La casa Vicens, una fantasia d’aire oriental

La casa Vicens és la primera joia modernista d’Antoni Gaudí.

Construïda a finals del segle XIX, al carrer de les Carolines, a Gràcia, la casa Vicens pertany a la primera etapa constructiva de l’arquitecte Antoni Gaudí. Després d’haver patit nombrosos períodes de reformes i intervencions, a finals de l’any 2017 s’obrí al públic amb la promesa de restaurar-se fins que el seu aspecte sigui aquell que dissenyà i pensà el geni modernista. Podeu llegir l’article sencer de Montse Gispert-Saüch Viader al número d’abril de «Serra d’Or».

Edificada entre els anys 1883 i 1885, durant l’últim any de la dècada següent, la família Jover l’adquireix per fer-la, l’any 1925, residència habitual a partir del treball de l’arquitecte Joan Baptista Serra Martínez. Serà la primera modificació, respecte l’original de Gaudí que patirà la construcció, ja que entre els anys 1935 i 1964 la casa Vicens veuria alterat el sentit primigeni. Finalment, l’última gran reforma, duta a terme pels arquitectes Martínez Lapeña-Torres i García i Daw-Office, és la que ha permès que l’obra modernista del carrer de les Carolines pugui ser oberta al públic essent fidel al que havia ideat Gaudí.

Hem de tenir present, però, que la casa no es troba reconstruïda en la seva totalitat, ja que fou «concebuda en relació amb el jardí, en una visió holística i ecològica en què les vidrieres i les reixes deixen passar l’aire i la frescor de la cascada renova l’ambient interior». De la reproducció d’aquest aspecte, se n’encarrega un grup d’arquitectes especialitzats en l’obra de Gaudí, amb el suport de Daniel Giralt-Miracle i de la Fundació Agbar.

La casa Vicens, «la casa on tot comença», fou un encàrrec del corredor de borsa i de canvi Manuel Vicens Montaner i, en ella, Gaudí hi desplega el que esdevindrà el seu «llegat original»: una construcció «innovadora i agosarada, que trenca amb l’arquitectura vigent a l’època per la barreja d’estils, l’originalitat del sistema constructiu, la distribució de l’espai, el joc de finestres i tribuna, l’aplicació de la ceràmica…i per l’exuberància d’elements naturals que envaeixen l’espai interior».

Hi podem apreciar la personalitat pròpia a partir de la qual l’arquitecte de Barcelona erigeix un edifici «ricament decorat, l’ornamentació del qual s’emmiralla en la natura, sobretot en la flora i la fauna mediterrànies», creant, a través dels jocs de llum i de cromatismes, una «autèntica simfonia de colors», amb detalls islàmics, orientals, amb mosaics, reixes… Tot aquest caràcter inherent a la construcció ens fa comprendre que Gaudí posseeix «una gran imaginació i idees molt poètiques».

Com en totes les seves obres, la natura «és indiscutiblement la seva mestra», i s’inspira, en particular, en el camp de Tarragona i en les estades a Riudoms, «on observa minuciosament l’entorn: la terra, les plantes i els animals, que configuren el seu imaginari estètic i són la base del seu mètode científic», posant especial èmfasi en «la llum del Mediterrani», que Gaudí considera que «és la mare de les arts plàstiques».

Precursora del Modernisme català, la casa Vicens, que el 2005 fou catalogada com a patrimoni mundial de la Unesco «juntament amb la Sagrada Família, la casa Batlló, la casa Milà, el Parc Güell, el Palau Güell, el Palau de la Música Catalana i l’Hospital de Sant Pau», pertany al primer període creatiu de Gaudí (entre 1883 i 1888). És en aquest moment en què anuncia un estil propi, que és la base del seu ideari: «l’amor per la natura, la relectura de la història de l’art i la innovació constant». En aquesta primera gran construcció, Gaudí ja hi assoleix «la unitat de natura, arquitectura, artesania i indústria, tradició i innovació, racionalitat i intuïció…» que tan bé plasmarà en les seves obres posteriors.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació