No et menjaràs el gos!

Enguany al festival culinari de carn de gos de Yulin, a la Xina, es menjaran 10.000 gossos. La indignació s'estén arreu del món a través de les xarxes socials, però ningú podrà fer res per impedir-ho.

Quan Moisès va rebre les taules de la Llei de la mà de Jahvè ningú es va adonar que entre els deu manaments en faltava un de molt important: “No et menjaràs el gos”. Ara ja és massa tard per afegir-lo. Enguany al festival culinari de carn de gos de Yulin, a la Xina, es menjaran 10.000 gossos. La indignació s’estén arreu del món a través de les xarxes socials, però ningú podrà fer res per impedir-ho. 

Carn de gos

La indignació a les xarxes socials produïda pel festival culinari anual de carn de gos que se celebra a la Xina ha anat creixent any rere any. Aquest any, però, ha arribat a ser tendència arreu del món. Aconseguirà tot aquest furor posar fi a la pràctica de menjar carn de gos a la Xina?

Cada any, durant el solstici d’estiu, es cuinen i es mengen uns 10.000 gossos a Yulin, a la província de Guangxi, al sud de la Xina. Per què? S’hi celebra el festival anual gastronòmic de carn de gos. Tot i que no està considerat il·legal a la Xina, hi ha divisió d’opinions a l’hora de determinar les arrels d’aquesta “tradició”. En els darrers anys, el Festival de Yulin ha esdevingut el focus d’atenció a les xarxes socials xineses d’un gran nombre d’amants dels animals que hi estan en contra. La gran majoria de detractors són xinesos.

Però aquest any la reacció ha esdevingut global. Des del Maig, s’han publicat gairebé un quart de milió de piulades amb l’etiqueta #StopYulin2015, amb la major part de l’activitat procedent del Regne Unit, els EUA i Austràlia. Una de les veus que s’ha sentit amb més força ha estat la provinent de l’associació americana en defensa dels animals Duo Duo, que ha aconseguit compilar més de 200.000 signatures amb una petició a través de la plataforma change.org demanant la cancel·lació de l’esdeveniment. El vídeo de la campanya del grup penjat al YouTube ha registrat més de 130.000 visualitzacions.

“Fa uns dies, vaig anar a un escorxador a Yulin, on els gats i els gossos, de diferents races i mides, portaven tots collar. Eren molt afectuosos.”, comenta la fundadora del Duo Duo l’Andrea Gung. “El gos és el millor amic de l’home. Matar-ne més de 10.000 en un dia no està bé”, diu. Els activistes també han apel·lat a possibles problemes de salut ja que, tot i que tradicionalment s’ha considerat que la carn és beneficiosa per a la salut, sostenen que els gossos que van a parar a Yulin provenen del mercat negre i podrien ser portadors de malalties. “Els consumidors creuen que és segur menjar aquesta carn, però no ho és”, diu l’Andrea Gung.

L’associació Duo Duo ha apuntat amb la seva campanya a les xarxes socials i de manera intencionada a un públic occidental, en comptes de fer-ho a la Xina a fi de no interferir amb les activitats dels activistes locals. “El més important és que hem fet que la gent de Yullin s’adoni que la seva tradició pertany al passat i que es percep de manera negativa des del món exterior.”, afegeix l’Andrea Gung.

A les xarxes socials occidentals els comentaris sobre la qüestió de Yulin han estat majoritàriament negatius, però a la xarxa xinesa Weibo la cosa ha estat més igualada. Una pàgina d’aquesta xarxa dedicada a la discussió “Yulin Dog Day” (dia del gos a Yullin) ha generat quasi 350.000 comentaris. Alguns dels seus usuaris han expressat la seva preocupació davant la idea de menjar carn de gos i han compartit imatges tendres de les seves mascotes. D’altres, en canvi, han acusat els activistes d’hipòcrites i han demanat respecte pels valors locals de la província de Guangxi.

Twitter dogs

La pregunta és fins a quin punt el consum de carn de gos està realment estès a la Xina. “Tot i que la ingesta de carn ha augmentat a la Xina durant els darrers 30 anys a mesura que el país ha esdevingut més pròsper, la carn de gos no es pot trobar a tot arreu”, diu el Sam Geall, el director executiu del blog sobre el medi ambient China Dialogue (el diàleg a Xina). “En els 15 anys que he estat viatjant per la Xina, mai m’han ofert carn de gos.”

Hi ha qui afirma que el Festival de Yullin i els esdeveniments d’aquest tipus, de fet, estan pensats per a atreure l’atenció dels turistes internacionals. “És força comú que l’administració local busqui elements del passat per tal d’atreure turisme i ingressos”, diu el Sam Geall.

Però amb el creixent nombre de xinesos de classe mitjana que tenen mascotes les crítiques a aquest tipus de pràctiques dins mateix de la Xina estan augmentant ràpidament. “La percepció que es té del fet de menjar carn de gos ha canviat a causa de les xarxes socials”, comenta el Sam Geall. “En els darrers cinc anys hi ha hagut un augment del nombre de grups locals en defensa dels animals que empren les xarxes socials xineses per dur a terme les seves campanyes en contra del consum de la carn de gos.”

La traductora Rosa Rodríguez ha participat en l’edició d’aquest article.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació