Un nou cicle de cinema visibilitza la defensa dels drets humans

Els dies 1 i 2 de desembre es durà a terme la primera edició del cicle El cinema i la defensa dels drets humans

Els dies 1 i 2 de desembre es durà a terme la primera edició del cicle El cinema i la defensa dels drets humans, el qual ens porta un recull de pel·lícules documentals que tenen com a eix comú mostrar exemples de lluita i defensa dels drets humans.

El cicle inclou quatre films enregistrats a diferents parts del món que, des de perspectives diferents, són exemples inspiradors de moviments i persones que lluiten per la defensa dels drets humans:

A la Filmoteca podreu veure la pel·lícula documental Camí a l’escola (Sur le chemin de l’école) (França, Xina, Sud-àfrica, Brasil, Colòmbia 2013) de Pascal Plisson. Ens explica una història plena d’optimisme sobre quatre nens que s’enfronten diàriament a nombrosos perills i dificultats per arribar a la seva escola. Els quatre protagonistes viuen a diferents continents, indrets molt llunyans els uns dels altres, però tenen en comú les ganes d’aprendre i la creença que l’educació els donarà l’oportunitat d’un futur millor. La podreu veure dissabte 1 i diumenge 2 de desembre a les 17h.

També podreu veure el documental Señorita María, La falda de la montaña (Colòmbia, 2017) de Rubén Mendoza, que gira entorn la història de Maria Luisa, que va néixer sent un nen a Boavita, una població rural i de caràcter conservador de Colòmbia, però ella sempre s’ha identificat i ha vestit com una dona. Ha viscut una vida plena de dificultats però l’adversitat l’ha fet forta i, lluny de defallir, ha lluitat incansablement per defensar els seus drets. Es projectarà el dia 2 de desembre a les 18:30h.

Als Cinemes Girona es projectarà dissabte 1 de desembre a les 18h. una doble sessió que inclou: Mesoamericanas (2017) d’Alma Laura Hernández Arévalo. Aquest documental viatja a Mèxic, Hondures, El Salvador, Guatemala i Nicaragua per conèixer de prop les històries d’algunes de les dones destacades d’aquesta regió, en la qual són elles les que lideren moltes de les lluites per la defensa del territori i el medi ambient.

A la mateixa sessió també es podrà veure Piripkura (Brasil, 2017), dels directors Bruno Jorge, Mariana Oliva i Renata Terra. El documental ens mostra com hi viuen com a nòmades a la selva amazònica, a l’estat brasiler de Mato Grosso, els dos últims dos membres de la població indígena Piripkura. La zona a la qual viuen està envoltada de maquinària que cada cop amplia més el perímetre de devastació. La càmera acompanya al Front de Protecció Etnoambiental Madeirinha-Juruena, l’organisme responsable d’enregistrar anualment als dos membres de Piripkura amb l’objectiu de demostrar que hi viuen a la regió i mantenir l’àrea protegida per tal de defensar el dret del poble indígena a seguir vivint al mateix indret.

Altres activitats

A més de les projeccions d’aquests quatre documentals, s’han programat altres activitats en el marc del cicle:

El dia 27 de novembre a La Bonne a Barcelona i el dia 28 de novembre a l’IMET de Tarragona es presentarà el llibre Mujeres y conflictos ecoterritoriales. Impactos, estrategias, resistencias de Rocío Santisteban, amb motiu del Dia Internacional de les Defensores dels Drets Humans (29 de novembre).

També el dia 27 de novembre es farà la xerrada Guatemala i els macro projectes hidroelèctrics pressionant el territori a l’aula magna de la facultat de biologia de la Universitat de Barcelona, la qual tractarà sobre les implicacions d’aquestes infraestructures sobre el territori.

Podeu descarregar-vos el dossier amb tota la informació sobre la programació del cicle.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació