Joan Bramona vol votar

Hem cridat fins a quedar-nos afònics. Hem enviat missatges a l'exterior amb diplomàcia i amb peus de plom. N'hi ha també que fa dies que reclamen el dret a votar amb les seves vinyetes i il·lustracions, com en dóna fe la secció de ninotaires del web negre.

Bernat Puigtobella

Bernat Puigtobella

Editor de Núvol.

Hi ha moltes maneres de manifestar-se a favor del 9-N. Ens hem posat una samarreta groga o vermella. Hem fet cal·ligrafia per les avingudes de Barcelona. Hem escrit articles assenyats i eixelebrats alhora. Hem cridat fins a quedar-nos afònics. Hem enviat missatges a l’exterior amb diplomàcia i amb peus de plom. I n’hi ha també que reclamen el dret a decidir amb les seves vinyetes i il·lustracions, com en dóna fe la secció de ninotaires del Web Negre.

Vull votar | Font: ambonsulls.blogspot.com

És el cas del dissenyador Joan Bramona, que va encetar ara fa un mes una sèrie d’il·lustracions titulada ‘Vull votar’. Són visions ocurrents i elegants, a cavall entre la il·lustració i el jeroglífic, que Bramona ha anat publicant al seu blog durant aquests últims trenta dies de vertigen que hem viscut. No és en va que el blog de Joan Bramona porta el subtítol ‘Il·lustrant el dia a dia’.

Moltes d’aquestes il·lustracions són, per tant, reaccions a l’actualitat periodística del dia a dia. El mes d’octubre ha estat ple de vicissituds jurídiques i parlamentàries, que han posat la consulta del 9-N en quarantena. Les imatges de Bramona conviden sovint a l’especulació.

Joan BramonaEn aquesta il·lustració que teniu a l’esquerra Bramona parteix d’una icona universal, una llauna de Coca-Cola, on el lema ‘Vull votar’ apareix escrit amb l’arabesc de la marca, i a sota el terme ‘Clàssic’. “Que votar sigui un clàssic seria l’expressió suprema d’aquest dret a decidir democràticament”. Bramona no ha escollit la Coca-Cola zero, ni la Coca-Cola Diet, sinó la versió ‘clàssic’, com per dir: no volem un succedani de vot, ni una consulta baixa en sucre i calories. Volem la Coca-Cola normal, una consulta normal, democràtca i vinculant.

El joc d’empeltar un missatge amb la tipografia de la Coca-Cola ja és vell, l’hem vist moltes vegades, fins al punt que s’ha convertit en una espècie de ‘meme’ que es va contagiant i reproduint. Amb aquesta jugada, Bramona s’apropia també dels valors d’una marca (felicitat, ganes de viure, elixir universal) per aplicar-los al dret de votar.

Joan Bramona vol votar

Hi ha una altra il·lustració d’aquesta sèrie més jeroglífica en què Bramona fa una proposta que no és òbvia a primera vista i que ha suscitat tota mena d’interpretacions. Es tracta de la imatge que ens presenta una nou al costat de la lletra N. Hi ha qui hi ha vist escrita la preposició anglesa ‘on’, antònim de ‘off. Hi ha gent que ho ha interpretat com l’adverbi ‘On?’. On hem de votar? On són les urnes? Però Bramona s’havia limitat a jugar entre dos termes homòfons, el número 9 i el fruit sec. “La nou és un fruit tancat que no saps què en pot sortir. “I quan hi vaig posar la nou també pensava en això: una votació pot donar un resultat inesperat”, diu Bramona. “També penso en aquesta possibilitat”.

Encara hi ha un altra vinyeta absolutament exacta que explica de manera molt gràfica la dinàmica dels partits polítics davant del procés. Bramona ens ve a dir que si volem un repòquer com el d’aquesta il·lustració, caldrà que tots els partits i entitats que donen suport a la consulta, cadascun amb el seu color i ideologia concreta, es mantinguin units en una mateixa mà. El procés tindrà una bona mà si els partits i associacions hi juguen a favor. Bramona ens diu que veu “el procés com una cosa imparable, irreversible. Tant si peta per una banda o una altra, res no tornarà a ser igual que abans del procés”, diu Bramona. Cal ser astut i no ensenyar les cartes abans d’hora, però les cartes han de fer una bona mà si volen fer un repòquer.

Vull votar. Sèrie del blog 'ambonsulls'

A banda de la seves il·lustracions, Joan Bramona treballa com a dissenyador gràfic a Ideactiva, una empresa que treballa en projectes educatius pensats per a les escoles, tant en l’àmbit cultural com en el Medi Ambient. “Elaborem materials pedagògics amb un contingut gràfic especial, i ens fem càrrec de tot el procés de producció”, diu Bramona.

Podeu acedir al blog de Joan Bramona fent clic aquí.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació