Xcèntric recupera el cinema experimental de Barry Gerson

Escultures de llum contraposa objectes, textures i colors amb una filmació ultra detallista, obsessiva, que a través de la llum revela estats interiors, misteris del somni i altres realitats ocultes que sorgeixen del contrast i la imaginació.

Francesc Ginabreda

Francesc Ginabreda

Periodista i corrector

El cinema experimental va ser ahir el protagonista del festival Xcèntric que té lloc al CCCB, que aquest any celebra la seva 15a edició. Les Escultures de llum, de Barry Gerson –un dels grans referents del gènere de la dècada dels setanta als Estats Units–, van traslladar al públic la delicadesa minimalista de l’autor, amb una combinació de contrastos de colors i de formes acompanyades d’un silenci total.

Passage Through Infinity, l'última seqüència d'Escultures de llum.

La crítica parla molt bé de Barry Gerson i el seu cinema. La seva manera de realitzar experiències fílmiques se situa en la tradició de pintors com Malevitx, Mondrian, Kandinsky o Rothko, o dels mètodes poètics de Yasujiro Ozu. Escultures de llum contraposa objectes, textures i colors amb una filmació ultra detallista, obsessiva, que a través de la llum revela estats interiors, misteris del somni i altres realitats ocultes que sorgeixen del contrast i la imaginació.

La sessió retrospectiva d’ahir va servir per celebrar el seu retorn al cinema experimental, ja que, des del 1983, va deixar de filmar durant més de dues dècades. Des d’aleshores, la projecció de les seves pel·lícules ha estat molt esporàdica, cosa que dóna sentit a la feina dels organitzadors de l’Xcèntric, que seleccionen continguts amb difícil visibilitat i escassa o nul·la circulació en els circuits de distribució audiovisual.

La seva directora, Carolina López (que Clàudia Rius entrevistava poc abans de la inauguració del festival), recomanava Escultures de llum pels iniciats en aquest tipus de cinema, oposat per les tècniques i per la intencionalitat artística, a banda de la repercussió, amb el cinema tradicional o comercial.

Escultures de llum és una seqüència de connotacions vacil·lants provocades per objectes i colors diversos, enquadraments desiguals i estructures canviants en forma de collage. A la  part final del film, l’aigua i el blau (en diferents gradacions) hi tenen un pes cabdal, i sumeixen l’espectador en un hipnòtic exercici visual regit per l’anticipació de noves imatges. Com que seria massa fàcil fer una síntesi caracteritzant-lo d’excèntric, direm que Escultures de llum és una obra de moviments lents, sovint imperceptibles, i de canvis subtils però constants, que requereix una observació minuciosa i exigent.

Els films de Barry Gerson són experiències fílmiques pures, concentrades i líriques, i aborden una qüestió essencial en el cinema: la relació entre l’observació, la imatge i la pantalla. En simbiosi amb la resta de la seva producció artística (pintura, multimèdia i instal·lacions artístiques), el seu cinema s’inspira en la imatge fracturada de Marcel Duchamp, elevant la fisicitat de l’objecte a la consciència.

La propera projecció del cicle, Íntim i col·lectiu, de Jocelyne Saab, es podrà veure aquest diumenge a les 18.30 h: una anàlisi política i visual sobre persones i pobles desplaçats, exiliats o en guerra. Podeu clicar aquí per consultar la resta de la programació.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació