Sónar+D, el futur ja és aquí

El futur ja és aquí. Concretament a Barcelona, al recinte firal de Montjuïc que, com cada any, acull el Sónar+D. El festival on música, creativitat, tecnologia i empresa es donen la mà. Una cita imprescindible pels amants del món digital i les noves tecnologies.

El futur ja és aquí. Concretament a Barcelona, al recinte firal de Montjuïc que, com cada any, acull el Sónar+D. El festival on música, creativitat, tecnologia i empresa es donen la mà. Una cita imprescindible pels amants del món digital i les noves tecnologies. Pels que encara dubteu si venir o no, aquí teniu els 5 motius pels quals no us ho podeu perdre. Us assegurem que, com deia Roy Batti al final de Blade Runner “hem vist coses que vosaltres no creuríeu”.

Una noia provant la realitat virtual al SÓNAR+D © Tatiana Pagà

5 motius pels quals hem d’anar al Sónar+D:

SónarPLANTA: Esteu cansats de descobrir nous invents o us atabala la música de dia? Passeu pel sónarPLANTA, una instal·lació cinètica de llum, moviment i so creada per l’estudi alemany ART+COM. O dit d’una altra manera: maquinària industrial al servei d’una experiència estètica. Encara no esteu convençuts? Doncs llegiu què en diu Ólafur Arnalds, el compositor irlandès responsable de la música:  “És com una dansa per a ballarins que no són humans”.

Per aprendre: Hem assistit a xerrades com la de Jim Kolmar, que ens ha descobert les claus de festivals interdisciplinars com South by Southwest, on es programen continguts musicals, cinematogràfics i tecnològics. O la de Jordi Borràs, de l’empresa littleBeats. Borràs, per exemple, ens va explicar què ofereix littleBits, una plataforma de codi obert nord-americana de la qual és dissenyador industrial que denomina “el Lego de l’electrònica. “No és un producte, és una eina per canviar la relació que tenim amb la tecnologia” explicava.

Per viure la realitat virtual: Ens ha atropellat un tren, hem caminat damunt de l’aigua i hem estat engolits per una espiral de colors. Tot això en menys de deu minuts i sense necessitat de viatjar enlloc. Només hem necessitat unes ulleres de realitat virtual i uns auriculars. Una autèntica experiència que, si bé encara peca de poca qualitat d’imatge i, per tant, evidencia la condició d’espectador, t’obliga a preguntar-te si és aquest el nou camí del cinema de blockbuster que únicament busca oferir una experiència sensorial. Els creadors de la productora especialitzada VRSE ho tenen clar: “la realitat virtual serà tan revolucionària pel mercat audiovisual com els auriculars ho van ser per la música”.

Ben aviat viatjarem amb un DeLorean: Hem vist la forma que té el so, hem tocat un hang digital creat per Ravid Goldschmidt i Àlex Posada, hem construit el nostre propi sintetitzador…I, per rematar-ho, hem descobert una aplicació per a iPad que controla els programaris de creació musical Ableton Live i Traktor. És a dir, que converteix la tauleta d’Apple en un instrument. Invents que t’obliguen a preguntar-te: “I el patinet volador per a quan?” Qui sap, potser al proper Sónar+D.

Per radiografiar la teva ànima: O, més aviat, per veure un espectre hologràfic del teu volum a l’aire. Una fotografia tridimensional de la persona que se situa davant de l’escàner. Després, es donen uns instruccions motores a un robot que, literalment, “pinta amb llum una representació gràfica”. És, sens dubte, una de les ‘atraccions’ del festival.

I, per acabar, un bonus track: La majoria d’invents són per gaudir individualment. És aquest el futur? Pensem-hi.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació