La fotografia s’obre mercat

Aquest dimecres 15 d'abril se celebra a Barcelona una subhasta singular en què es posarà a la venda una col·lecció de fotografies que el fotògraf anglès Charles Clifford va fer a Espanya a mitjan segle XIX. Josep M. Cortina en sho explica a Núvol.

Aquest dimecres 15 d’abril se celebra a Barcelona una subhasta singular en què es posarà a la venda una col·lecció de fotografies que el fotògraf anglès Charles Clifford va fer a Espanya a mitjan segle XIX i obres d’altres reconeguts fotògrafs espanyols i estrangers del segle XX. Una experiència que obre mercat a la fotografia.

C.Clifford Barcelona Muralla del Mar i castell de Montjuich, 1860 Tiratge d’època

El col·leccionisme fotogràfic ha tingut fins ara una presència molt pobra en el circuits artístics a casa nostra. La fotografia s’ha considerat, en general, una activitat documental amb escàs valor artístic. No solem penjar fotografies per decorar i en conseqüència la compra-venda de fotografia i el seu col·leccionisme gairebé no ha existit en el mercat de l’art. Ni les nostres galeries d’art ni els nostres museus han donat a la fotografia la importància que té en altres països, com als EEUU, França o Alemanya, per exemple. Darrerament, però, i encara que molt lentament, comencen a aparèixer algunes iniciatives que semblen indicar un incipient mercat fotogràfic. La Fundación Colectania i les seves activitats de promoció del col·leccionisme fotogràfic en serien un bon exemple.

Un altre indici és la subhasta de fotografies que ha organitzat la reconeguda Sala de subhastes Balclis, que demà posarà a la venda una sèrie de 295 lots de fotografies. Els encapçala una col·lecció del segle XIX, de Charles Clifford, un fotògraf anglès que va viure i treballar a Espanya més de 10 anys, entre el 1853 i el 1863. Les 83 imatges que la componen formen part dels treballs que va fer per fotografiar les ciutats espanyoles – Granada, Sevilla, Barcelona, entre d’altres – acompanyant sovint la reina Isabel II en alguns dels seus viatges. Es tracta d’imatges fotografiades amb uns equips pesants i complexos, que utilitzaven plaques de vidre de 30×40 cm i que requerien uns processos de revelat immediats i molt delicats. S’explica que viatjava amb un equip que pesava més de 300 quilos, la qual cosa exemplifica les dificultats de la fotografia de l’època i la seva raresa. Malgrat això, les imatges mostren, després de més de cent cinquanta anys, un notable grau de conservació. Els preus de sortida de la subhasta es situen entre 500 € i 6.000 € i serà interessant veure els preus d’adjudicació que ens permetran fer una certa valoració de la força del mercat fotogràfic en aquests moments.

A.Rodchenko “Pioner trompetista”, 1930. Tiratge dècada 1950

Juntament amb aquest lot principal, sortiran a la venda també una sèrie de fotografies de nombrosos fotògrafs, tant estrangers com espanyols, de gran prestigi. Hi trobem, per exemple, els noms de Alexander Rodchenko, Brassai, Man Ray, Ansel Adam, Robert Capa, Sebastiao Salgado o Don Mc Cullin, entre d’altres. Pels que fa als nacionals hi podem trobar fotografies, vintage i de tiratges posteriors, de Joaquim Pla Janini, Joan Colom, Agustí Centelles, Joaquim Gomis o Ton Sirera, amb uns preus de sortida molt més modestos, en torn dels 300 € a 500 €.

Finalment, és interessant també la sèrie de catorze daguerrotips del període comprès entre 1840 i 1860.

Encara que es farà conjuntament amb una subhasta de material gràfic i mobiliari de disseny, aquesta és una de les primeres experiències de subhasta monogràfica de fotografia per la qual cosa serà interessant estar atents als seus resultats.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació