La revolució tecnològica ja ha arribat

Vivim en una època en què les tecnologies creen nous hàbits a velocitats vertiginoses. Internet, implants, pròtesis, robòtica; les noves tecnologies estan assumint un rol a les nostres vides que sovint ens deixen en un segon pla. Benvolguts a la nova era tecnològica.

Tatiana Pagà

Tatiana Pagà

Graduada en llengües aplicades. Postgrau en Ideació i Narrativa Audiovisual. Actualment treballo a Núvol, digital de cultura, secció Pantalles.

Vivim en una època en què les tecnologies creen nous hàbits a velocitats vertiginoses. Internet, implants, pròtesis, robòtica; les noves tecnologies estan assumint un rol a les nostres vides que sovint ens deixen en un segon pla, envaeixen la nostra privacitat, el nostre cos i la nostra seguretat, però també milloren la nostra rutina diària, ens ajuden amb les discapacitats o ens protegeixen de certs perills. Benvinguts a la nova era on les tecnologies coexisteixen amb nosaltres.

Ramon López de Mantaras, Ricard Faura i Homedes i Albert Cortina

A la jornada èTIC del 17 de juny, organitzada per la xarxa Punt TIC, es va començar parlant sobre l’ús i la privacitat dels usuaris que es connecten a la xarxa. Des que ens connectem la nostra vida digital està sent enregistrada constantment i deixa un rastre il·limitat de dades. Aquest és un dels inconvenients que es troben en aquest nou estil de vida: la barbaritat de dades que se’ns demana diàriament. Potser seria necessària una entitat per controlar el trànsit de dades, però qui vigilaria els qui vigilen?

El segon debat de la jornada va encetar el tema de l’ètica i les transformacions del cos humà que permeten les TIC. La nostra societat ha estat sorprenentment ràpida i les tecnologies han avançat a ritmes trepidants, però a partir d’ara caldrà qüestionar-se l’ètica d’alguns d’aquests avenços. Gràcies a les millores tecnològiques, avui en dia és possible ajudar les persones amb problemes motrius, o fins i tot cerebrals, mitjançant pròtesis i implants. Però si no existís una discapacitat, seria ètic instal·lar-se una d’aquestes millores per tal de crear una nova raça de superhumans tunejats? Aquest debat segurament anirà sorgint cada cop més al llarg dels propers anys i a mesura que avancin les investigacions sobre intel·ligència artificial.

El concepte “orfes digitals” o “nadius digitals” va ser abordat en un altre debat de la jornada. És evident que la generació que ha nascut i ha crescut amb les noves tecnologies tenen molta més facilitat per utilitzar-les. Les tauletes s’estan convertint en les cuidadores digitals que entretenen els nens mentre els pares fan altres coses. I més enllà, els adolescents ara utilitzen la xarxa en lloc de sortir al carrer i quedar amb els amics per abocar el seu odi cap a la societat. Tot això fa por, perquè amb les tecnologies les activitats s’han fet més visibles i sovint s’atribueix als avenços digitals certs comportaments que ja existien anteriorment i que probablement ara s’han accentuat o destapat.

L’últim debat va tractar el tema de la consciència envers la revolució tecnològica. En molts casos no ens adonem de tot el que ens envolta, hi ha moltes novetats al nostre voltant que fa 15 o 20 anys no hauríem pogut ni imaginar. Estem vivint en un moment històric i no sabem fins a quin punt la tecnologia afecta la cultura, l’economia, la política, l’art o la publicitat. Això ja ha passat històricament: sempre que ha aparegut una nova tecnologia ha afectat l’ésser humà, transformant les nostres vides. Aquest cas no és diferent: vivim una època de transició i hem de ser capaços d’adaptar-nos i aprendre a conviure amb la tecnologia.

Podeu continuar aquests debats a la pàgina web del Punt TIC.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació