L’Escola del Mar en el record

L'Escola del Mar «va ser pionera en l'anhel d'obrir Barcelona al mar».

Marc Cuixart Goday recorda l’Escola del Mar com «una construcció plena de llum i d’olor de mar, de bons mestres i dels infants d’una ciutat que s’enorgullia del seu projecte pedagògic».

L’Escola del Mar probablement ha estat l’escola més coneguda de Barcelona. Era un edifici tot de fusta —s’havia concebut per a ser desmuntable i traslladable—, de dues plantes, elevat de la sorra i sustentat per pilars de pedra ancorats a la platja. L’escola era pintada de blau i blanc amb tocs decoratius de groc, tal com podem veure a l’aquarel·la que il·lustra aquest article.

L’Escola va tenir una vida curta per culpa de les bombes llançades des dels avions italians feixistes, que la van destruir i cremar l’any 1938. Sortosament, els professors i els alumnes encara eren de vacances de Nadal.

Això no obstant, «la potència poètica de la construcció i la del seu emplaçament, la força del projecte d’escolarització de l’Ajuntament de Barcelona i la singularitat pedagògica que hi va introduir Pere Vergés han deixat una empremta contundent en la nostra memòria». De fet, els pocs alumnes que encara viuen avui, quan en parlen ho fan «amb un somriure als llavis que destil·la un aiguabarreig d’alegria i d’emoció».

Però, d’on va sorgir la idea de construir aquella escola? Arran de la creació de la Comissió de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, es va redactar «un pla per a dotar d’escoles la ciutat i es començaren a construir a les àrees més necessitades». El pla era molt ambiciós, perquè se’n volien construir moltes, d’escoles, i tan sols se’n van acabar tres, entre les quals l’Escola del Mar. Malauradament, «el cop d’estat de Primo de Rivera, el Mussolini d’Alfons XIII, ho va aturar tot».

L’Escola s’havia inaugurat l’agost de 1921 com a colònia i el gener de 1922 va començar a funcionar com a escola sota la direcció de Pere Vergés, que la va dotar d’un sistema pedagògic d’alta qualitat i d’una gran originalitat. A més, «va ser pionera en l’anhel d’obrir Barcelona al mar».

Marc Cuixart ens explica com va ser impulsat i engegat aquest gran projecte per la ciutat i quin en serà el llegat. A on? al número de juliol-agost de «Serra d’Or», en paper o en digital.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació