Viatge al Purgatori

Núvol publica en format pòdcast la narració d'un relat extraordinari, Viatge al Purgatori de Ramon de Perellós, que el medievalista Xavier Renedo ha adpatat al català actual. És tracta d'un dels tresors de la literatura catalana medieval que ara podeu escoltar locutat per l'actor Albert Martínez.

Bernat Puigtobella

Bernat Puigtobella

Editor de Núvol.

“Tots els homes d’aquest mon desitgen saber coses estranyes i meravelloses que per naturalesa són mes plaents si es poden conèixer per haver-les vist que no pas si només es coneixen per haver-ne sentit parlar…” diu el cavaller i diplomàtic medieval Ramon de Perellós, vescomte de Perellós i de Roda, senyor de la baronia de Ceret, que un bon dia decideix partir d’Avinyo per anar al purgatori de sant Patrici, en terres d’Irlanda, que és com dir la fi del món, per veure amb els seus propis ulls allò que li havien explicat el cavallers…

El viatge a Irlanda de Ramon de Perellós no és una invenció cavalleresca, sinó que està documentat per altres fonts. S’estima que el viatge es va produir entre 1397 i 1398. En tornant va escriure aquest relat, que avui podem escoltar en català modern gràcies a l’actualització que n’ha fet el medievalista Xavier Renedo.

Qui era Ramon de Perellós? Aquest noble havia estat imputat en el procés contra els consellers del rei Joan I d’Aragó, també conegut com a Joan, el caçador, que havia mort sense rebre l’extremunció i de qui corria el rumor que havia anat a l’infern. Per tal d’esbrinar si l’ànima del rei s’encaminava a la salvació, Perellós es va dirigir a Irlanda i va entrar a una famosa cova, que aleshores es considerava l’entrada al Purgatori. L’autor explica en primera persona la seva trobada amb el rei Joan al Purgatori i dona fe que el monarca ha purgat i expiat els seus pecats abans d’ascendir a les esferes celestials.

Viatge al Purgatori de Sant Patrici

Aquesta obra obeeix a la mateixa motivació que Lo somni de Bernat Metge: mostrar que l’ànima del rei no havia anat a l’infern i, en conseqüència, exculpar el comportament de l’autor, i el de la resta de membres de la camarilla reial, que en el procés havien estat acusats de corrompre el rei. Tant el Viatge al Purgatori com Lo somni són obres en prosa; el Viatge és un text més breu, i l’estil de l’obra mostra clarament que el seu autor era un cavaller, un home d’acció; a diferència de Lo somni, que era obra d’un membre de la cancelleria.

Aquesta gravació d’El viatge al Purgatori ens arriba gràcies a la veu d’Albert Martínez, Xavier Renedo i David Fernández, que han locutat aquest relat extraordinari sota la direcció dramàtica de Mercè Mas. David Fernández i Glòria Ribugent s’han ocupat de la part tècnica de so i muntatge d’aquest pòdcast, que s’ha enregistrat al Laboratori de Fonètica de la Facultat de Lletres, entre el 8 de juny i el 29 de novembre del 2022. Aquest projecte no hauria estat posible sense el suport de la Institució de les Lletres Catalanes, la Diputació de Girona, el Grup de recerca de Literatura medieval de la UdG i el Grup de Recerca Consolidat Cultura i Literatura a la Baixa Edat Mitjana. L’equip també agraeix la col·laboració de l’Aula de Teatre, la Facultat de Lletres, l’Institut de Llengua i Cultura Catalanes, el Departament de Filologia i Comunicació i la Biblioteca de Lletres de la Universitat de Girona.

La gravació d’aquest pòdcast ha comptat amb el suport de la Institució de les Lletres Catalanes, la Diputació de Girona i l’Institut de Llengua i Cultura Catalanes de la UdG. 

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació