literatura juvenil

Una novel·la per al públic adolescent que crea passió

La literatura juvenil és una de les grans oblidades en el nostre exigu panorama literari. Tant és així que, del palmarès dels premis Crítica Serra d’Or de 2018, els principals mitjans de comunicació han destacat els premiats en novel·la, poesia, dramatúrgia i assaig, però la resta de guardonats, que en són uns quants, ni tan sols han estat esmentats.

Vull posar en relleu una d’aquestes obres, que, no per poc citada, és de talla menor. Es tracta d’Una bala per al record (Santillana) de Maite Carranza (Barcelona, 1958), qui ha obtingut el premi Crítica Serra d’Or del 2018 de literatura juvenil.

Maite Carranza, antropòloga, professora de llengua i literatura, guionista de sèries televisives i conferenciant, és una escriptora amb una trajectòria molt reconeguda. Compta amb el Premio Nacional de Literatura del 2010, el Cervantes Chico del 2014 i premi Joaquim Ruyra del 1989. El Serra d’Or ja l’havia obtingut els anys 1987 i 2011. Les seves novel·les més celebrades són la trilogia fantàstica de La guerra de les bruixes, traduïda a més de vint-i-cinc llengües, i el premiat thriller Paraules emmetzinades.

Una bala per al record, que forma part d’un díptic involuntari amb Camins de llibertat (Edebé, 2016), és una novel·la que parla de la coexistència entre vencedors i vençuts a les acaballes de la guerra civil espanyola, i de l’arrogància d’uns i del patiment dels altres. La narració desenvolupa a bastament, i amb molt d’encert, tots i cada un dels ingredients d’un gènere amb frontera molt difusa entre la narrativa infantil i la narrativa, diguem-ne, adulta: un protagonista de 13 anys amb l’aventura com a principal argument. El personatge que capitaneja els episodis, en Miquel, afronta la realització d’una gran empresa: excarcerar el seu pare d’un camp de presoners. De resultes d’aquesta missió, aconsegueix un doble objectiu: alliberar-lo d’una mort segura i apropar-se emocionalment a ell. Un jovencell que es va creant a mesura que satisfà les seves expectatives, que pren postura davant les adversitats —«vaig conèixer el meu pare a través dels filferros d’un camp de presoners»— i que manifesta sense embuts les seves inquietuds físiques i afectives tot i que «el temps esborra els matisos».

Malgrat que la narració està basada en fets reals, la fantasia èpica que incorpora el relat està amarada d’un realisme crític que li permet mantenir una tensió sostinguda al llarg de la trama i aconsegueix que el lector somiï amb els mateixos objectius que el Miquel. Es tracta, doncs, d’una novel·la d’aventures amb el corresponent heroi que assumeix uns riscos que l’ajuden a créixer. No hi faltarà el talismà de l’inseparable gos que li serveix de crossa i del primer i irrepetible bes d’amor de joventut. El llenguatge, planer i col·loquial, fa marrada de la metàfora per explicitar dèries i sentiments propis de l’edat. Narrat en primera persona per a facilitar la identificació amb el personatge, es manté fidel al cànon del gènere. El ritme del relat és àgil, hi ha acció i abundància de diàlegs. El final de la història, que distorsiona els fets reals en què es basa, és obert i esperançador, requisit obligat per donar llibertat al lector.

És un llibre d’estructura clàssica que connecta amb alguns autors prou coneguts com ara Jack London o Jules Verne. Però Maite Carranza fa un pas endavant i posa en contrast la tendra ingenuïtat d’un aspirant a adult amb l’aspror d’uns homes a qui se’ls ha rovellat la innocència. Un tractat sobre el dolor de la guerra, una novel·la de suspens i, sobretot, un desafiament: l’evocació d’un dels reptes més forassenyats als quals es pot enfrontar un adolescent.

Una bala per al record està lluny de ser només pura acció. Maite Carranza aconsegueix que el lector visqui a l’interior d’un neguit que el protagonista està obsessionat a perseguir, el duel entre l’heroi i el «monstre». Tot té forma de patiment i tots viuen a l’entranya de la guerra: els que ja van morir en la lluita i els que en el futur moriran.

Una magnífica novel·la pel públic adolescent que crea passió de lectura. Imprescindible.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació