Flavita Banana, premi Sa Il·lustríssima 2017

Les vinyetes de Flavita Banana no haurien de fer riure. Són patètiques.

Clàudia Rius i Llorens

Clàudia Rius i Llorens

Periodisme i cultura. Cap de redacció de Núvol (2017 - 2021). Actual cap de comunicació del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Les vinyetes de Flavita Banana no haurien de fer riure. Són patètiques. Però tot i així, fan molta gràcia. Compten amb un humor punyent, cru i sincer, i parlen sobre les relacions humanes. En aquesta primera edició, li atorguem el Premi Núvol 2017 en la categoria de Sa Il·lustríssima, la secció sobre il·lustració del nostre digital de cultura.

Flavia Álvarez (Barcelona, 1987) és la il·lustradora que publica rere el nom Flavita Banana. Aquests darrers dos anys ha vist com la seva visibilitat creixia exponencialment gràcies a les xarxes socials i, sobretot, al seu talent per il·lustrar l’absurd. Acompanyant un dibuix senzill amb un text breu i còmic, Flavita aconsegueix treure rialles d’allà on sovint hi ha sentiments amargs, despullats i allunyats de tot romanticisme.

El 2017 és el seu any: ha publicat Las Cosas del Querer (Lumen), el seu primer llibre com a autora; i Archivos Estelares (Astiberri), una recopilació de les seves millors dues-centes vinyetes. Això sense deixar de compartir dibuixos al seu Instagram i Facebook, i de col·laborar amb mitjans com S Moda, Revista Mongolia o Orgullo y Satisfacción, revista que ara publica el seu 40è i darrer número (cal recordar que aquesta va néixer després que 18 dibuixants abandonessin El Jueves perquè el 2014 l’empresa editora, RBA, va decidir censurar-los una portada sobre l’abdicació del rei).

L’humor de Flavita Banana no es podria explicar sense fer esment a les seves arrels feministes. De caràcter autobiogràfic però alhora universal, les vinyetes presenten personatges que parlen de l’amor i les relacions amb sinceritat i acidesa. Les protagonistes, que acostumen a ser dones, parlen de la recerca d’un jo estable que sovint demostren una ideal d’amor molt millenial: exigent, amb consciència de gènere i on preval el benestar individual a l’hora de fer funcionar una parella.

Per tot això, Núvol declara Flavita Banana com a guanyadora del Premi Sa Il·lustríssima 2017, guardó que es dona a persones menors de 40 anys que han fet alguna aportació significant a la cultura durant aquest any. Si voleu saber qui ha guanyat en la resta de les seccions, podeu llegir l’article Els Premis Núvol ja tenen guanyadors. Mentrestant, aquí teniu una petita mostra de l’humor d’aquesta il·lustradora barcelonina:

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació