“No tenim el públic que ens mereixem”

El Cicle Gaudí 2016 portarà 5 pel·lícules catalanes a 12 poblacions de la província de Barcelona

“No tenim el públic que una cinematografia com la catalana mereix i una de les raons és que el nostre cinema es veu poc al territori”, sentencia Isona Passola, l’actual presidenta de l’Acadèmia de Cinema Català. Amb la finalitat de pal·liar aquesta xacra neix el Cicle Gaudí 2016, un circuit estable de cinema català que portarà 5 pel·lícules catalanes a 12 poblacions de la província de Barcelona entre els mesos de setembre i desembre.

Per tal d’aconseguir atraure la quantitat més gran d’espectadors possible i canviar l’etiqueta de “cinema autoral”, l’Acadèmia ha encarregat la selecció de títols a un comitè independent format per distribuïdors i exhibidors. Les cinc pel·lícules seleccionades són El rei borni, adaptació cinematogràfica de l’obra de teatre homònima de Marc Creuhet, Cerca de tu casa, amb Sílvia Pérez Cruz com a actriu protagonista i responsable de la banda sonora, La Propera Pell, d’Isaki Lacuesta, 100 metros, amb Dani Rovira i, finalment, una pel·lícula documental per a televisió: Ebre, del bressol a la batalla.

El cicle es planteja com una prova pilot amb la vocació d’estendre’s a la resta del territori en funció dels resultats. Passola explica que s’ha intentat afinar amb la tria dels municipis per tal que siguin “nuclis de població culturalment actius que puguin abastar àmplies regions del territori”. La digitalització i l’elevat cost de l’adequació de les sales ha tingut com a conseqüència, que moltes d’aquestes poblacions ja no disposin de cinemes amb programació estable i el Cicle Gaudí ha de servir per impulsar la resurrecció de les pantalles grans que s’han apagat els darrers anys.

A anys llum del model francès

L’acte ha anat acompanyat de reivindicacions d’ajudes polítiques i econòmiques per al sector. Passola s’ha mostrat preocupada per la salut del cinema català, consumit per menys d’un 8% de la població, en comparació amb el cas francès, on més d’un 45% de les entrades que es venen corresponen a produccions nacionals. La directora de l’Acadèmia, que va formar part de les llistes de Junts pel Sí en qualitat d’independent, ha aprofitat per recordar “la importància per al sector de desbloquejar els pressupostos”. A més, Passola ha explicat que el percentatge del PIB que es dedica a cultura a països similars al nostre, com Holanda o Dinamarca, oscil·la entre el 3 i el 4%, mentre que a Catalunya la inversió no arriba ni a l’1%.

En la mateixa línia, Juanjo Puigcorbé, responsable de cultura de la Diputació de Barcelona que acompanyava a Passola a la presentació, ha lamentat les baixes dotacions pressupostàries que es dediquen a la cultura alhora que ha reivindicat el paper de la Diputació “per tal de crear polítiques culturals de proximitat”. Puigcorbé ha volgut trencar una llança a favor de les diputacions explicant que “encara que a la Diputació no podem fer produccions, sí que treballem i ajudem els ajuntaments i les entitats perquè es puguin desenvolupar polítiques territorials concretes”, tal com exemplifiquen els 120.000 euros de pressupost del cicle, dels quals la Diputació n’ha assumit la meitat. Tant Passola com Puigcorbé s’han mostrat esperançats amb les perspectives culturals d’una futura república catalana, lligant la independència a promeses de millores concretes com ara la rebaixa de l’IVA cultural.

Aquí podeu veure un vídeo de l’actriu Ruth Llopis, actriu del Rei Borni, promocionant el cicle.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació