“InstaMeet”, una foto a cada instant

Aquest darrer cap de setmana uns cent cinquanta fotògrafs, equipats amb els seus mòbils i connectats a la xarxa, s’han trobat al voltant del Born en una convocatòria d’Instagram, la principal aplicació fotogràfica per a mòbils, que avui té més de 300 milions d’usuaris a tot el món.

Aquest darrer cap de setmana uns cent cinquanta fotògrafs, equipats amb els seus mòbils i connectats a la xarxa, s’han trobat al voltant del Born en una convocatòria d’Instagram, la principal aplicació fotogràfica per a mòbils, que avui té més de 300 milions d’usuaris a tot el món.

Instameet | Foto: Josep M. Cortina

La revolució que va representar la fotografia digital fa ara uns quinze anys ha adquirit una nova dimensió, més important encara, amb la incorporació de les càmeres als telèfons mòbils, sobretot als anomenats “smartphones”, i a la immediata transmissió de les imatges. Pensem que avui hi deu haver un parc mundial de mòbils al voltant de 5.500 milions d’aparells i que s’estima que un 80% estan equipats amb càmera. Imagineu-vos doncs la quantitat de fotògrafs potencials que han aparegut en molts pocs anys.

Els smartphones, que en els darrers anys creixen de forma imparable, poden utilitzar aplicacions molt senzilles i potents alhora que permeten editar les fotografies, crear àlbums i compartir-les a través de les xarxes de comunicació instantàniament. Han sorgit, gairebé com bolets, serveis d’emmagatzematge i un dels més importants és Instagram, l’organitzador de la trobada “InstaMeet” que s’ha celebrat aquesta setmana a moltes ciutats de tot al món –entre elles, sis espanyoles- per iniciativa de las comunitats Movilgrafías y Fotonline. A Barcelona, l’organització ha estat coordinada pel fotògraf i artista visual Fernando Prats.

Al voltant de cent cinquanta usuaris addictes a Instagram han passat el dissabte d’un matí -que amenaçava molta pluja, però que finalment ha gaudit d’un temps molt més benèvol del que s’havia previst-, fent fotografies amb els seus mòbils i “pujant-les” immediatament a la xarxa per participar en un concurs que comptava amb nombrosos premis.

Cal reconèixer que Instagram és un fenomen que està revolucionant el món de la fotografia. Només quatre dades perquè ens en puguem fer una idea. Va ser creada el 2010 per dos joves nord americans, Kevin Systro i Mike Kneger. La seva aparició va tenir tant èxit que va preocupar sèriament la xarxa social més important, Facebook, tot i que també permetia penjar fotos en la seva aplicació. Resultat, l’abril del 2012, només dos anys després de la seva creació, Facebook va comprar Instragram per la mòdica quantitat de 1.000 milions – sí,si, heu llegit bé – 1.000 milions de dòlars. Però encara que es pugui dubtar de la rendibilitat de l’operació, alguna raó devia tenir Zuckerberg per decidir aquesta inversió que, certament, no era casual. A finals del 2014, és a dir dos anys després, Instagram té enregistrats 500 milions d’usuaris, dels quals 300 milions, actius, xifra que supera els 275 milions de Twitter.

Els participants de l'InstaMeet | Foto: Josep M. Cortina

Cada dia s’emmagatzemen – es pengen – en els servidors d’Instagram 60 milions de fotos, directament des del mòbil o carregant imatges disparades amb una càmera fotogràfica convencional. Les fotos, com sabeu, tenen un format quadrat en homenatge a les de la històrica Kodak Instamàtic i de la Polaroid. Nostàlgia i modernitat alhora!

Instagram ofereix, a més, un sistema d’edició senzill de les fotografies, que es poden retocar amb molta facilitat des del mateix telèfon abans d’enviar-les. D’entrada s’hi poden aplicar, amb la màxima facilitat, una àmplia sèrie de filtres preestablerts que permeten modificar colors i textures. I d’altra es poden corregir aspectes com la temperatura de color, la lluminositat, el contrast, la saturació de color, la nitidesa, la inclinació, etc, etc. Tot això ha fet que molts usuaris , especialment els joves, hagin entrat, gairebé sense adonar-se’n, en el terreny del retoc fotogràfic que els permet corregir i personalitzar les imatges inicialment capturades. A més, les millores que s’introdueixen en les òptiques i els sensors dels mòbils i en les seves aplicacions: panoràmiques, HDR, fotos circulars o esfèriques, congelació de moviment, etc,etc, fan que els mòbils vagin molt sovint per davant de les càmeres de fotografia de més qualitat. I, tot això els fa especialment atractius per la gent jove.

Certament, des de molts sectors professionals de la fotografia es tendeix a criticar aquesta evolució assenyalant-ne alguns aspectes negatius com la frivolització de l’acte fotogràfic, la manca de reflexió a l’hora de disparar, l’excessiu nombre de fotografies que les fa indigeribles, la vacuïtat i el narcisisme que impregna la majoria de les imatges que es fan amb un mòbil. Essent veritat bona part d’aquests arguments és evident que no es poden posar barreres a l’evolució tecnològica i al seu impacte i per tant, agradi més o menys, les coses aniran per aquí en el futur.

Però, mirant els aspectes positius, hem de pensar en el gran nombre de practicants que s’han pogut incorporar al món de la fotografia. I sobretot en les facilitats per a l’aprenentatge que dóna el fet de poder experimentar sense límit ni cost de cap mena i verificar i corregir immediatament els resultats amb nous dispars. Ambdós aspectes han de fer sorgir molts més fotògrafs. I d’aquests, necessàriament en sortiran més de bons. Encara que és cert, però, allò que apunta amb la seva saviesa el gran foto periodista Joan Guerrero quan diu. “Con la fotografia està ocurriendo hoy lo que ya le ha sucedido a la literatura con la escritura: Es cierto que casi todo el mundo sabe escribir pero ¿ cuantos verdaderos poetas podemos encontrar entre ellos?”

Tornant a Instagram, aquesta aplicació afavoreix una altra de les formes de millorar les habilitats fotogràfiques: la de mirar fotografies. Abans teníem llibres, revistes i alguna exposició; ara, en disposar de forma activa i amb tanta facilitat, de gran quantitat de fotografies d’amics i coneguts, però també de professionals que pengen les seves imatges, els joves fotògrafs tenen a la seva disposició imatges per comentar i analitzar que, d’una o altra manera, els influeixen o inspiren i enriqueixen. De fet, potser una de les paraules clau – el hashtag per excel·lència de l’aplicació – sigui #Compartir. Això crea petites comunitats de seguidors que s’interessen pels treballs d’uns i altres, les comenten i redistribueixen i, en definitiva, tot plegat fomenta l’interès per la fotografia i incita al seu progrés. En aquest sentit podríem dir que el col·lectiu de membres d’Instagram representa la part més activa i preparada de l’immens col·lectiu d’aquesta nova espècie de “telefotògrafs” del nostre temps.

Instameet | Foto: Josep M. Cortina

Els participants a “InstaMeet” van penjar més de 700 fotos en temps real. Les podeu veure i compartir al hashtag #WWIM11Barcelona d’Instagram i algunes d’elles a Twitter i Facebook. Si no sou usuaris d’aquestes xarxes socials però us pica la curiositat pel fenomen, també les trobareu a la següent adreça d’internet.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació