La bassa de les tortugues

"Durant tot el matí no se la pot treure del cap: una dona jove i formosa cull flors al seu jardí, va nua de cintura cap amunt i trena garlandes llarguíssimes amb les quals es cobreix els pits."

Agenollat al reclinatori, el pare Eliseu prova de pregar, però les oracions li han marxat del cap. Al més vell dels trenta monjos de la cartoixa d’Escaladei li costa meditar. Darrerament això li passa sovint. L’únic record que li reté la memòria és el moment que el pare prior el va admetre a la comunitat i les paraules que li va dir: «Serveu el vot de silenci dins la cel·la i recordeu sempre que la paraula de Déu es manifesta en la contemplació. Cultiveu l’hort i el jardí amb cura: us ajudarà a no desviar-vos del camí de la perfecció. Però vigileu, sobretot, el que desitgeu mentre sou de genolls al reclinatori, perquè el poder de transportació que ens infon el nostre sant fundador és molt elevat.» 

A la matinada s’ha despertat amb el cos amarat de suor i ha tingut una visió que el desconcerta. Durant tot el matí no se la pot treure del cap: una dona jove i formosa cull flors al seu jardí, va nua de cintura cap amunt i trena garlandes llarguíssimes amb les quals es cobreix els pits. Com més flors cull, més n’hi ha. A migdia, una pruïja insofrible li recorre totes les parts del cos. Dos trucs al porticó interrompen el seu deliri. Ja és hora: «Tot el matí que desitjo tastar la carn!». El vell monjo es pren el brou de tortuga que li han deixat al finestró i s’estira al llit. A mesura que la llum de la tarda declina dins la rància soledat del cubiculum, la febre li disminueix. A la nit torna a somiar amb la mateixa dona, però aquesta vegada va vestida com un home, subjecta una torxa amb ràbia i cala foc arreu. 

* * *

Tu ets la darrera a incorporar-te al grup. Ho fas a l’instant que la guia explica l’alimentació austera dels cartoixans davant la porta de la cel·la reconstruïda: «La dieta dels monjos es basava en l’abstinència de carn, però de tant en tant també els estava permès de menjar peix. Gràcies al privilegi que els concedí Martí I l’Humà, eren els primers a triar el millor rap o el millor gall al port de Tarragona. A la bassa que alimentava el sistema de rec dels horts, situada just darrere d’aquesta cel·la, hi criaven tortugues. Per la seva natura, aquest animal no estava considerat ni carn ni peix, i també se’l podien menjar. Els monjos pensaven que tenia propietats medicinals». Uns instants abans, quan has passat per sota dels dos arcs de pedra nua, has tingut una estranya sensació de malestar, com si t’envaís un desig lasciu, incontenible, i mentre travessaves el pati de l’Ave Maria, delimitat per dues fileres de xiprers, t’ha vingut al cap una oració en llatí, que no entens. Totes les pregàries que l’hermano Teófilo t’havia fet memoritzar, mentre et despullava amb la mirada a les classes de religió dels Maristes, eren en castellà. Aquesta lletania no recordes haver-la sentida mai. Quan acaba l’explicació, abans de reprendre la ruta cap al proper punt del recorregut, la guia se t’acosta, t’agafa afectuosament pel braç i et pregunta si et trobes bé. «M’he marejat una mica», li dius, mentre els espigalls esmorteïts del sol s’abranden al voltant de la brusa de flors que porta, lleugerament escotada, i provoquen un incendi dins teu. Durant un llarg instant penses en l’aigua de la bassa, en l’esglai de les tortugues quan el germà cuiner en captura una, en el cop sec del tallant damunt el piló… Sona el mòbil, però no l’agafes. És l’Albert. Te’n vas enamorar quan era el teu professor de Dret Constitucional a la UB, i t’hi vas casar malgrat la diferència de trenta anys. Aquesta matinada, quan has obert els ulls, el seu cos decrèpit, ple d’arrugues i taques, t’ha repugnat com si fos el d’un desconegut. 

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació