[VÍDEO] Les conferències del cicle “Ciutadania Europea en Temps de Reptes”

El congrés “Ciutadania Europea en temps de reptes” es va realitzar a Barcelona els dies 31 de maig i 1 de juny amb l’objectiu d’apropar la Unió Europea als ciutadans.

La setmana passada, Barcelona va acollir diverses ponències i debats sobre ciutadania i memòria en el marc d’una Unió Europea senyalada per la seva gestió de la crisi dels refugiats. La Universitat de Barcelona i El Born Centre de Cultura i Memòria van reunir prop de 200 representants de xarxes i projectes d’arreu d’Europa durant dos dies en què Adam Michnik i Andreas Huyssen van protagonitzar les conferències més destacades, que podeu veure en el vídeo adjunt amb la resta de sessions. A Núvol vam fer un seguiment del cicle amb articles de Núria Juanico i Francesc Ginabreda.

Andreas Huyssen durant la seva intervenció al Born CCM | Foto: Teresa Estrada

El congrés “Ciutadania Europea en temps de reptes” es va realitzar a Barcelona els dies 31 de maig i 1 de juny amb l’objectiu d’apropar la Unió Europea als ciutadans i contribuir en la comprensió de la història i diversitat d’Europa. Les sessions de debat van començar el dia 31 a la Universitat de Barcelona amb la intenció de posar en comú algunes de les qüestions clau de les dues principals línies del programa Europa per als Ciutadans de la Comissió Europea, el grup de projectes de ciutadania i el de les xarxes de memòria. Catalunya Manel Vila.

El periodista Adam Michnik, recentment guardonat amb el premi Ortega y Gasset i conegut per la seva oposició al comunisme a Polònia, va ser l’encarregat de la conferència inaugural. L’editor en cap del diari Gazeta Wyborcza va revelar la seva preocupació davant el “renaixement dels extremismes i dels nacionalismes a Europa”. Segons ell, no hauríem de subestimar la “fragilitat de la democràcia”. “La democràcia va perdre a Weimer perquè qualsevol cosa semblava millor que el liberalisme democràtic. Si el món no és just, s’ha de crear un de nou –això deien els portaveus de les grans utopies. I si avui en dia sentim històries semblants sobre l’aniquilament de la Unió Europea, hem de recordar com va acabar això”.

El filòleg alemany Andreas Huyssen va presentar el dijous 1 la ponència principal de la sisena edició de la trobada europea de xarxes de memòria en el marc del congrés «Ciutadania europea en temps de reptes. Recorda, implica’t, debat!», organitzat per la Comissió Europea mitjançant l’Observatori Europeu de Memòries de la Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona i amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona. Durant la seva intervenció, el professor de la Universitat de Columbia va proposar el concepte de “memòria global” mitjançant l’anàlisi dels discursos artístics de la colombiana Doris Salcedo, l’alemany Christian Boltanski i el sud africà William Kentridge. Segons ell, mentre els límits de la ciutadania europea poden ser definits políticament, les memòries europees sobrepassen les fronteres. “Les memòries avui són multi direccionals”, va afirmar Huyssen.

La jornada sobre les memòries europees es va realitzar a El Born Centre de Cultura i Memòria amb dos panells de diàlegs i dos tallers d’intercanvi de bones pràctiques entre els líders dels principals projectes de memòria a Europa, amb la presència destacada de Ricard Vinyes. En aquest enllaç podeu veure els vídeos de l’Observatori Europeu de Memòries sobre totes les conferències.celebrades tant al Born com a la Universitat de Barcelona.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació