Quanta, quanta guerra!

El Born CCM ha programat un cicle de cinema dedicat a la infància en conflictes bèl·lics

Fins al 31 de març podeu veure a El Born CCM l’exposició “Una infància sota les bombes”. Centrada en l’impacte de la guerra en els nens i nenes que van veure truncada la normalitat de les seves vides des de molt abans de comprendre el conflicte.

Josep M. Cortina n’ha parlat en aquest article a Núvol. Vinculades a aquesta exposició, es duran a terme diverses activitats paral·leles, com ara xerrades, teatre familiar i un cicle de cinema amb vuit projeccions amb una temática comuna: la infantesa viscuda enmig d’un conflicte bèl·lic. El cicle comença el 5 d’octubre i us en presentem aquí la programació.

Divendres 5 d’octubre podreu veure La prima Angélica (Carlos Saura, Espanya, 1974), un film que relata el retorn d’un home al seu poble natal a Segòvia per assistir al funeral de la seva mare. Aquesta tornada a la casa a la qual va viure durant la Guerra Civil abans de marxar a Barcelona, suposarà un viatge en el temps i la memòria, en el qual es retrobarà amb el seu amor d’infantesa i amb una realitat que dista molt de la que ha conegut durant el lapse de temps que va ser fora.

Alma Mater (Insyriated) (Philippe Van Leeuw, Líban, França, Bèlgica, 2017). Ambientada a la guerra de Síria, una mare es troba atrapada amb els seus tres fills dintre de la seva casa per protegir-se dels bombardejos. Ens explica com afronten el dia a dia i el seu debat intern sobre si val la pena marxar o mantenir l’esperança. Es projectarà el divendres 12 d’octubre.

Voces inocentes (Luis Mandoki, Mèxic, EUA, 2014 ens situa en la guerra civil d’El Salvador i ens explica la història del Chava, un nen d’onze anys que viu amb por de ser reclutat, ja que l’exèrcit de San Salvador, durant els anys vuitanta, reclutava nens a partir dels dotze anys per a preparar-los per la guerra. Per si fos poc, la por del Chava s’afegeix al fet que ha d’exercir com a “home de la casa” després de la marxa del seu pare i l’angoixa de viure la seva infantesa enmig d’un conflicte armat. Programada pel divendres 2 de novembre.

Lore (Cate Shortland. Alemanya, 2012). Ens explica la història d’una noia durant la Segona Guerra Mundial, que veu com els seus pares són arrestats per ser membres de les SS. Lore ha d’emprendre un viatge amb els seus quatre germans al nord d’Alemanya per reunir-se amb la seva àvia. Durant el camí, coneixerà un jove refugiat jueu que, entre altres experiències, li farà replantejar-se la seva identitat i creences. La podreu veure el divendres 9 de novembre.

La tumba de las luciérnagas (Isao Takahata, Japó, 1988). Pel·lícula d’animació japonesa produïda per l’estudi Ghibli que explica la història de dos germans que viuen a la ciutat de Kobe. Seita i Setsuko lluiten per la supervivència durant la recta final de la Segona Guerra Mundial, quan un bombardeig destrueix el seu veïnat. Es projectarà el dissabte 24 de novembre.

Nacido en Gaza (Hernán Zin, Espanya, 2014). Documental sobre el conflicte d’Israel i Palestina des del punt de vista dels nens que el viuen. Deu nens expliquen a càmera les seves vivències diàries entre bombardejos i la seva lluita per dur una vida normal. Es podrà veure el divendres 7 de desembre.

Of Fathers And Sons (Talal Derki, Alemanya, Líban, Qatar, Síria, 2017). Documental al qual el director torna a Damasc per conviure durant dos anys amb la familia d’Abu Osama, membre d’Al Qaeda a Síria. Allà observa l’entrenament al qual són sotmesos els seus fills per ser soldats de la Gihad i com és créixer amb un pare gihadista. Podeu llegir la crítica de Joan Burdeus aquí. Programada pel divendres 14 de desembre.

Clamor de indignación (Charles Crichton, Regne Unit, 1947) explica la fantasia d’un adolescent que, a través d’un còmic, segueix la pista d’uns criminals, el duu a desemmascarar una banda real que utilitza les línies argumentals del còmic per comunicar-se entre el cap de la banda i el seu grup. La podreu veure el dissabte 22 de desembre.

Podeu descarregar-vos el dossier de l’exposició i activitats d’Una infància sota les bombes. Pots saber més sobre l’exposició ‘Una infància sota les bombes’

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació