Arts & Crafts, la revolució de la bellesa

Fins al 21 de maig, el MNAC acull l’exposició «William Morris i el moviment Arts & Crafts a Gran Bretanya».

Fins al 21 de maig, el MNAC acull l’exposició William Morris i el moviment Arts & Crafts a Gran Bretanya recuperant, així, un dels corrents artístics més rellevants de les últimes dècades del segle XIX i de les primeres del XX. Montse Gispert-Saüch Viader proposa, a l’article del número de maig de Serra d’Or, un recorregut per l’obra de l’artista i del moviment.

Nascut el 1834, revolucionà l’art de la seva època de la mà d’un «moviment ètic i estètic, Arts and Crafts, que és una proposta holística en la qual art i vida van estretament lligats». Morris pretenia demostrar que l’art pot esdevenir «democràtic i transformador», i convertir-se en «una via de gaudi estètic i moral». Per aquest motiu, pugna per introduir la bellesa arreu, sent-ne la casa física el màxim exponent.

Socialista influït per Ruskin i Marx, creu que el treball ben fet «ha de ser una font de plaer i d’autorealització», en contraposició a la industrialització predominant de l’època. Així, recupera amb empenta, versatilitat i creativitat «les arts decoratives considerades “menors”» i les «tècniques del passat, de l’època medieval». Se li atribueixen més de setanta-tres oficis i activitats, potenciats per la seva innata curiositat i, avançant-se al seu propi temps, defensa i respecta el medi ambient «en apostar per l’ús de materials del país i tècniques naturals, menys invasores i contaminants, i per preservar els edificis històrics». A més, rebutja la «mecanització industrial no solament per la pèrdua de qualitat dels objectes, sinó també per l’explotació laboral, la deshumanització i l’alienació dels treballadors». A banda de tots aquests punts, el moviment Arts & Crafts també innova amb la incorporació de moltes dones, entre les quals Jane Burden i May Morris.

La mostra que actualment es pot veure al MNAC i que està dividida en quatre apartats i coorganitzada amb la Funació Juan March de Madrid, ofereix al visitant un ventall de tres-centes peces, com mobiliari, tapissos, joies, ceràmica, pintura…; També n’incorpora de noves i dialoga amb el Modernisme català per mitjà d’obres de Josep Puig i Cadafalch, Lluís Masriera i Joan Busquets. Algunes de les peces que hi apareixen són Morim de gana rodejats d’or. William Morris tirant el iot de Roman Abramóvich o el tapís que il·lustra la llegenda del Sant Grial, de Morris & Co, entre d’altres.

L’estil agrupat sota el nom Morris & Co es decanta per «interiors oberts i lluminosos, grans llars de foc, bancs de finestra i sostres baixos amb bigues […], mobles rectangulars senzills» i, sota el lema «senzillesa i esplendor», «el moviment anglès oferia una nova manera de concebre el disseny i els processos de fabricació, treballant en sinergia des de la diversitat d’imaginacions i des d’una visió honesta, de producció i consum socialment responsables».

Així doncs, el moviment Arts & Crafts, a partir de les seves divises principals de bellesa, qualitat i funcionalitat, totes emmarcades dins d’un estil senzill i sobri, i proper a la naturalesa, «reacciona contra l’estil recarregat i excessivament romàntic de l’època victoriana», advocant pel treball gremial de l’edat mitjana, pel retorn a la natura i a la vida rural, i a la unitat d’art i artesania.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació