Toni Espinosa: “El panorama del cinema català és complicat, però sempre ho ha sigut”

Els Cinemes Girona ofereixen uns abonaments anuals que permeten als espectadors assistir al cinema per tan sols un euro a la setmana. D’aquesta manera donen una oportunitat als cinèfils que no es poden permetre els preus abusius que s’estan pagant a altres sales.

Tatiana Pagà

Tatiana Pagà

Graduada en llengües aplicades. Postgrau en Ideació i Narrativa Audiovisual. Actualment treballo a Núvol, digital de cultura, secció Pantalles.

Ja fa cinc anys de la inauguració dels Cinemes Girona i des de llavors han aconseguit diferenciar-se de la resta de cinemes de Barcelona amb una programació alternativa i de qualitat. És una de les poques sales de la ciutat que combina pel·lícules en versió original i versió catalana i que, a més a més, també ofereix activitats culturals amb l’audiovisual com a eix principal. Des de fa uns anys proposen uns abonaments anuals que permeten als espectadors assistir al cinema per tan sols un euro a la setmana (52 euros anuals). D’aquesta manera, en aquest temps de crisi cultural que estem vivint, donen una oportunitat als cinèfils que no es poden permetre els preus abusius que s’estan pagant a altres sales. Parlem amb Toni Espinosa, responsable dels Cinemes Girona, perquè ens expliqui com estan vivint els Cinemes Girona aquest període de crisi cinematogràfica.

Toni Espinosa

Tatiana Pagà: Per què heu arribat a prendre aquesta iniciativa?

Toni Espinosa: Aquesta iniciativa va començar fa tres anys amb dos objectius. El primer finançar la digitalització de les nostres sales de cinema en un moment en què els bancs no prestaven diners i tampoc hi havia ajudes per a fer aquesta renovació de les sales de cinema. El segon objectiu era donar resposta a una petició popular. Ens vam adonar que molta gent deia que no anava al cinema perquè és car. Nosaltres no compartim aquesta idea. No és veritat que el cinema sigui car, però tant és el que pensem nosaltres. Si la gent majoritàriament té una idea se li ha de donar una resposta. I la nostra resposta va ser un abonament d’un any a un preu espectacularment baix.

T. P: Com viviu la crisi del món cinema? D’on creieu que prové?

T. E: La crisi del cinema té diferents explicacions. Les més fàcils d’entendre són la pirateria, la crisi econòmica i la pujada de l’IVA, però hi ha raons més complexes i difícils d’afrontar. Per exemple, el canvi d’hàbits de consum. El cinema ha de competir amb moltes i diverses finestres. A la televisió i el DVD s’hi ha sumat el VOD (Video on Demand), YouTube, etc. Per tant hem de conviure amb aquests canvis d’hàbits i fer valer els nostres trets més característics, com són: la qualitat de la projecció, l’experiència d’immersió total en la pel·lícula i el fet social de compartir amb d’altres persones una projecció.

T. P: Com se sobreviu apostant únicament pel cinema més independent i no comercial?

T. E: El públic més fidel al cinema és, evidentment, el cinèfil. És a dir, el que està interessat pel cinema de qualitat, que sovint sol ser el no comercial i independent. Aquest és un públic exigent, amb interessos variats i per tant arribar-hi requereix un esforç molt gran, ja que la majoria de pel·lícules no tenen recursos per fer grans campanyes promocionals. Nosaltres com a exhibidors ens impliquem també en la promoció i això fa que la nostra feina sigui més àmplia i vagi més enllà que simplement projectar un film.

T. P: Com veieu el panorama del cinema català?

T. E: El panorama del cinema català el veiem complicat, però sempre ho ha sigut. Sense una política decidida que entengui el valor de la diversitat i la importància fonamental de l’audiovisual com a oferta cultural i promoció de la nostra cultura, poca cosa farem. La tendència al nostre país es va reduint cada vegada més el concepte de cinema d’èxit comercial, que evidentment ha d’existir. Però per fer només cinema comercial no calen polítiques públiques. Aquest cinema subsisteix per si sol, si realment és un èxit comercial. El que cal és defensar el talent del país, en tota la seva diversitat.

T. P: Voleu oferir l’experiència de cine 3D, quines són les apostes de cara al futur dels Cinemes Girona?

T. E: Per a nosaltres el 3D no és una aposta ni un objectiu estratègic. Entenc que per a sales més comercials ho sigui, encara que se n’ha abusat i maltractat. S’han estrenat molt poques pel·lícules en què realment estigués justificat el 3D. Majoritàriament la gent va al cinema perquè li expliquin una bona història, amb ulleres o sense.

Podeu comprar el vostre abonament anual en aquesta adreça electrònica.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació